Εδώ και λίγο καιρό ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είχε προειδοποιήσει για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής με την ουσία DMAA που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Επανέρχεται τώρα με ενδεικτικές εμπορικές ονομασίες σκευασμάτων και προειδοποιεί ότι τα συγκεκριμένα συμπληρώματα έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες! Δείτε τον κατάλογο με τα συμπληρώματα διατροφής
Ειδικότερα όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ σχετικά με προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα για αθλητές) που περιέχουν την ουσία DMAA (1,3- dimethylamylamine), σας ενημερώνουμε ότι, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, κοινοποιήθηκαν οι εμπορικές ονομασίες νέων προϊόντων με την ουσία αυτή.
Ο ΕΟΦ ενημερώνει τους καταναλωτές να μην αγοράζουν και να μην καταναλώνουν προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα ειδικής διατροφής που προορίζονται για αθλητές) τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA (1,3- dimethylamylamine), μετά από την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε σημαντικό αριθμό ατόμων διεθνώς, που έχουν συνδεθεί με τη χρήση τους.
Ο κατάλογος των προϊόντων :
Tested Burner, Fusion Supplements Geranamine, Mass Pump3D, PreSurge Unleashed, Beta-Cret Extreme, Nox Pump, Dexaprine Maximise, Endoburn, NeuroCore, Mesomorph, OxyElite, 1.M.R., Nox Pump Performance / Nox Pump Xtreme, Hydroxy STIM, Mutant Mayhem, Heat Accelerated, Tested Nut Burner, Fruit Punch, Iron Horse Show Time, STIM-FORCE, Eclipse, D-Stunner, Ripped Freak, Crack, Rush, Code Red, Flash Over, White Lightning, Rocked (grape, lemon), Launch 4350, Brave Bull Pre-workout, Stacker 2 Rush.
Ο συγκεκριμένος κατάλογος είναι ενδεικτικός και δεν περιέχει όλα τα προϊόντα με DMAA που κυκλοφορούν στην αγορά.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΟΦ, η ουσία DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), όπως οι αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο. Πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών.
Η διάθεση των προϊόντων αυτών γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου, αλλά είναι πιθανό να διατίθενται και από καταστήματα. Για το λόγο αυτό, ενημερώνονται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
http://www.iatropedia.gr/articles/read/2717