27/03/2012
Ως γνωστόν, τα κονδύλια που διένειμε το υπουργείο Υγείας για την αποζημίωση των εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου υπολείπονται περίπου 25% των δεδουλευμένων εφημεριών στους αντίστοιχους μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ενταλματοποίηση και η καταβολή των εφημεριών.
Άρχισαν λοιπόν πολλές διοικήσεις των Νοσοκομείων επαφές με τις Ενώσεις, προκειμένου να τις πείσουν ή να τις πιέσουν προκειμένου να συμφωνήσουν σε οριζόντια περικοπή, εκμεταλλευόμενες και την πίεση από τις βιοτικές ανάγκες που αναγκάζει πολλούς συναδέλφους να ζητούν διέξοδο στα χρήματα αυτών των εφημεριών. Υπόσχονται μάλιστα οι Διοικήσεις ότι θα χορηγήσουν βεβαιώσεις, ώστε να διεκδικήσουν οι γιατροί δικαστικά το περικομμένο ποσόν. Κάτι τέτοιο είναι προφανές πως ανοίγει κερκόπορτα, ώστε κάθε μήνα να επαναλαμβάνεται η ίδια κατάσταση και να βρισκόμαστε διαρκώς στα δικαστήρια, αναγορευόμενοι ως μεγάλοι χορηγοί των δικηγόρων.
Εάν οι Διοικήσεις επιθυμούν όντως να βοηθήσουν τότε οφείλουν να στείλουν κατεπείγον έγγραφο στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας συμπληρωματικό κονδύλιο, καταγράφοντας παράλληλα και τη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι γιατροί, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε επίσχεση εργασίας.
Η ΟΕΝΓΕ στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 21ης Μαρτίου διευκρίνισε τη στάση μας: δε δεχόμαστε καμιά περικοπή στις δεδουλευμένες εφημερίες, ούτε διαπραγματευόμαστε κάτι τέτοιο με τις Διοικήσεις. Εάν αυτές περικόψουν μονομερώς τις εφημερίες τότε θεωρούμε ότι πρόκειται για κίνηση παράνομη, η οποία επισύρει ένδικα μέσα και κατ΄ ουδένα τρόπο αναστέλλει τις κινητοποιήσεις μας.
Ήδη ορισμένες Διοικήσεις άρχισαν να μετέρχονται και τη γνωστή τακτική του «εντέλλεσθε». Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να σκληρύνουμε και τη δική μας στάση με καταλήψεις στα γραφεία των Διοικητών από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους, πορείες και συλλαλητήρια. Η προεκλογική περίοδος πρέπει να γίνει ο εφιάλτης γι αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν τη δημόσια περίθαλψη.
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας