Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΝΓΕ είναι απαράδεκτες, ψευδείς και, επειδή γίνονται επί τούτου και σκοπίμως, συκοφαντικές, που μόνο σκοπό έχουν να δημιουργούν εντυπώσεις μέσα στο ήδη οξυμένο προεκλογικό κλίμα. Η ανάγκη του να «στοιχειοθετήσει» τις υποτιθέμενες καταγγελίες του, τον οδηγεί στο να βασίζεται σε αποσπασματικά «στοιχεία» και ερμηνείες εξαιρετικά εσφαλμένες σε θέματα ιδιαίτερα σοβαρά.
Η Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Γραμματείες των Υπουργείων Εργασίας και Εμπορίου, υλοποίησε μια σειρά μέτρων τα έτη 2010 έως 2012, με σκοπό τη ριζική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση της Δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (νοσοκομεία και ασφαλιστικά Ταμεία) από τα 7,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009 στα 3,8 δισ. που υπολογίζεται για το 2012. Τα μέτρα που αφορούσαν τις φαρμακευτικές εταιρείες ήταν η χρήση του κανόνα τιμολόγησης με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης – μέτρο που απέδωσε μείωση τιμών στη διετία 2010-2011 μεσοσταθμικά 18% -, οι επιστροφές (Rebate) και οι λίστες.
Ειδικά τον Αύγουστο του 2011 με την ανακοστολόγηση, επιχειρήθηκε η διεύρυνση του καταλόγου των ακριβών φαρμάκων του ν.3816/2010, η σταδιακή μεταφορά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία στα νοσοκομεία και η ριζική μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Ταυτόχρονα, έγινε η εφαρμογή για πρώτη φορά της Θετικής λίστας (Σεπτέμβριος 2011) με άμεσο κέρδος 260 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η τιμολόγηση του Απριλίου 2012 ήταν η υποχρεωτική ανά τρίμηνο τιμολόγηση η προβλεπόμενη από το νόμο (η προηγούμενη έγινε τον Δεκέμβριο του 2011) με μειώσεις τιμών μεσοσταθμικά 250 – 300 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά της τιμολόγησης στον ΕΟΦ νομοθετήθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας, κ.Ανδρέα Λοβέρδο τον Μάρτιο του 2012, με σκοπό την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του φαρμάκου από ένα Δημόσιο φορέα και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2012.
Όσον αφορά στο επίμαχο non paper, το οποίο έσπευσε να υιοθετήσει με καθυστέρηση επτά μηνών ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, τον ενημερώνουμε ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από εισήγηση ενός μέλους της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, που κατέθεσε προς αυτήν και πως κάποια στοιχεία της εν λόγω εισήγησης υιοθετήθηκαν και κάποια όχι.
Είναι λυπηρό μια απόλυτα διαφανής και συστηματική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων στην πολιτική του φαρμάκου (εταιρίες, φαρμακοποιοί, γιατροί, Ταμεία, νοσοκομεία) να γίνεται αντικείμενο εκ των υστέρων απόδοσης χαρακτηρισμών απόλυτα απαξιωτικών και τελείως αναληθών.
Καλούμε τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της θεσμικής του θέσης, να σταματήσει τους φαιδρούς παροξυσμούς του και να συμβάλλει, έστω και την τελευταία στιγμή, στην προσπάθεια αποτίναξης των φαινομένων που αλλοιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.