Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας καλωσορίζω εδώ στο Λεβίδι (την 4η Συνάντηση του Forum.)
Εύχομαι μέσα από μια ελεύθερη συζήτηση των θεμάτων του προγράμματος να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επιβαλλόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας και ειδικότερα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο και όλοι βιώνουμε πρωτόγνωρες μνημονιακές καταστάσεις και άλλες Ευρωπαϊκές και Διεθνείς εξαρτήσεις.
Η ίδρυση και λειτουργία Εθνικού συστήματος Υγείας ήταν επαναστατική και ριζοσπαστική για τα δεδομένα της εποχής εκείνης . Δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα η προσφορά του ΕΣΥ στην Ελληνική Κοινωνία αλλά δυστυχώς από καιρό έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να δούμε την μετεξέλιξη του.
Ο Νόμος 3819/2011 για διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας περιλαμβάνει την θέσπιση του ΕΟΠΥΥ που είναι πλέον μια πραγματικότητα.
Η σημερινή συνάντηση μα δίνει την δυνατότητα να προβληματιστούμε και να αναπτύξουμε δημοκρατικά και με ειλικρίνεια τις απόψεις μας χωρίς πολιτικούς όρους για μια πραγματική μεταρρύθμιση υγείας που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της Νέας Εποχής.
Είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κατάλληλη πύλη εισόδου για την εκκίνηση της Υγειονομικής Μεταρρύθμισης ;
Όχι απλά είναι η πύλη εισόδου, άλλα πρέπει να αποτελέση και τον πυλώνα της Υγειονομικής Μεταρρύθμισης.
Το πρόκριμα είναι μεγάλο.
Μπορεί το Σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να λειτουργήσει με μειωμένες ή συγκρατημένες δαπάνες και ταυτόχρονα να υπάρξει βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στα πλαίσια της ελεύθερης επιλογής γιατρού και της ισοτιμίας της υπογραφής όλων των γιατρών;
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται νέες πολιτικές και καινοτόμες παρεμβάσεις όπως ανακοστολόγηση και κωδικοποίηση όλων των ιατρικών πράξεων συνταγών και εργαστηριακών εξετάσεων ούτως ώστε οι μετρήσεις Υγείας να αποκτήσουν εγκυρότητα και αξιοπιστία. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν πόροι να συγκρατηθούν οι δαπάνες να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και οι Ιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό να εργαστούν σε ένα αξιοπρεπείς περιβάλλον και οι ασθενείς να λαμβάνουν ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.