Πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου
Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
Το πανιατρικό μέτωπο ενάντια στην ισοπεδωτική πολιτική της κυβέρνησης, στο χώρο της υγείας, διακήρυξε ο ιατρικός κόσμος, στην έκτακτη συγκέντρωση που διοργάνωσε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών,στο ξενοδοχείο President.
Η ακολουθούμενη πολιτική του ΥΥΚΑ, με τη δικαιολογία τη μείωση των δαπανών υγείας, έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο και θέτει ευθέως πλέον σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, διότι η καθιέρωση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης μόνο της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς, όπως ορίζει ο Εφαρμοστικός Νόμος, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Υγεία των πολιτών.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού. «Αν ο ασθενής δε γίνει καλά από το χορηγούμενο φάρμακο που θα λάβει από αύριο 1.3.2012, ποιος θα φέρει την ευθύνη;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης «…ο γιατρός που συνταγογράφησε τη δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός που επέλεξε το θεραπευτικό σκεύασμα, το ίδιο το φάρμακο, ο διοικητικός υπάλληλος του ΥΥΚΑ ή ο νομοθέτης;….Από ποιον θα ζητηθούν οι ευθύνες για τη μη αποτελεσματική θεραπεία ή από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν σε κάθε ιδιοσκεύασμα; Αν λοιπόν ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία, χωρίς να μπορεί να επιλέγει ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του, τότε η Δημόσια Υγεία τίθεται σε κίνδυνο. Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά τη θέση μας, ότι τασόμεθα υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον Δημόσιο Κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας».
Αναφορικά με τα γενόσημα, ο ΙΣΑ στηρίζει τα ασφαλή και επώνυμα γενόσημα ιδιαίτερα αυτά που παράγονται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Απεναντίας, καταδικάζει την αθρόα εισβολή άγνωστων φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας από την Ινδία και την Κίνα. Η κυκλοφορία των γενοσήμων στις χώρες της Β.Ευρώπης και τη Αμερικής έγινε μετά από αυστηρότατους ελέγχους βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας στους αντίστοιχους πληθυσμούς, μέσα από τους οποίους «τιτλοποήθηκαν» φαρμακευτικά τα γενόσημα στους καταναλωτές ασθενείς. Στην Ευρώπη υπάρχει μακρόχρονη εμπειρία και μακρόχρονη έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Έτσι και στην Ελλάδα, χρειάζεται χρόνος για να επιτευχθεί η «τιτλοποίηση φαρμάκου στον ασθενή» αυτή, δηλαδή ποιο είναι το βέλτιστο ιδιοσκεύασμα για τον αντίστοιχο ασθενή. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση φαρμάκων.
Ο ΙΣΑ , προκειμένου να προστατέψει τη Δημόσια Υγεία και να συμβάλλει καθοριστικά στον εξορθολογισμό της Υγειονομικής Δαπάνης, προτείνει:
1) Τη χορήγηση φαρμάκων ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή.
Άλλωστε η αλόγιστη χρήση φαρμάκων χωρίς παρουσία γιατρού, οδήγησε τη χώρα μας στην πολυφαρμακία και στην παρουσία ανθεκτικών μικροβίων, ακριβώς επειδή τόσο τα αντιβιοτικά όσο και άλλα φάρμακα χορηγούνταν επί πολλά χρόνια από τα φαρμακεία και όχι από τους γιατρούς.
2)Την καθιέρωση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τον καθολικό έλεγχο αυτής μέσα από την πιστοποίηση της προκλητής συνταγογράφησης ανά φάρμακο και ανά ασθενή
3) Μια εθνική Πολιτική Πρόληψης σε όλα τα επίπεδα, με στρατηγικό τρόπο που θα επιφέρει μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και έμμεσα μείωση στην κατανάλωση φαρμάκου
4) Καταδικάζει τη προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς
Ο ιατρικός κόσμος τόνισε την έντονη αντίθεσή του στις ακρωτηριαστικές διατάξεις που περιλαμβάνει ο Εφαρμοστικός Νόμος που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή οι οποίες οδηγούν σε πλήρη ισοπέδωση τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους Έλληνες πολίτες. Τέλος ειπώθηκε ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο, εγχώριο και ευρωπαϊκό για να περιφρουρήσει την ακεραιότητα της Δημόσιας Υγείας των πολιτών, ενώ περιμένει άμεση ενίσχυση της λειτουργίας του Ε.Ο.Φ. με τον απαραίτητο μηχανισμό για περεταίρω ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους των φαρμάκων.
Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος, οι αντιπρόεδροι του ΠΙΣ Γιάννης Μπασκόζος και Γρηγόρης Μπασκόζος, ο πρόεδρος ΠΕΕΒΙ, Αργύρης Πλακιώτης, ο πρόεδρος των Συμβασιούχων ΙΚΑ Παναγιώτης Ψυχάρης και ο Γεν Γραμματέας των Συμβασιούχων ΙΚΑ κος Προβατάς, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων, Φώτης Πατσουράκος, ο πρόεδρος της ΣΕΥΠΙΚΑ, Θανάσης Αποστολόπουλος, ο Γεν Γραμματέας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Γιάννης Χρονόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δερματολόγων Χριστόφορος Τζερμιάς.
Από τα μέλη του ΔΣ, εκτός από τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος Αχιλλέας Ρέντης, ο γεν γραμματέας Στάθης Τσούκαλος, ο ταμίας Φώτης Πατσουράκος και τα μέλη Σωτήρης Δρίτσας, Σωτήρης Καλιαμπάκος, Γιώργος Ελευθερίου, Γιώργος Μαρίνος, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ, Σωτήρης Ρηγάκης.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ