Ντίνα Σύρπου
Για πρώτη φορά στα χρονικά, ελληνικό δικαστήριο επιβάλλει σε γιατρό την προσφορά «κοινωνικής εργασίας» ύστερα από την καταδίκη του για ιατρικό λάθος.
Συγκεκριμένα, πριν από λίγο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Εδέσσης, με την υπ’ αριθμό 1116/12 απόφασή του, «υποχρεώνει» 62χρονο γιατρό, επιμελητή Α’ της Παιδιατρικής κλινικής Εδέσσης να προσφέρει «δωρεάν εργασία» μίας ώρας την εβδομάδα, για ένα χρόνο, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Εδέσσης.
«Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές» αναφέρουν νομικοί κύκλοι «καθώς μόνο σε αμερικανικά δικαστήρια συναντάται τέτοια μορφή ποινής. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο, μετά την τελευταία τροποποίηση του άρθρου 100 του ποινικού κώδικα, αναγκάζει Έλληνα γιατρό να παρέχει «κοινωνική εργασία».
Ο γιατρός, που καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, βρέφους 6 μηνών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η μητέρα του παιδιού, στις 4 Φεβρουαρίου του 2006, είχε διακομίσει το μόλις 6 μηνών αγοράκι της στα εξωτερικά ιατρεία επειδή δεν μπορούσε να ενεργηθεί. Ωστόσο, ο γιατρός που εφημέρευε δεν φρόντισε για την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείου. Επειδή, όμως, τα προβλήματα συνεχίζονταν, η μητέρα μετέφερε το παιδί και πάλι στα εξωτερικά ιατρεία και τις επόμενες ημέρες. Τελικά, στις 11 Φεβρουαρίου 2006 και έπειτα από λάθος χειρισμούς των κατηγορουμένων γιατρών, το παιδί απεβίωσε καθ’ οδόν για το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σήμερα και ύστερα από μαραθώνια δικαστική διαδικασία, το δικαστήριο τον καταδίκασε, επιβάλλοντας, παράλληλα, στο γιατρό την προσφορά «κοινωνικής εργασίας».
«Η απόφαση αυτή, που ελήφθη μετά από διαδικασία περίπου τεσσάρων μηνών ανοίγει νέους δρόμους στην ελληνική δικαιοσύνη. ΟΙ Έλληνες δικαστές πρωτοπόροι, όπως πάντα, πρωταγωνιστούν στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην προστασία του πτωχού λαού που αναγκάζεται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να καταφεύγει σωρηδόν, στα δημόσια νοσοκομεία» δήλωσαν στη “Zougla” οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής, Νίκος Διαλυνάς και Δημήτρης Γκιώσης.
Μαζί με τον 62χρονο γιατρό, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 30 μηνών, με τριετή αναστολή, ειδικευόμενη γιατρός και ένας ειδικευόμενος γενικής ιατρικής, ενώ αθωώθηκε μία Α’ επιμελήτρια.