Μπήκε το καλοκαίρι, οπότε και αρχίζουν τα «λαδερά» να παίρνουν ένα μεγάλο μερίδιο στη μεσημεριανή ρουτίνα μας. Άξιος εκπρόσωπος «λαδερών» είναι τα φασολάκια, τα οποία τον Ιούνιο βρίσκονται στην καλύτερη τους εποχή.
Τα φρέσκα φασολάκια είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες. Μια μερίδα φασολάκια (σκέτα), μπορεί να προσφέρει 6 γρ φυτικές ίνες, δηλαδή το 1/4 περίπου των ινών που χρειαζόμαστε την ημέρα!
Συνήθως τα φασολάκια μαγειρεύονται μαζί με πατάτες, τομάτες, μυρωδικά και ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα εκτός από εύγευστο είναι και ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς προκύπτει ένα πιάτο με πολλές φυτικές ίνες, σημαντική ποσότητα υδατανθράκων (ενέργεια), ενώ αποτελεί άριστη πηγή αντιοξειδωτικών. Περιέχει βιταμίνη Ε, ελευρωπαϊνη (ελαιόλαδο), λυκοπένιο (τομάτα), αλλά και βιταμίνη C (φασολάκια).
Τα φασολάκια μαζί με τα λαχανικά που συνήθως συνοδεύονται μπορούν να προσφέρουν αξιόλογη ποσότητα από πολλά θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά πολύ σημαντικό γεύμα.
Συσταση ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ/ 100γρ: Θερμιδεσ:47 KCAL ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: 3gR πρωτεϊνεσ: 1,9gr ΦΩΣΦΟΡΟΣ: 38mg ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: 12mg Πηγη: «πινακεσ συνθεσησ τροφιμων», α. τριχοπουλου
περιεχουν αξιοπροσεκτη ποσοτητα πρωτεϊνων, αρα με καταλληλουσ χειρισμουσ μπορουμε να εχουμε ισορροπημενη διατροφη εχοντας για μεσημεριανο φασολακια |
Τρώγονται βραστά σκέτα με μπόλικο λεμόνι ή ξύδι. Αποτελούν ένα πολύ εύγευστο ορεκτικό ή συνοδευτικό κρέατος/ ψαριού. Συνήθως μαγειρεύονται μαζί με πατάτες, τομάτες, κρεμμύδια, μυρωδικά (πχ μαϊντανός), ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Επειδή συνοδεύονται συχνά με τυρί φέτα και αρκετό ψωμί, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις ποσότητες, γιατί το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο
Τα «αμπελοφάσουλα» (ιδίως της νησιωτικής Ελλάδας) σκέτα, μετά από λίγο βράσιμο είναι πολύ «ιδιαίτερα» στη γεύση
Επιμέλεια:
Μπερτζελέτος Δημήτρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc,
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ:2710 232364
e–mail:bertzeletos@gmail.com
www.bertzeletos.gr