Επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή οι περικοπές

(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Νεογέννητο στην Ξάνθη κινδύνεψε να πεθάνει εξαιτίας της πολιτικής περικοπών στη Δημόσια Υγεία. Με δικαστικές διώξεις επιχειρείται η φίμωση των γιατρών επειδή κατήγγειλαν την προμήθεια ελαττωματικών υλικών

Οι επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Υγεία, ήρθαν στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο, πριν λίγες μέρες (25/6) στην Ξάνθη. Νεογέννητο κινδύνεψε να πεθάνει επειδή το μανταλάκι που τοποθετήθηκε στον ομφάλιο λώρο (ομφαλοκλίπ) αποδείχθηκε ελαττωματικό, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ακατάσχετη αιμορραγία. Το νεογέννητο μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι γιατροί κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή, αν και όπως διαπιστώθηκε είχε χάσει το μισό του αίμα. «Ενα τελείως υγιές παιδί ήρθε στα πρόθυρα του θανάτου για 10 σεντς. Τόσο κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο Δημήτρης Αδαμίδης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες η ΟΕΝΓΕ.

Οπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ξάνθης, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, καθώς πολλά από τα μανταλάκια και άλλο υγειονομικό υλικό που προμηθεύτηκε το νοσοκομείο αποδείχθηκαν ελαττωματικά. Αντίστοιχα περιστατικά, μικρότερου κινδύνου, παρουσιάσθηκαν και τις επόμενες μέρες, όμως αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές με τη χρήση 2 και 3 κλιπ.

Είχαν προειδοποιήσει οι γιατροί

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης είχε καταγγείλει το γεγονός στο διοικητή του νοσοκομείου, προφορικά από τον Γενάρη και εγγράφως από τον περασμένο Μάρτη. Ενημέρωσε ότι τα ομφαλοκλίπ ήταν προβληματικά και ζήτησε να αντικατασταθούν με άλλα, το επιπλέον κόστος των οποίων ήταν 10 λεπτά του ευρώ.

Στην επιστολή τους ενημέρωναν ότι «ορισμένα υγειονομικά υλικά καθημερινής χρήσης είναι ακατάλληλα έως επικίνδυνα για χρήση στους ασθενείς». Ανάμεσα σε αυτά αναφέρονταν: Ρινογαστρικοί καθετήρες (Levine), Ουροσυλλέκτες, Αποστειρωμένες ποδιές χειρουργείου μιας χρήσεως, Μη αποστειρωμένα γάντια, Φλεβοκαθετήρες (Abocath).

Ειδικά για τα κλιπς ομφαλίου λώρου (μανταλάκια) σημείωναν: «Μεγάλο ποσοστό αυτών δεν ασφαλίζει σωστά με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κινδυνεύουν τα νεογνά από αιμορραγία. Το προσωπικό συχνά αναγκάζεται να τοποθετεί και δεύτερο μανταλάκι».

Η καταγγελία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κατατέθηκε στις 10 Μάρτη. Περί τα τέλη του Μάρτη, ο διοικητής του νοσοκομείου, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας (17/3) που αναφερόταν σε στοιχεία της καταγγελίας, έκανε αναφορά στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε αυτεπάγγελτα μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων και γύρω στις 20 Ιούνη άρχισε να στέλνει τις κλήσεις σε απολογία στα μέλη του ΔΣ της Ενωσης, με στόχο τη φίμωσή τους. Λίγες μέρες μετά, στις 25 Ιούνη ήρθε η δραματική επιβεβαίωση της επικίνδυνα ανθυγιεινής πολιτικής της κυβέρνησης, που έστειλε ένα βήμα πριν το θάνατο ένα νεογνό.

Η ΟΕΝΓΕ ζητάει την άμεση απόσυρση της μήνυσης και προκηρύσσει στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Ξάνθης την 19/7/2011.

Απέναντι σε όλα αυτά το Νοσοκομείο Ξάνθης, σε απαντητικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες και διανεμήθηκε από το υπουργείο Υγείας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το συγκεκριμένο υλικό (ομφαλοκλίπς) χρησιμοποιείται εδώ και δεκαπέντε μήνες χωρίς ποτέ να παρουσιασθεί κάποιο πρόβλημα, όπως βεβαιώνεται και εγγράφως από 17/3/2011 από τους αρμόδιους γιατρούς της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας και του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας. Σημειωτέον ότι στο νοσοκομείο μας κατά το έτος 2010 πραγματοποιήθηκαν 1.301 τοκετοί και 278 έως 17/3/2011 χωρίς καμία επιπλοκή από τη χρήση του εν λόγω υλικού».

Να μην περάσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καταδικάζει την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Σε μια περίοδο που η εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας προχωρά όλο και περισσότερο, που η υποβάθμιση των παροχών Υγείας από το δημόσιο σύστημα Υγείας εντείνεται (π.χ. στο Νοσοκομείο Ξάνθης καταργείται το 1/6 των κλινών), επιχειρείται η τρομοκράτηση των εργαζομένων στο χώρο του Νοσοκομείου.

Η λειτουργία του συστήματος Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια απαιτεί ένα εργατικό δυναμικό που δε θα αντιδρά, πειθήνια θα παρακολουθεί τη μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της Υγείας σε εμπόρευμα.

Μόνη λύση η συστράτευση υγειονομικών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων πόλης και χωριού στον αγώνα για την κατάκτηση του ώριμου και ρεαλιστικού στόχου: Η Υγεία να παρέχεται ισότιμα από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας και επείγουσας ιατρικής με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *