Στα παλιά καλά λημέρια επέστρεψαν πρώην βουλευτές ή επικεφαλής ψηφοδελτίων που βρέθηκαν εκτός πολιτικού στίβου μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Άλλοι ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό και άλλοι επιδόθηκαν στη συγγραφή βιβλίων. Ακόμα πιο χαρακτηριστικά, οικονομολόγοι βρέθηκαν με εκπαιδευτική άδεια στην Αμερική, ενώ άλλοι απλά απολαμβάνουν μία θέση στον… “ήλιο του δημοσίου”, ως καθηγητές σε πανεπιστημιακές σχολές.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Βήμα της Κυριακής” οι πρώην τσάροι της Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης και Ν. Χριστοδουλάκης διδάσκουν σήμερα σε πανεπιστήμια. Δεν έμειναν χωρίς δουλειά, ούτε βεβαίως έψαξαν για εργασία.
Το ίδιο συνέβη και με την κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία επέστρεψε στην έδρα των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Για την κυρία Λούκα Κατσέλη που από τη μία μέρα στην άλλη έχασε τα προνόμια που είχε ως υπουργός και βουλευτής “δεν τρέχει τίποτα, αφού ο μεγάλος βαθμός ανεξαρτησίας που έχει κάποιος στην πολιτική είναι όταν έχεις εναλλακτική λύση. Και εγώ την έχω”.
Από τα έδρανα στη Βουλής στο σπίτι – αγκαλιά με ένα βιβλίο…
Τι συμβαίνει όμως με άλλους που δεν έχουν εναλλακτική λύση και η ενασχόλησή τους τόσα χρόνια με την πολιτική τους έχει καταστήσει ουσιαστικά ανεπάγγελτους;
Ετοιμάζουν βιογραφικά, ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά (κυρίως στο εξωτερικό, όπως λένε, αφού στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται τα προσόντα τους) και γράφουν βιβλία.
Ο κ. Θ. Πάγκαλος για παράδειγμα ετοιμάζει πυρετωδώς το βιβλίο “Μαζί τα φάγαμε”, αφού η ηλικία του δεν του επιτρέπει άλλη εργασία. Ζητεί μάλιστα από τον κόσμο να συνεισφέρει στη συγγραφή του βιβλίου του στέλνοντάς του προσωπικές ιστορίες πελατειακών σχέσεων – κάθε λογής ρουσφέτια, από διορισμούς ως και άδειες για αυθαίρετα.
Ένας άλλος τσάρος της Οικονομίας που δεν έτυχε να είναι καθηγητής και να βρει δουλειά σε κάποιο πανεπιστήμιο είναι ο Γ. Παπακωνσταντίνου που το έριξε και αυτός στη συγγραφή:
“Παραμένω πολιτικά ενεργός. Δεν εγκαταλείπω την πολιτική, αφού βγήκα τρίτος στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά πρέπει κάτι να κάνω για να ζήσω την οικογένειά μου. Δεν έχω την πολυτέλεια να είμαι αργόσχολος ή αργόμισθος, δεν είχα καμία θέση στο Δημόσιο για να επανέλθω γι’ αυτό άρχισα να γράφω βιβλίο για τη διετία που ήμουν υπουργός”. Ποιος είναι ο τίτλος του βιβλίου του; “Η κρίση για τα κράτη της Ευρώπης και ο ρόλος της Ελλάδας”.
“Ταυτόχρονα με το βιβλίο προσπαθώ να βρω εργασία ως σύμβουλος ή να μετέχω σε think tank στο εξωτερικό”, εξομολογείται ο ίδιος στην κυριακάτικη εφημερίδα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατηρεί τη φρουρά του και εξηγεί ότι ο κάθε πρώην υπουργός Οικονομικών δικαιούται να έχει φρουρά για έξι μήνες από την παύση των καθηκόντων του: “Είμαι από τους λίγους που δεν θα πει κανένας ότι δεν δικαιούται φρουρά” μετά τις τόσες απειλές που δέχεται, θα πει.
Βιβλίο γράφει και ο κ. Ευ. Αντώναρος, ο οποίος επίσης έμεινε εκτός Βουλής, και μάλιστα συγγράφει ταυτόχρονα δύο βιβλία. Το ένα με τίτλο “Ο αυτοπροσδιορισμός της Κεντροδεξιάς” και το άλλο τιτλοφορείται “Εμπειρίες πολιτικής”.
Δεν ψάχνει ακόμα για δουλειά και άλλη μία πρώην υπουργός, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην νομάρχης, πρώην επίτροπος, που πέρασε όλη τη ζωή της στην πολιτική.
Πρόκειται για την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου για την οποία οι συνεργάτες της διαψεύδουν κατ’ αρχήν ότι προτίθεται να εγκατασταθεί στο εξωτερικό και βεβαιώνουν ότι “ούτε ένας μήνας δεν πέρασε για να ψάξει για εργασία, τώρα συλλογίζεται σκέφτεται, παρακολουθεί τα πράγματα, το έχει ανάγκη”.
Ούτε ο Δ. Ρέππας, πρώην οδοντίατρος, και αυτός μια ζωή σε πρωτοκλασάτες θέσεις στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, ψάχνει για δουλειά. Αλλωστε έχει τόσα χρόνια να πιάσει τον τροχό και ίσως να μην μπορεί και ο ίδιος να ασκήσει ξανά το επάγγελμα του οδοντιάτρου:
“Εχω εξηνταρίσει, έχω αποκοπεί από την οδοντιατρική, πάω τώρα να πάρω σύνταξη” λέει για να τονίσει όμως ότι παραμένει φανατικά στην πολιτική.
Με τα βιογραφικά ανά χείρας, σε τράπεζες και ΜΜΕ
Επανήλθαν στις οργανικές τους θέσεις, ο Χρ. Πρωτόπαπας στην Εθνική Τράπεζα, ο Δ. Κουσελάς, επίσης στην Εθνική Τράπεζα, και ο Δ. Καρύδης (και αυτός στην Εθνική).
Η κυρία Φώφη Γεννηματά ετοιμάζεται για τη θέση της επίσης στην τράπεζα (αν και ορισμένοι επιμένουν ότι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί) και η κυρία Χρύσα Αράπογλου επανήλθε στην ΕΡΤ, αλλά δεν πρόκειται να λέει τις ειδήσεις.
Όσον αφορά την κυρία Εύα Καϊλή με το που ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης ετοίμασε τις βαλίτσες της και πήγε στο Λονδίνο.
Εκεί βρέθηκε να δίνει συνεντεύξεις για την πολιτική της κυρίας Μέρκελ και για την οικονομική κρίση. Λέει ότι είναι προσηλωμένη στο διδακτορικό της με τίτλο “Διεθνή Πολιτική και Οικονομία”, ότι δεν έχει δεχθεί ακόμα καμία πρόταση από κανάλι, ώστε να επιστρέψει στην παρουσίαση των ειδήσεων, καθώς και ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση και με το κόμμα της για τον ρόλο που μπορεί να της ζητηθεί να παίξει σε αυτό.
Σε προνομιακή θέση βρίσκονται οι αποτυχόντες βουλευτές της ΝΔ επειδή μπορούν να τοποθετηθούν σε θέση στο Δημόσιο.
Οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να αποστέλλουν βιογραφικά. Η κυρία Κατερίνα Μπατζελή έστειλε πολλά βιογραφικά στον ιδιωτικό τομέα, για να εργαστεί ως σύμβουλος: “Εάν όμως ο κ. Σαμαράς μου προτείνει μία θέση στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης θα πάω χωρίς να ρωτήσω κανένα”, λέει.
Και αν από τόσες προσπάθειες και τόσα βιογραφικά δεν βρει ο πολιτικός εργασία, γίνεται “αυτοεξόριστος στην ίδια του πατρίδα”, όπως έλεγε ο κ. Μιχ. Λιάπης, 62 ετών σήμερα, όταν εγκατέλειψε την πολιτική, και τώρα περιμένει απλώς τις εξελίξεις και την ευκαιρία για να τελειώσει την… εξορία του.