Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα, καλή εβδομάδα. Είπαμε να οργανώσουμε αυτή τη σημερινή συνάντηση για καλό θέμα, όχι για θέμα έντασης, ρήξης, ή σύγκρουσης, αλλά για να σας ανακοινώσουμε μια συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς και των επιμέρους Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας και της ΟΣΦΕ, για το μεγάλο θέμα της συλλογής των ληγμένων φαρμάκων.
Είχαμε υποσχεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ότι την 1η Δεκεμβρίου για τα θέματα της συλλογής και διαχείρισης των ιατρικών, αλλά και επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων το Δεκέμβριο θα ενημερώναμε για πολιτικές, πράγματι τηρώντας τις ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα αρχές Δεκεμβρίου ενημερώσαμε τη Βουλή ότι απ’ όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, επιμένουμε στην εφαρμογή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα ιατρικά απόβλητα και ιδιαίτερα τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, και προσθέσαμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τη διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων από τα φαρμακεία και τα νοικοκυριά.
Η πολιτική αυτή είχε το χρονοδιάγραμμα 1η Φεβρουαρίου ν’ ανακοινωθεί στην Επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα που θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται στα μέσα, ή στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η Επιτροπή της Βουλής θα το εντάξει στην ημερήσια διάταξή της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος εννοώ, την άλλη εβδομάδα, συνεννοηθήκαμε με τον κ. Καρτάλη χθες, του είχαμε στείλει επιστολή πριν από 10 μέρες, τηρώντας στο ακέραιο τις ημερολογιακές μας υποχρεώσεις και σήμερα είμαστε εδώ μαζί με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες για να σας ανακοινώσουμε την ουσία και τις ημερομηνίες εφαρμογής του προγράμματος.
Κατ’ αρχάς δεν θα σας κουράσουμε με νομικά, ο κ. Καρδαράς θα σας διανείμει το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης της δικής μου που οργανώνει τη σχέση του Υπουργείου, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, των φαρμακοποιών και των αποθηκών για τι όλο θέμα. Μπορείτε να δείτε στον κάδο αυτό, που είναι ο κάδος που θα διανεμηθεί σε όλα τα φαρμακεία, υπάρχει κολλημένο ένα καθηκοντολόγιο ενημερωτικό για τη δουλειά του καθενός και εγώ περιορίζομαι να σας πω γιατί εδώ είναι ο ΙΦΕΤ και οι Φαρμακοποιοί και οι φαρμακαποθήκες για να σας πουν πολλά περισσότερα, ενημερώνω για ορισμένα βασικά πράγματα μέσα σ’ ένα λεπτό.
Πριν, όμως, κάνω αυτή την ενημέρωση θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ και τον κ. Αμπατζόγλου και στο πρόσωπό του όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τους Φαρμακοποιούς και στο πρόσωπο του κ. Γαλανόπουλου όλες τις αποθήκες και τους συναδέλφους του που ασκούν αυτό το επάγγελμα, για τη συνεργασία για ένα θέμα που έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία και το οποίο γνωρίζει όλος ο ελληνικός πληθυσμός, ο οποίος δεν ξέρει τι να κάνει τα ληγμένα φάρμακά του και τα πετάει όπως πετάει ένα οργανικό απόβλητο, με δραματικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και γενικότερα στη υγεία των ανθρώπων.
Θα δείτε και θ’ ακούσετε ότι σήμερα εδώ δεν ήρθαμε για να σας δείξουμε ένα πυροτέχνημα, αλλά, όπως συνηθίζουμε τηρώντας τις ημερομηνίες, για να σας δώσουμε τα χαρακτηριστικά μιας ασκούμενης ήδη πολιτικής. Εμείς σκεφτήκαμε ότι δεν έχουμε οικονομικές δυνατότητες να κάνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, ένα ακριβό πρόγραμμα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε εκ των ενόντων σ’ ένα αδάπανο πρόγραμμα δημόσιου χαρακτήρα και δημόσιας εφαρμογής που θα οδηγήσει τον καθέναν που έχει ντουλάπια, ή ντουλάπι στο σπίτι του ληγμένων φαρμάκων, να τα πηγαίνει το φαρμακείο της γειτονιάς του, εκεί να τα ρίχνει στον κάδο αυτό, στο κιβώτιο αυτό που σας δείξαμε, από εκεί να τα περισυλλέγει η αποθήκη που προμηθεύει το συγκεκριμένο φαρμακείο και από την αποθήκη να γίνεται κεντρική περισυλλογή αποθήκευσης στη Μαγούλα και καταστροφή κυρίως μέσω της μεθόδου της εξαγωγής.
Θα σας πει τεχνικές και ειδικές λεπτομέρειες ο ΙΦΕΤ, δεν θέλω να μπω στη δοκιμασία να μιλώ με τεχνικούς όρους που δεν κατέχω καλά και ενδέχεται να κάνω πάρα πολλά λάθη.
Εξασφαλίσαμε τη ροή αυτής της πολιτικής και την εκροή από τη Μαγούλα για να μην έχουμε κατά καιρούς συσσώρευση των υλικών αυτών είστε στο φαρμακείο είτε στην αποθήκη είτε στην αποθήκη μας στη Μαγούλα. Δηλαδή φροντίσαμε το πρόγραμμα να είναι ολοκληρωμένο.
Είναι μια, επαναλαμβάνω, δημόσια πολιτική, η οποία θα έχει ένταξη εφαρμογής την 1η Μαρτίου και έναρξη εφαρμογής την 1η Μαρτίου, υπό την έννοια ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τότε θα έχει οργανωθεί το κύκλωμα με τη διανομή των κλάδων και την περισυλλογή, για να μπορέσει ο πολίτης να πάει τα ληγμένα φάρμακά του να τα εναποθέσει εκεί για να συνεχιστεί η όλη διαδικασία όπως σας την προείπα.
Πώς θ’ αντιστοιχήσουμε τη σημερινή πληροφόρηση με την πληροφόρηση των οικογενειών; Με τον εξής τρόπο: Πρώτα απ’ όλα σήμερα με τη δική σας ανακοίνωση. Όποιος από σας την καλύψει, δώσει χώρο στο Μέσο Ενημέρωσής που εργάζεται. Και το Μέσο Ενημέρωσης αποδεχθεί να δοθεί αυτός ο χώρος γι’ αυτή την πολιτική.
Την επόμενη εβδομάδα πάμε στον κ. Καρτάλη, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και το λέμε κι από εκεί. Θ’ αξιοποιήσουμε τις σχετικές πληροφορίες, οι συνάδελφοί σας του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ. Όμως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο κ. Αμπατζόγλου και οι συνεργάτες του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ενημερώσουν με εγκύκλιο όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας.
Δεν ξέρω αν ο κ. Αμπατζόγλου θα το κάνει ο ίδιος, ή αν θα το κάνει μέσω των επιμέρους Φαρμακευτικών Συλλόγων, φαντάζομαι το δεύτερο είναι πιο βολικό και άρα, αποκλείουμε ένας πολίτης στις 2 Μαρτίου να πάει, το φαρμακείο της γειτονιάς να μην έχει προμηθευτεί και να πει του πολίτη «δεν ξέρω τι μου λες».
Θα είναι όλοι ενήμεροι και αν ακόμη δεν έχει φτάσει ο κάδος στο συγκεκριμένο φαρμακείο, θα ξέρει ο φαρμακοποιός από ποια μέρα στην ειδική περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση, θα πάει ο κάδος του, συνεπώς ο πολίτης θα αισθανθεί ότι υπάρχει ένα κύκλωμα σε λειτουργία και άρα είναι ζήτημα ημερών να μπει και αυτός και η οικογένειά του στο πρόγραμμα αυτής της διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων.
Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που αποδεικνύουμε, παρ’ όλες τις συγκρούσεις μας, τις εντάσεις μας, τις ρήξεις μας, τα ρήγματα και τις ρωγμές που έχουμε στη σχέση μας με τους φαρμακοποιούς, ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα στην άκρη προκειμένου να διαχειριστούμε από κοινού ένα θέμα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία.
Ευχαριστώ πάρα πολύ την κα Τσάγκαρη και τον κ. Χριστοδούλου, τον ΕΟΦ, τον κ. Τούντα, τον κ. Δημόπουλο και φυσικά τον κ. Αμπατζόγλου και τους συνεργάτες του γι’ αυτή την πολιτική για την οποία θα σας πουν και περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια.
ʼρα, θα σας διανεμηθεί από τον κ. Καρδαρά η Υπουργική Απόφαση, οι οδηγίες χρήσης και ένα τρισέλιδο κείμενο στο οποίο περιγράφεται από την κα Τσάγκαρη αναλυτικότατα η εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Επαναλαμβάνω, ημερομηνία ενάρξεως, 1η Μαρτίου.
Οφείλω κάτι ακόμη πριν δώσω το λόγο στον κ. Αμπατζόγλου και πριν, αμέσως μετά πάρει το λόγο ο κ. Μπόλαρης: Όφειλα να έχω εκδώσει υγειονομική διάταξη για τον Ασωπό. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έχουν επιμείνει πάρα πολύ σ’ ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και σωστά.
Εμείς, ο ΕΦΕΤ, η κα Λινού, με έρευνες που έχουμε κάνει, με προσπάθειες που έχουμε κάνει, το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουμε καταλήξει στην έκδοση υγειονομικής διατάξεως για τα θέματα του Ασωπού, έχω εκδώσει αυτή την υγειονομική διάταξη, αναμένουμε μια έκθεση σχετική του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι έτοιμη, μπαίνει στο φάκελο και φεύγει για δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Παρακαλώ τον κ. Καρδαρά, το συγκεκριμένο κείμενο με τις εντολές που παρέχονται, με τις κυρώσεις που προβλέπονται βάσει της υγειονομικής διατάξεως που έχουμε εκδώσει, τον Ιανουάριο την έχω υπογράψει εγώ και θέλω παρακαλώ να την έχετε και να ενημερώσετε ότι τέλος πια αυτή η ιστορία των καθυστερήσεων, της διοικήσεως για τον Ασωπό.
Τέλος, επικοινώνησα με τον Αρχιεπίσκοπο τον κ. Ιερώνυμο την Παρασκευή. Του ανακοίνωσα ότι οι προσπάθειες του κ. Μπόλαρη και του κ. Κατριβάνου έδωσαν αποτέλεσμα στη συμπληρωματική μας δράση σε ό, τι αφορά προγράμματα επισιτισμού, προγράμματα δηλαδή που σχετίζονται με θέματα σίτισης. Το Υπουργείο μας συμμετέχει. Θα σας τα πουν.
Τα είπαμε αυτά στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό προ είκοσι ημερών και επειδή τα είπαμε, εγώ είπα σε εκείνη τη σύσκεψη ότι δεν μπορώ να κάνω άλλα, μπορώ μόνο να βοηθήσω την Εκκλησία σε προγράμματα σίτισης, γιατί είχα τη μελέτη της κας. Λινού, και ο κ. Μπόλαρης πραγματικά το πήρε και σε πολύ λίγες ημέρες το διεκπεραίωσε.
Επίσης, θα σας πει ένα πρόγραμμα προστασίας των αστέγων με τη στέγασή τους σε κεντρικά ξενοδοχεία εγκαταλελειμμένα της Αθήνας. Δεν θέλω να πω περισσότερα, θα τα πει ο κ. Υφυπουργός αυτά. Παρακαλώ πριν πει αυτή την πολύ σημαντική ενότητα ο κ. Μπόλαρης, ο κ. Αμπατζόγλου και ο κ. Γαλανόπουλος να παράσχουν τις τελικές και πιο ας πούμε κρίσιμες για την πράξη πληροφορίες για το θέμα των ληγμένων φαρμάκων κι αν χρειαστεί σε τεχνικό επίπεδο ο κ. Τούντας και η κα Τσάγγαρη με τον κ. Χριστοδούλου να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ.
Θ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ: Καλημέρα σας. Μέσα σε αυτές τις ημέρες που γενικά είναι ημέρες ρήξεων και αντιπαραθέσεων όπως είπε και ο Υπουργός νωρίτερα, υπάρχει και κάποιο καλό νέο. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία η οποία αγκαλιάζει το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών και χρησιμοποιώντας σαν κανάλι υλοποίησης τα 12.000 φαρμακεία της χώρας, είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να λύσει με έναν οριστικό τρόπο όλο το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων που λήγουν και τα οποία μέχρι σήμερα πετιόντουσαν στα σκουπίδια δημιουργώντας τεράστιο υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Σας λέω ότι εδώ και πέντε χρόνια έχει ξεκινήσει ένα πρώτο πρόγραμμα, μια πρωτοβουλία φαρμακοποιών στη Θεσσαλονίκη με το ΣΥΦΑ της Θεσσαλονίκης, τον συνεταιρισμό τους εκεί. Έχουν ήδη μαζευτεί τόνοι φαρμάκων τέτοιων, αλλά έμεινε σε τοπικό επίπεδο. Αυτό που γίνεται βέβαια σήμερα είναι με την αιγίδα του κράτους και αγκαλιάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Από την ώρα που αυτοί οι κάδοι που σας έδειξε ο Υπουργός, έρθουν στα φαρμακεία μας, αυτομάτως εμείς θα ενημερώσουμε όλο τον κόσμο. Θυμίζω ότι καθημερινά στα 12.000 φαρμακεία της χώρας περνάνε περίπου 500.000 άνθρωποι κάθε μέρα.
ʼρα πάρα πολύ γρήγορα όλοι θα γνωρίζουν ότι τη σακούλα με τα πιθανά ληγμένα φάρμακα που έχουν μπορούν να τη φέρουν στο φαρμακείο, να την εναποθέσουν σ’ αυτόν τον κάδο και στη συνέχεια οι αποθήκες αναλαμβάνουν και το ΙΦΕΤ το ρόλο της διαχείρισης από κει και πέρα.
Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Από την ώρα, επαναλαμβάνω, που εμείς προμηθευτούμε τους κάδους και εφόσον είναι λυμένα όλα τα ζητήματα με την Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη βγει στο ΦΕΚ, και το θέμα το φορολογικό ελπίζω να είναι πλήρως λυμένο για να μην μπλέξουμε με αυτό το κομμάτι.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Ναι, αλλά δεν συναρτάται αυτό.
Θ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν συναρτάται. Απλά σας λέω ότι πρέπει να είναι λυμένο πλήρως μη βρεθούμε καμιά ώρα εκτεθειμένοι με διακίνηση φαρμάκων άνευ παραστατικών, αλλά θα το πει ο κ. Γαλανόπουλος αυτό. Είναι λυμένο στην Υπουργική Απόφαση.
Συνεπώς από την ώρα που εμείς παραλάβουμε τους κάδους, την ίδια στιγμή και μετά και από την καμπάνια που θα γίνει φαντάζομαι και από την πλευρά του Υπουργείου με τη βοήθεια τη δική σας, εμείς θα έχουμε αμέσως υλοποιήσει όλο αυτό το πρόγραμμα διαχείρισης.
Σημαντικό υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα λύνεται με αυτόν τον τρόπο. Και συνεπώς κ. Υπουργέ, θα με συγχωρέσετε για την ατάκα, εκτός από τα συνήθη θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, είμαστε και χώρος που βοηθάμε υλοποιώντας τον κοινωνικό μας ρόλο και την κοινωνική μας αποστολή με αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Γαλανόπουλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
Θ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ: Ληγμένα γενικώς.
Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας κι από μένα, εκ μέρους των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών της Ελλάδας. Είναι μια πρόταση την οποία εδώ και ενάμιση χρόνο είχαμε υποβάλλει. Δυστυχώς δεν βρήκαμε ευήκοο ώτα μέχρι που έπεσε στα χέρια του συγκεκριμένου Υπουργού και των συνεργατών του στο ΕΟΦ και στο ΙΦΕΤ και ιδιαίτερα της κας Τσαγγάρη.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο υλοποίησαν μία ενέργεια η οποία έχει τεράστια διάσταση όχι μόνο για τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και για τη διατροφική αλυσίδα. Ουσιαστικά επισυνέβαινε ένα έγκλημα επάνω στο θέμα δημόσιας υγείας όλα αυτά τα χρόνια.
Ο συγκεκριμένος κάδος με ευθύνη των συνεταιρισμών, τουλάχιστον από 1η Μαρτίου στα 6.200 φαρμακεία που εμείς τροφοδοτούμε θα είναι εγκατεστημένος, από τον ιδιωτικό τομέα.
Έχει δύο θέσεις, χωριστά αντικαρκινικά και ορμόνες που είναι ειδικής διαχείρισης και όλα τα υπόλοιπα τα οποία θα συλλέγονται μέσα από τη διαδικασία της ασβεστοποίησης στο εξωτερικό. Σε δεύτερη φάση το project είναι το δύσκολο κομμάτι.
Από την πλευρά μας έχει κατατεθεί πρόταση επενδυτική με δημιουργία θέσεων εργασίας και δημιουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης, διαχωρισμού υλικών και ουδετεροποίησης και καύσης των προϊόντων με επενδυτική πρόταση έτοιμη αν υπάρχουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση και αυτό είμαστε σε θέση και διαθέσιμοι να το υλοποιήσουμε.
Σε ό,τι αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι, μετά τις ενέργειες που ο κ. Υπουργός προσδιόρισε, εμείς σαν Συνεταιρισμοί, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αναλαμβάνουμε υπό την έγκριση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ και την έκδοση φυλλαδίων τα οποία θα διανέμονται από τα σημεία πώλησης τα οποία ελέγχουμε και τα οποία σε βάθος χρόνου μηνών θα επικοινωνήσουν τη συγκεκριμένη πρωτοπόρα ενέργεια του Υπουργείου και των φορέων του προς το καταναλωτικό κοινό.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι οι συνέπειες αυτού του μέτρου θα μετρηθούν και ανεξάρτητα από τις κόντρες, που προσδιόρισε και ο κ. Υπουργός, που έχουμε, το όνομα αυτής της ηγεσίας του Υπουργείου θα συνδεθεί με μια οικολογική διάσταση πάρα πολύ σημαντική στο ιστορικό και στην εξέλιξη των αναγκών αυτής της χώρας.
Εύχομαι σε δεύτερο επίπεδο, ίσως του χρόνου, να υλοποιήσουμε και το επενδυτικό κομμάτι με θέσεις εργασίας στη χώρα μας γιατί έχει ανάγκη τέτοιες επενδυτικές δραστηριότητες. Να φτιάξουμε το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Εμπλέκονται και περιβαλλοντικοί λόγοι, είναι πολύ δύσκολο. Ελπίζω ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα και θα είστε σε κάποια θέση που θα μπορέσετε να το υλοποιήσετε κι αυτό. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Τούντας έχει το λόγο.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Λοιπόν εγώ από πλευράς μου θέλω πρώτα απ΄ όλα πραγματικά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, διότι σε μια εποχή που όλοι ασχολούνται με τα μέτρα και το μνημόνιο η Ηγεσία του Υπουργείου και ειδικά ο Υπουργός Υγείας έβαλε σε προτεραιότητα ένα τόσο κρίσιμο θέμα, της δημόσιας υγείας.
Είναι πραγματικά ένα ζήτημα που έχει πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων μέχρι σήμερα και είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό ότι μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα τέτοιου είδους θέματα δεν μπαίνουν στο περιθώριο, αναδεικνύονται σε αιχμές της πολιτικής υγείας του Υπουργείου Υγείας και νομίζω ότι γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι όλοι.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω, πέρα από τους συντελεστές τους θεσμικούς που συμμετείχαν σε αυτό το έργο και το γεγονός ότι ο ΙΦΕΤ με τη σημερινή του Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο με τον κ. Χριστοδούλου και με τη Διευθύνοντα Σύμβουλο την κα Τσάγκαρη, πήραν αυτό το έργο σαν μια υπόθεση που μπόρεσαν να διεκπεραιώσουν μέσα σε ένα χρόνο ρεκόρ, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθιστώντας μια τέτοια εξαγγελία πραγματοποιήσιμη άμεσα, προς όφελος της υγείας του ελληνικού λαού.
Και νομίζω ότι αυτή η μεταχείριση και ο τρόπος που διαχειρίστηκε η Ηγεσία του ΙΦΕΤ το σύστημα αυτό είναι πραγματικά άξιος συγχαρητηρίων και τους αναγνωρίζω τουλάχιστον από πλευράς ΕΟΚ μια που είναι θυγατρική μας εταιρεία ότι έκαναν μια εξαιρετική δουλειά και πραγματικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι απτά και άμεσα για όλους μας.
Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, γιατί τα εύσημα σήμερα ανήκουν σε άλλους. Ευχαριστώ πολύ.
Ε. ΤΣΑΓΚΑΡΗ: Καλησπέρα κι από μένα, πραγματικά δεν έχω να προσθέσω κάτι, παρά μόνον ευχαριστίες. Είναι μια μεταρρύθμιση υγείας…
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επί του πρακτικού έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο;
Ε. ΤΣΑΓΚΑΡΗ: Αν υπάρχει κάποια ερώτηση ναι, αλλά οφείλω να πω μια ευχαριστία μεγάλη για τα ευήκοα ώτα της Πολιτικής Ηγεσίας. Είναι μια ιδέα που υπάρχει αρκετά χρόνια, αλλά ποτέ σε εθνική εμβέλεια.
Πολλά-πολλά ευχαριστώ στον κ. Υπουργό, στο Γενικό Γραμματέα, στον ΕΟΦ που υπό την εποπτεία του τελείται το πρόγραμμα και κυρίως τους βασικούς πυλώνες και τους λειτουργούς ενός σταθερού δικτύου, που με πραγματική πίστη στο πρόγραμμα το λειτουργούν το υλοποιούν, στον κ. Αμπατζόγλου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στον κ. Γαλανόπουλο στην Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας και στα υπόλοιπα δίκτυα ιδιωτικής φαρμακεμπορίας που συμμετάσχουν.
Και είναι ένα πρόγραμμα και τελειώνω με αυτό γιατί δεν έχω να προσθέσω κάτι, έχω καλυφθεί, το οποίο δεν σχεδιάζεται, υλοποιείται και είναι βιώσιμο ακριβώς επειδή είναι σταθερό αφαιρετικό και πραγματικό. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε κάτι λίγο επί του πρακτικού;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μετά θα ρωτήσετε, να μπούμε στο άλλο θέμα που είναι πολύ σοβαρό. Ο κ. Μπόλαρης έχει το λόγο.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ, πρέπει να σας πω ότι σήμερα από τις 9:30΄ συνεδριάζει στο Υπουργείο η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία θα μας φέρει τις επόμενες μέρες την αρχική νομοθετική δουλειά που αφορά τον ορισμό των αστέγων και την κατηγοριοποίηση των αστέγων. Οι διατάξεις αυτές θα είναι μέρος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο μέσα στο Φεβρουάριο θα είναι στη Βουλή.
Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία του Υπουργείου εργάζεται, ώστε να υποβληθούν προτάσεις προγραμμάτων, για τη χρηματοδότηση της υποστήριξης των πολιτικών που αφορούν τους αστέγους. Σας θυμίζω ότι χρήματα για την υποστήριξη των αστέγων η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο Κοινωνικό Ταμείο.
Την ίδια στιγμή κι επειδή το πρόβλημα είναι σε ένταση, το είπε ήδη ο Υπουργός, έχουμε μία έκτακτη παρέμβαση η οποία αφορά δύο κατευθύνσεις: Υποστήριξη του Δήμου Αθήνας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου το πρόβλημα με τους νεοάστεγους είναι πιο οξυμένο και με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τη στήριξη των προγραμμάτων σίτισης.
Τις επόμενες λοιπόν ημέρες γράφονται αυτή τη στιγμή οι αποφάσεις, θα επιχορηγηθεί ο Δήμος Αθήνας με το ποσό των 400 χιλιάδων, για παρέμβαση υποστήριξης της στέγασης των νεοαστέγων που υπάρχουν στην Αθήνα και με 100 χιλιάδες ο Δήμος Θεσσαλονίκης όπου το πρόβλημα είναι σαφώς μικρότερο και 300 χιλιάδες όπως είπε ο Υπουργός στην Αρχιεπισκοπή.
Η παρέμβαση των Δήμων θα γίνει σε συνεργασία με τους ανθρώπους που είναι στο πεδίο και έχουν την εμπειρία διαχειριζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ξέρουν πως μπορούν να απευθυνθούν.
Εμείς από πλευράς Υπουργείου έχοντας κάνει μία έρευνα όχι για να τα διαχειριστούμε εμείς, εμείς πολιτική κάνουμε και επιτελικά λειτουργούμε -τις πολιτικές θα τις υλοποιήσουν οι Δήμοι, οι ΜΚΟ, η εκκλησία- έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχουν και ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας που βρίσκονται σε λειτουργία και μπορούν να υποστηρίξουν με πολύ χαμηλό μίσθωμα τη διανυκτέρευση των αστέγων.
Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ξενοδοχείο, έχει την πρόταση η υπηρεσία που μας λέει πως μπορεί να φιλοξενήσει με 3 ευρώ τη νύχτα τους νεοάστεγους και υπάρχουν βεβαίως και ξενοδοχεία τα οποία όπως είπε ο Υπουργός είναι αυτή τη στιγμή κλειστά αλλά απολύτως έχουν όλο τον εξοπλισμό που χρειάζονται και μπορούν να τα διαχειριστούν οι ΜΚΟ εφόσον το συμφωνήσουν με τους Δήμους.
Οι συμβάσεις λοιπόν θα γίνουν από τους Δήμους στους Αντιδημάρχους Κοινωνικής Πρόνοιας με τις μονάδες που είναι στο πεδίο και γνωρίζουν το πρόβλημα για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Θα μου επιτρέψετε να σας πω πως τις τρεις πρώτες μέρες ενημερωτικά της απογραφής η οποία γίνεται για τους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων έχουν καταγραφεί 1,2,3 Φεβρουαρίου περίπου 10.500 με κάποια μικρά προβλήματα που υπήρξαν και τα οποία ξεπεράστηκαν στην κατανόηση κυρίως από πλευράς των Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Κλείνοντας για το θέμα του νοσοκομείου στον πύργο, στο οποίο έγινε αναφορά, θέλω να σας πω ότι στον Πύργο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο συνάδελφος ο Υφυπουργός κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και είναι μαζί του και ο Υφυπουργός Εργασίας ο Γιάννης Κουτσούκος.
Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι το νοσοκομείο έχει βεβαίως αδειάσει από τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε γειτονικά νοσοκομεία ή νοσοκομεία-κέντρα υγείας όπου αυτό ήταν δυνατό. Ότι οι νεφροπαθείς οι οποίοι εξυπηρετούνταν από το νοσοκομείο εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές μονάδες που υπάρχουν στην περιοχή, ότι είναι σε εξέλιξη η άντληση των υδάτων από το νοσοκομείο και ότι η Επιτροπή του νοσοκομείου κάνει καταγραφή των ζημιών που υπάρχουν σε μηχανήματα και φάρμακα.
Ο κ. Χολίδης έχει μιλήσει από το πρωί επανειλημμένα και με τη Διοικήτρια και με τον ΔΥΠΕάρχη και μπορεί να σας δώσει λεπτομέρειες στις ερωτήσεις σας στη συνέχεια. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε τώρα κατ΄ αρχήν τον κ. Μπόλαρη; Όταν λέτε κατηγοριοποίηση των αστέγων τι σημαίνει, δώστε μας το περίγραμμα.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Θα σας πω, στο μυαλό μας στην Ελλάδα έχουμε όταν λέμε άστεγος μία κατηγορία: ʼστεγος είναι αυτός που είναι στο παγκάκι.
Η εμπειρία που υπάρχει από τη δουλειά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, που ζουν με το πρόβλημα των αστέγων κάποιες δεκαετίες, η εμπειρία λοιπόν αυτή λέει πως οι κατηγορίες είναι τέσσερις, μια άλλη προσέγγιση τις ανεβάζει.
Η μια λοιπόν κατηγορία -θα προσπαθήσω να βοηθήσω χρησιμοποιώντας και τους αγγλικούς όρους- λέει άστεγος roofless είναι αυτός που είναι στο δρόμο. Μια άλλη κατηγορία λέγεται houseless, μια τρίτη κατηγορία λέγεται αυτός που είναι σε επικίνδυνη στέγη, λέγεται αυτός που είναι insecure και μια άλλη αυτός που είναι σε ακατάλληλη στέγη, δηλαδή 30 άνθρωποι σε ένα διαμέρισμα, 50 άνθρωποι σε ένα διαμέρισμα.
Οι πολιτικές λοιπόν που εξυφαίνονται και χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία, θέλουν αυτή την κατηγοριοποίηση, διότι άλλη παρέμβαση κάνει κανείς προκειμένου να υποστηρίξει αυτόν που είναι στο δρόμο, άλλη παρέμβαση είναι αυτή που χρειάζεται γι΄ αυτούς οι οποίοι είναι 30 σε ένα διαμέρισμα.
Η κατηγοριοποίηση νομοθετικά μας είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί στη συνέχεια με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχα την καταγραφή, να ξέρουμε ποιοι είναι σε κάθε κατηγορία και βεβαίως στα προγράμματα για να ξέρουμε πως επιχορηγούμε την κάθε κατηγορία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε για να υποβάλλουμε προγράμματα χρηματοδότησης και να κάνουμε πολιτικές να έχουμε ορισμό και κατηγοριοποίηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει υπολογιστεί σήμερα πόσοι είναι οι άστεγοι στην Αθήνα πάνω-κάτω;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Το έχω πει κι άλλη φορά, ότι έγινε μία απόπειρα καταγραφής, χωρίς να υπάρχουν αυτές οι επιστημονικές κατηγορίες και παράμετροι, οι οποίες έβγαλαν έναν αριθμό που ήταν περίπου 20 χιλιάδες στη χώρα.
Όμως όταν δεν έχουμε κατηγορίες, αυτό το εργαλείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπάρχουν δηλαδή μέσα σε αυτόν τον αριθμό των 20 χιλιάδων στη χώρα ευπαθείς ομάδες, μετακινούμενες ομάδες, ομάδες οι οποίοι μένουν σε αυτοκινούμενες κατασκευές.
Δεν είναι εργαλείο για να χρησιμοποιηθεί αυτό, γι΄ αυτό χρειαζόμαστε το νομοθετικό μέρος, το οποίο σε κάποιους ακούστηκε ότι είναι τυπικό και δεν είναι καθόλου τυπικό, είναι ουσιαστικότατο, για να μπορούμε μετά στοχεύοντας την επιστημονική παρέμβαση και την καταγραφή να είμαστε σαφείς στη χρηματοδότηση των πολιτικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μία διευκρίνιση, 400 χιλιάδες ευρώ για το Δήμο της Αθήνας..
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Είναι το άμεσο, το επείγον, το έκτακτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, 100 χιλιάδες για τη Θεσσαλονίκη και άλλες 300 χιλιάδες για την Αρχιεπισκοπή;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Στην Αρχιεπισκοπή είναι για σίτιση όμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μόνο για σίτιση;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Μόνο σίτιση. Τα άλλα είναι στέγαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η σύμβαση που θα υπογράψετε με την Αρχιεπισκοπή θα είναι απευθείας με την Αρχιεπισκοπή έτσι δεν είναι; Γιατί με τους υπολοίπους θα έχουμε..
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Με τη ΜΚΟ όπου έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη ΜΚΟ, ευχαριστώ.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Αυτά όμως είναι τα έκτακτα είπαμε, μέχρις ότου να έχουμε τη δυνατότητα της διαχείρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Αυτά είναι κονδύλια του Υπουργείου, από αυτά τα ελάχιστα που έχουμε επιχειρούμε επειδή η ένταση του προβλήματος είναι μεγάλη, να εξασφαλίσουμε για να στηρίξουμε τους Δήμους που με τις Κοινωνικές τους Υπηρεσίες παρεμβαίνουν. Ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει κάποια ερώτηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θα ήθελα κ. Υπουργέ να σας ρωτήσω σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Στην τελευταία συνάντηση που είχατε με τους φορείς κάνατε λόγο για χαλάρωση των τιμών και όχι απελευθέρωση. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τα πούμε σε άλλη συνεδρίαση, εγώ θέλω να σας πω ότι θέλουμε να επικεντρωθούμε σήμερα στα όσα σας προείπαμε. Και για όλα τα υπόλοιπα ας πούμε τα θέματα της νέας σύμβασης, τι προβλέπει για το Υπουργείο Υγείας; Είχαμε τεσσάρων ημερών πολύ έντονη διαπραγμάτευση, όλα αυτά θα σας τα πούμε ή αύριο, αύριο ίσως έχει απεργία στο Υπουργείο εδώ, ή αύριο ή μεθαύριο το πρωί το αργότερο θα είστε ενήμεροι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μας γονατίσει η τρόικα, έτσι που μας τα περιγράφετε θα είναι πολύ δύσκολα. Κύριε Υπουργέ και κ. Αμπατζόγλου και κ. Γαλανόπουλε, κάτι διευκρινιστικό για τη Μαγούλα. Αυτό είναι κέντρο καταστροφής;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι του ΙΦΕΤ, είναι εδώ ο ΙΦΕΤ, γιατί δε ρωτάτε τον ΙΦΕΤ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θυγατρική ο ΙΦΕΤ;
Ε. ΤΣΑΓΚΑΡΗ: Αποτελεί περιουσία της ΙΦΕΤ, είναι ένας μεγάλος χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται για αποθήκευση ούτως ή άλλως και σήμερα ακόμα και για ενεργά φάρμακα, για στοκ δηλαδή ενεργών φαρμάκων. Υπάρχει ο χώρος, έχει ήδη διαχωριστεί και προετοιμαστεί, προκειμένου να υποδεχθούμε τη συλλογή των ληγμένων οικιακών ή ημιχρησιμοποιημένων οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται εκεί;
Ε. ΤΣΑΓΚΑΡΗ: Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εκεί απασχολούνται μόνο για τη μονάδα ακτινοβόλησης, που είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, η οποία έχει μικρό κύκλο εργασίας, είναι έξι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα μικρό αντικείμενο. Το κομμάτι που με ρωτήσατε και σας αναφέρομαι είναι καθαρά η αποθήκευση, όπου έχει ήδη προετοιμαστεί ο χώρος και ήδη λειτουργεί ακόμα και για ενεργά φάρμακα.
Όσον αφορά στην καταστροφή δε θα γίνεται στη Μαγούλα, με τη λογική ότι η πρόταση μέσα από μία προσπάθεια για δημιουργία καταστροφέα φαρμάκων στην Ελλάδα είναι υπό μελέτη, αφορά το μέλλον, όμως θα υπάρχουν ειδικά αδειοδοτημένα κέντρα στα οποία θα στέλνονται..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκτός Ελλάδας.
Ε. ΤΣΑΓΚΑΡΗ: Ναι στα οποία θα στέλνονται, τα οποία έχουν ειδική μεθοδολογία αδρανοποίησης ασβεστοποίησης και θα επιστρέφει, θα κάνουμε και την έρευνά μας.
Υπάρχει σίγουρα στη Γερμανία και σε διάφορες άλλες χώρες από τον ίδιο όμιλο, υπάρχει στην Ισπανία, από κει και πέρα η μέθοδος είναι συγκεκριμένη, αφορά αδρανοποίηση και μετά καταστροφή και για κάθε ένα στην κυριολεξία δισκίο ας πούμε στην υπερβολή του θα γυρίζει πρωτόκολλο καταστροφής σε εμάς, προς απόδειξη της ορθολογικής καταστροφής τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε εικόνα για το πόσα πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια από τα νοικοκυριά; Σε αξία αν έχετε την καλοσύνη.
Ε. ΤΣΑΓΚΑΡΗ: Θα σας πω, έχουν γίνει προηγούμενες μελέτες από την ΙΦΕΤ από προκατόχους μας, οι οποίες αναδείκνυαν ένα ποσό γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και τα λοιπά. Όμως θέλω να πω το εξής..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή 1 δισεκατομμύριο στα σκουπίδια, αυτό μας λέτε;
Ε. ΤΣΑΓΚΑΡΗ: Εγώ θα σας πω ότι αυτό το πρόγραμμα στο οποίο για πρώτη φορά θα δούμε πόσα είναι αυτά που πετιούνται. Αν έγινε μια προηγούμενη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα τι είναι αυτά που λέτε; Μιλάμε για μια αδάπανη διαδικασία.
Ε. ΤΣΑΓΚΑΡΗ: Όχι, δεν αναφέρομαι σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι΄ αυτά που πάμε στο εξωτερικό δε θα πληρώνουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάποια τεχνική πληροφορία έχετε να δώσετε;
Ε. ΤΣΑΓΚΑΡΗ: Όχι, δεν έχω να δώσω τεχνική πληροφορία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραία, αφήστε τα υπόλοιπα τώρα σε μας.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η μόνη τεχνική πληροφορία που έχει ενδιαφέρον για το μέγεθος του έργου, είναι ότι από τελευταία έρευνα που έγινε πανελλαδική 40% των ελληνικών νοικοκυριών έχει στο σπίτι του ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα, 40% των ελληνικών νοικοκυριών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά όταν θα πηγαίνουν όμως στο εξωτερικό, αυτή θα είναι αδάπανη επίσης η δουλειά; Δηλαδή συγνώμη, εκεί θα πληρώνουμε ένα ποσό, δε θα πληρώνουμε; Θα πηγαίνουμε στην Ισπανία και στην Ιταλία..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Σπαγγαδώρου, στην ex factory τιμή του φαρμάκου προβλέπεται το τέλος καταστροφής. Αυτό το τέλος καταστροφής, επειδή η Ελληνική Πολιτεία ήταν αυτή που ήταν, δεν εδίδετο ποτέ γι΄ αυτή τη χρήση.
Ένα ελάχιστο κομμάτι αυτού του τέλους καταστροφής θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτή την ιστορία. Για να καταλάβετε, το τέλος καταστροφής για τη Θεσσαλονίκη που εξήγαγε για έναν ολόκληρο χρόνο κάτι τόνους ληγμένων φαρμάκων, ήταν 150.000 ευρώ. Για τέτοια τάξη μεγέθους μιλάμε.
Πήγε να μπλέξει τη διαδικασία τώρα σε άλλα πράγματα. Αδάπανη και δημόσια, σας είπα στην εισαγωγή μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η επενδυτική δραστηριότητα στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Γαλανός..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μας αφορά, αυτή είναι του μέλλοντος. Εμείς δε μιλάμε για τα μελλούμενα, εμείς μιλάμε για τα παρόντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη κ. Υπουργέ, μάλλον δεν ακούσατε την ερώτηση, την αξία των πεταμένων φαρμάκων…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζω να κλείσει αυτή η πληγή με τα οικιακά φάρμακα, με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε, που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας. Εγώ ήθελα να σας ρωτήσω: Η άλλη πληγή, με τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, εκεί τι κινήσεις, τι πρωτοβουλίες υπάρχουν και πότε θα δούμε κάποια αποτέλεσμα; Γιατί είναι νεφελώδης η κατάσταση και είμαστε και έκθετοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πήγαμε δυο φορές στη Βουλή, το Δεκέμβριο και τον Οκτώβριο και κάναμε συγκεκριμένες αναφορές, γίνονται έλεγχοι, δεν είμαστε σε θέση ακόμα να πούμε κάτι το οποίο θα ήταν άξιο ν’ αναφερθεί σε συνέντευξη Τύπου. Επιφυλάσσομαι, να βγει αυτό που είναι κάτι που γινόταν και έγινε και εν τω μεταξύ θα κάνω και την αναφορά για το πολύ μεγάλο θέμα που λέτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή την περίοδο αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ, που δεν υπάρχουν καθόλου επενδυτικές κινήσεις, το να μας δώσει κάποια στοιχεία ο κ. Γαλανόπουλος για την επένδυση δεν πειράζει, όποτε γίνει, έχουμε ανάγκη και θέσεων εργασίας..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, το είπαμε στη Βουλή και όταν το είπε η κα Τσάγκαρη αντέδρασα εγώ αρνητικά. Αντέδρασα αρνητικά όχι για την επένδυση, επειδή ήταν μελλούμενο. Ένα Υπουργείο δεν οραματίζεται κοιτώντας ας πούμε τον ουρανό..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά εσείς που είστε πολιτικός βάζετε το όραμα και μετά την πράξη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε δίκιο, αλλά αν δεν υπάρχει γειτνίαση με την πράξη, η συνολική αναφορά παίρνει το χαρακτήρα δηλωμένων πραγμάτων που δε γίνονται ποτέ. Κι εμένα δε μ’ αρέσουν αυτά. Σας παρακαλώ να κλείσουμε ακούγοντας ένα φαρμακείο, ο φαρμακοποιός του οποίου είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου και συνηθίζει να μας λούζει εδώ με κοσμητικά επίθετα, θα τον παρακαλούσα τον κ. Πετρουλάκη να έρθει εδώ και σήμερα αντί να μας λούσει να πει τι θα κάνει το φαρμακείο του. Γιατί είναι το πρώτο το οποίο έβαλε τον κάδο. Να δείξετε τον κάδο αν μπορείτε.
Σας ευχαριστώ.