Απορροφημένοι από την αγωνία και το άγχος για το τι τέξεται η επιούσα, ελάχιστη σημασία δώσαμε και δίνουμε στις καταστροφές που καθημερινά βάνδαλοι προκαλούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Με τελευταίο κρούσμα την καταστροφή της προτομής του «αλωτή της Τριπολιτσάς Παναγιώτη Κεφάλα», στο κάτω μέρος της πλατείας Αρεως, όπου και οι προτομές των ηρώων της επανάστασης. Πρόκειται για ακραία περίπτωση βανδαλισμού μνημείου και με αυτή την έννοια δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη, αφού βεβαίως βρεθούν οι δράστες.
Αρκετοί ίσως επιχειρηματολογήσουν ότι μέσα στον «γενικό χαμό» που βρισκόμαστε, τέτοιες αθλιότητες είναι ασήμαντες. Και συνιστούν αδιαφορία. Μεγάλο λάθος, για πολλούς λόγους, κυριότερος των οποίων είναι ότι η τοπική κοινωνία είχε εθιστεί στην ασυδοσία και τους βανδαλισμούς πριν ξεσπάσει η κρίση και εμφανιστούν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης για πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, με τις καλύψεις οδικών σημάτων, τα αντιαισθητικά γκράφιτι και τα βλακώδη συνθήματα στους τοίχους των κτιρίων, γλυπτών, και διδακτηρίων όλων των βαθμίδων. Γι αυτό και η καταστροφή δεν μπορεί να συγχωρείται, είτε μια κοινωνία βρίσκεται σε κρίση είτε όχι, ενώ η ατιμωρησία ενθαρρύνει τους βάνδαλους (και προτρέπει σε βανδαλισμούς) και όσους δεν έχουν αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.
Είναι καιρός, πλέον, να ασχοληθεί στα σοβαρά ο δήμος μας με θέματα ασφάλειας και ποιότητας ζωής. Να καταλάβουν οι διοικούντες και να καταλάβουμε όλοι μας πως τα μνημεία, οι σιωπηλές μορφές των αγαλμάτων, συναποτελούν την ιστορική μνήμη αυτής της πόλης. Και είναι συχνά η μόνη ομορφιά της. Στο συλλογικό υποσυνείδητο, ο αγωνιστής του ’21 στέκεται εκεί με την προτομή του, σεβαστός ακόμα και από τον εχθρό του, που δεν τον ατίμωσε, δεν τον σύλλησε. Μην ξεχνάμε πως, στα πιο παλιά ήθη του πολέμου, ο νεκρός αντίπαλος ήταν εξίσου σεβαστός με το δικό του νεκρό. Και ότι γινόταν ανακωχή για να περισυλλεγούν οι νεκροί και να ταφούν. Ο ήρωας της προτομής πολέμησε για τις ιδέες του, για την πατρίδα του. Τώρα, αν κάποιοι θυμωμένοι ίσως, απελπισμένοι ίσως, επιχειρούν να σβήσουν αυτή τη μνήμη, αυτή την ομορφιά, ματαιοπονούν. Και καλόν είναι να συνειδητοποιήσουν, κάποτε, πως χωρίς μνήμη, δεν υπάρχει πόλη. Κι εμείς στην Τρίπολη την έχουμε ανάγκη.
Φιλοτεχνικός
Σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, την περασμένη Τετάρτη, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στα εντευκτήριά του, παρουσία πολλών μελών και φίλων του. Η Πρόεδρος του Ομίλου κ. Μεντή, ευχήθηκε τα δέοντα για την καινούργια χρονιά και κάλεσε όλους σε συνεχή παρουσία στα εντευκτήρια, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να γίνει μια «επανεκκίνηση» και αναζωογόνηση της φιλικής αυτής γωνιάς.
Κάτω Αγορά
Σύντομα θα διαμορφωθεί ο χώρος της Κάτω Αγοράς κατάλληλα, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με εργολάβο, ώστε να δέχεται ικανό αριθμό αυτοκινήτων για στάθμευση. Όλα αυτά προσωρινά και μέχρις ότου γίνουν οι μελέτες για την οριστική μετατροπή της περιοχής σε χώρο πρασίνου.
Όχι στο Βιοαέριο
Αντιτίθεται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στην κατασκευή μονάδας ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ στη θέση “Μπέρμερη” Μαντινείας του Δήμου Τρίπολης και συμπαρίσταται στον τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του:
“Συμφωνούμε με τις οικολογικές αρχές της ανακύκλωσης, τις ήπιες μορφές ενέργειας, την παραγωγή βιοαερίου. Είμαστε όμως αποφασιστικά αντίθετοι με την αυθαιρεσία, την παράνοια δήθεν οικολογικών εφαρμογών που στην περίπτωση της “Μπέρμερης” υπονομεύουν την ανθρώπινη διαβίωση στην περιοχή. Δυστυχώς η χώρα μας έχει γίνει “Ελντοράντο”. Στο όνομα της ανάπτυξης και την δήθεν πράσινης οικονομίας, υπακούοντας και μόνο στα συμφέροντα επενδυτών, ξεφυτρώνουν παντού δραστηριότητες, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς τις σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες και αδειοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, δίπλα σε υπόγεια ύδατα, και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους πολίτες που ζουν και εργάζονται τοπικά.
Θα πρέπει να προβληματιστούμε γιατί οι επενδυτές επέλεξαν αυτή την περιοχή δίπλα σε καταβόθρα και όχι την βιομηχανική περιοχή. Δεν θέλουν τον έλεγχο που θα υποβάλλονταν μέσα σε μια βιομηχανική ζώνη λόγω των οχλήσεων που δημιουργεί μια τέτοια επένδυση ούτε και το κόστος εγκατάστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας συμπαρατάσσεται στους πολίτες που υπερασπίζονται την οικολογική ισορροπία της περιοχής, που αγωνίζονται να ζήσουν σε υγιεινές και ανθρώπινες συνθήκες ζωής”.
Συναντήσεις
Με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη συναντήθηκε η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων (Π.Ε.Α) και εξέτασαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Αρκαδίας, ενώ κυρίαρχη θέση στη συζήτηση είχε το αίτημα για ίδρυση και δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΑ κ. Γ. Ζαραφέτας επέδωσε στον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο κάνει δεκτό το αίτημα της Ένωσης για παραχώρηση τμήματος του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Τρίπολης, στο Υπουργείο Μεταφορών, για να το εντάξει στη χρήση των πολιτικών αερογραμμών. Συγχρόνως ο κ. Ζαραφέτας εξήγησε στον κ. Καρατζαφέρη ότι, αμέσως μετά την έγγραφη θετική απάντηση του Υπουργείου Άμυνας στο Αίτημά της, η ΠΕΑ κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Μεταφορών και ζήτησε την σύνταξη μελέτης σκοπιμότητος για την λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη, στο Κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα βοηθήσει και στην ανάταξη της οικονομίας της Αρκαδίας.
ΠΑΜΕ και ΕΕ
Διαφωνεί κάθετα με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία για την συμπλήρωση 20ετίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αρκαδίας. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του αναρωτιέται : «Τι κέρδισε ο λαός και τα νέα παιδιά από την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε.;
Μήπως ότι πάνω από 20% του ελληνικού λαού είναι στην ανεργία, μήπως ότι πάνω από 3 εκ Έλληνες βιώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; Πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο λαό τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που στήριξαν και στηρίζουν τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε, που έταζαν ότι θα τρώμε με «χρυσά κουτάλια»!
Χαμογελάτε
– Πώς ξέρουμε ότι ο Αδάμ και η Εύα δεν ήταν Εβραίοι;
– Γιατί αν ήταν Εβραίοι δεν θα έτρωγαν το μήλο, θα το πουλούσαν.
– Πώς ξέρουμε ότι ο Αδάμ και η Εύα δεν ήταν Κινέζοι;
– Γιατί αν ήταν Κινέζοι δεν θα έτρωγαν το μήλο, θα έτρωγαν το φίδι…