Περικοπή 50% του διοικητικού προσωπικού των ενοποιημένων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ (ΕΟΠΥΥ) και αποδέσμευση του 25% των συμβεβλημένων γιατρών, μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης κατά 15% έως το τέλος του 2012 με κλείσιμο νοσοκομείων, κατανομή και αναπροσανατολισμός του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέχρι το 2013, μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους ανασφάλιστους και εισαγωγή χρεώσεων για παρεχόμενες υπηρεσίες σε αλλοδαπούς κατοίκους, αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων και των ιατρικών υπηρεσιών.
Αυτά είναι για τον τομέα της δημόσιας υγείας τα νέα μέτρα. Μέτρα, επιπλέον των ήδη γνωστών του εφαρμοστικού νόμου και του Μεσοπρόθεσμου που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που αποκάλυψε χθες η «Ε».
Το νέο μνημόνιο που κοινοποίησε η Κομισιόν το βράδυ του Σαββάτου, στα αγγλικά, ζητά μείωση τουλάχιστον 2,122 δισ. μέχρι το τέλος του 2015 στη δημόσια δαπάνη υγείας και την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη: «Τουλάχιστον 310 εκατομμύρια ευρώ το 2011, επιπλέον 697 εκατομμύρια το 2012, 349 εκατομμύρια το 2013, 303 εκατομμύρια το 2014 και 463 εκατομμύρια το 2015».
Το νέο Μνημόνιο σημαίνει για τον υπαγόμενο στο υπουργείο Υγείας Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) «σημαντική μείωση του διοικητικού προσωπικού του κατά τουλάχιστον 50% και των συμβεβλημένων γιατρών, τουλάχιστον κατά 25%. Στόχος, η επίτευξη αναλογίας ασθενή-γιατρού στα μέτρα του ευρωπαϊκού μέσου όρου».
Για τον ίδιο τον Οργανισμό όμως, η λειτουργία του οποίου ξεκινά τον Σεπτέμβριο, σημαίνει και το «διορισμό του αναγκαίου και ειδικευμένου προσωπικού» που θα επιλέξει «ειδική επιτροπή επιλογής που θα επινοήσει τα αντικειμενικά κριτήρια ώστε να επιλεγούν για τη διαχείρισή του ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες αναγνωρισμένου κύρους σε θέματα υγείας, διαχείρισης και διοίκησης υγείας».
Το νέο Μνημόνιο πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την τελική πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ που δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας: στη μετατροπή νοσοκομείων σε κέντρα αποκατάστασης, κέντρα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων κ.ο.κ. Στην τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας διασυνδέονται νοσοκομεία, μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας πρώην ψυχιατρικές δομές, αλλά υπήρχε η διαβεβαίωση ότι «σε κάθε νοσοκομείο, από το μεγαλύτερο κεντρικό μέχρι το μικρότερο απομακρυσμένο, θα υπάρχει το “βασικό νοσοκομείο” που αποτελείται από τις εξής ειδικότητες: Παθολογική, Καρδιολογική, Γενικής Χειρουργικής, Μαιευτική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική. Σε όλα θα υπάρχει και πλήρης εργαστηριακός τομέας (αιματολογικό, μικροβιολογικό κ.ο.κ.) και απεικονιστικός τομέας (ακτινολογικό, υπέρηχος)», όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στην παρουσίαση του τελικού πλαισίου ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης. Εκτός από την υπονόμευση νοσοκομείων σε κέντρα αποτακάστασης ή διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων, στη μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης κατά 15% έως το τέλος του 2012 θα βοηθήσει η «αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού υγείας (συμπεριλαμβανομένων των ιατρών) εντός και μεταξύ των μονάδων υγείας και των υγειονομικών περιφερειών», σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Επιπλέον προβλέπεται εκπόνηση σχεδίου από τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, «κατανομής και αναπροσανατολισμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2013». Το σχέδιο θα προκύψει από έκθεση για τη δομή και το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα υγείας που θα ετοιμάσουν μέσα στο 2011 οι παραπάνω υπουργοί. «Ηλικία, ειδικότητα, βαθμός, κατανομή ανά περιφέρεια, επίπεδα αμοιβής, όγκος και δυναμική απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ταμεία υγείας θα είναι οι πληροφορίες που θα παρέχει λεπτομερώς η έκθεση η οποία θα ενημερώνεται ετησίως».
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, καταργείται η εισφορά της τάξεως του 0,4% που πήγαινε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με την αγορά κάθε φαρμάκου, χωρίς να γίνεται σαφές πού θα πηγαίνει το 0,4%.
Επιπλέον, ανακοστολογούνται προς τα κάτω κατά 30% μέχρι το τέλος του 2012 οι αμοιβές για ιατρικές υπηρεσίες ιδιωτικών παρόχων (γιατρών, διαγνωστικών κέντρων κ.ο.κ.), επίσης χωρίς να αποσαφηνίζεται αν θα επιβαρύνεται ο πολίτης ή θα χάνει η εταιρεία. Οι τιμές αρχικά, μέχρι το τέλος του 2011, θα αναθεωρηθούν με στόχο τη μείωση της δαπάνης κατά 15% το 2011 και κατά επιπλέον 15% το 2012.