Πρακτικά Συνέντευξης Τύπου
12 Ιανουαρίου 2012
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΙΜΟΣΙΔΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΤΩΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΟΦ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΔΡΕΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΕΠΕΑΧ
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θέλω να πω ότι είναι εδώ μαζί μας ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο κ. Τούντας και ο κ. Μανδρέκας και ο κ. Δημόπουλος, o Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Να θυμίσω ότι έχει προηγηθεί τις προηγούμενες 2 – 3 ημέρες εγκύκλιος από το Υπουργείο προς όλους τους γιατρούς, πλαστικούς χειρουργούς που έχουν σχέση με τέτοιες επεμβάσεις και βεβαίως και προς τον Τύπο για να ενημερωθούν όσες γυναίκες έτυχε να κάνουν τέτοια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον Τύπο όχι.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Έχει δημοσιοποιηθεί η εγκύκλιος, νομίζω την έχουμε πει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Υπάρχει, όμως, έχει ημερομηνία. Ίσως από δική μας αβλεψία. Είμαστε εδώ, λοιπόν, με τον αρμόδιο φορέα που επιβλέπει και έχει την ευθύνη αυτών των θεμάτων. Θα δώσω απευθείας το λόγο στον κ. Τούντα για να πει όλα τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας και θέλουμε να τα θέσουμε και υπόψη σας, για να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο, να μην υπάρχει ανησυχία και θα δεχθούμε μετά όποιες ερωτήσεις εσείς κρίνετε ότι πρέπει να μας κάνετε. Ευχαριστώ.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Καλημέρα κι από εμένα. Σήμερα, όπως σας είπε ο Υφυπουργός, είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε πιο συγκεκριμένα για τα στοιχεία που αφορούν τα προβληματικά αυτά εμφυτεύματα στήθους.
Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας αναφέρω είναι ότι τα περιστατικά που έχουμε εντοπίσει ότι έχουν προχωρήσει σε αυτές τις παρεμβάσεις, τις επεμβάσεις είναι πάρα πολύ λίγα στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο αριθμός που αναγράφεται και στο δελτίο τύπου που θα παραλάβετε, δεν ξεπερνά τις 40 τέτοιες περιπτώσεις.
Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό διότι στην Ευρώπη τα νούμερα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τον πληθυσμό, κι αν έχουμε αυτό το μικρό αριθμό των περιπτώσεων στην Ελλάδα, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό διότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν άμεσα και έκαναν ανάκληση του προϊόντος.
Έτσι λοιπόν και σ’ αυτά που αναφέρονται στο δελτίο τύπου, ενώ εισήχθησαν από τις αρχές του 2009, 474 τεμάχια, τελικά λόγω και της ανάκλησης, της έγκαιρης ανάκλησης που έγινε τον Απρίλιο του 2010, μόνο 105 από αυτά τα τεμάχια είχαν διατεθεί στην ελληνική αγορά.
Από αυτά τα 105 τεμάχια διατέθηκαν σε δύο ιδιωτικές κλινικές, σε πέντε γιατρούς και σε τέσσερις ασθενείς, σε τέσσερα άτομα. Επειδή τα τεμάχια αυτά κατά κανόνα χρησιμοποιούνται, άρα στην ουσία διατέθηκαν για χρήση 80 περίπου τεμάχια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θα τα διευκρινίσουμε, εντάξει.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Είναι και γραμμένα. Είναι 105. Από αυτά τα 105 χρησιμοποιήθηκαν τα 80. Από τα 80, επειδή αυτά κατά κανόνα χρησιμοποιούνται κατά ζεύγη, υπολογίζουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε 40 άτομα. Διατέθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν 80 από τα 105 που κυκλοφόρησαν και τα 80 αντιστοιχούν σε 40 άτομα. Όχι παραπάνω από 40 άτομα. Αυτός είναι ο αριθμός.
Έχουμε εμείς εντοπίσει τώρα από την εταιρεία που έκανε την εισαγωγή και από τη δεύτερη εταιρεία που αγόρασε μία παρτίδα από την εταιρεία που έκανε την εισαγωγή, ποιοι είναι ακριβώς οι παραλήπτες αυτών των τεμαχίων, δηλαδή και οι κλινικές οι δύο που τα παρέλαβαν και οι γιατροί που τα χρησιμοποίησαν και σε συνεννόηση με την επιστημονική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και με τον Πρόεδρό της τον κ. Μανδρέκα, που έχει την καλοσύνη να είναι εδώ σήμερα μαζί μας, είμαστε σε επαφή με τους γιατρούς αυτούς και με τις κλινικές ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα ενημερωθούν οι γυναίκες οι οποίες έχουν προβεί σε αυτού του είδους τα εμφυτεύματα, για να μπορέσουν μετά, σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό, να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
Τώρα, στο διάστημα αυτό το οποίο μεσολάβησε από την ανάκληση του προϊόντος μέχρι σήμερα, δεν κυκλοφόρησαν αυτά τα προϊόντα. Ο ΕΟΦ παρ’ όλα αυτά έβγαλε τρία δελτία στο διάστημα αυτό και με την ανάκληση τον Απρίλιο του 2010 και τον Οκτώβριο του 2010 και τον Δεκέμβριο του 2011 για να ενημερώσει τους γιατρούς και το κοινό γύρω από το ζήτημα αυτό.
Στο ερώτημα που τέθηκε από εσάς τις τελευταίες ημέρες «γιατί έγινε τώρα, ενώ η ανάκληση έχει γίνει από τον Απρίλιο του 2010, πήρε δημοσιότητα τώρα το θέμα αυτό», η απάντηση είναι συγκεκριμένη. Πήρε στη χώρα μας δημοσιότητα και σε όλη την Ευρώπη διότι τώρα πρόσφατα διαπιστώθηκε πού οφείλονταν το πρόβλημα, οι γυναίκες που παρουσίαζαν το πρόβλημα σ’ αυτά τα εμφυτεύματα. Δηλαδή πριν δεν γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα ήταν λόγω εγκληματικής υποκατάστασης της ιατρικής σιλικόνης από βιομηχανική σιλικόνη. Αυτό διαπιστώθηκε πρόσφατα στη Γαλλία και γι’ αυτό δημιουργήθηκε όλη αυτή η δημοσιότητα και όλη αυτή η ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε το πρόβλημα της ρήξης.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Το πρόβλημα της ρήξης υπήρχε και πριν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπόθεση κ. Τούντα, αν μου επιτρέπετε, έχει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες που έχει έρθει στη δημοσιότητα και ξέρει όλη η Ευρώπη, όλος ο πλανήτης ότι είναι προβληματικό το συγκεκριμένο προϊόν. Γιατί τώρα τα υποτιθέμενα μέτρα και όχι τρεις εβδομάδες πριν;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Εδώ και τρεις εβδομάδες βγάλαμε το τελευταίο δελτίο. Μόλις βγάλαμε το τελευταίο δελτίο, μόλις ξεκίνησε δηλαδή γενικά ο θόρυβος στην Ευρώπη όπως αναφέρεται, εμείς ξεκινήσαμε αμέσως σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να δούμε ακριβώς πού έχουν πουληθεί αυτά τα προϊόντα. Τρεις εβδομάδες, διότι μεσολάβησαν και οι γιορτές και οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στο αίτημά μας. Γι’ αυτό ακριβώς κινητοποιηθήκαμε να μαζέψουμε τα στοιχεία αυτά τα οποία σας ανακοινώνουμε σήμερα.
Θέλω επίσης να σας πω ότι εκτός από τις ενέργειες αυτές που ήδη ανέφερα, από πλευράς του ΕΟΦ και σε συνεννόηση και με την Επιστημονική Εταιρεία και με τον κ. Μανδρέκα, πρώτα απ’ όλα προτείνουμε και ζητάμε σαν ΕΟΦ, εισηγούμαστε στο Υπουργείο Υγείας να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή της εγκυκλίου που σωστά εξέδωσε το Υπουργείο πριν από λίγες ημέρες, που αναφέρεται στους γιατρούς και στα κέντρα που έχουν χρησιμοποιήσει τα εμφυτεύματα αυτά για την εφαρμογή των διεθνών και ευρωπαϊκών οδηγιών.
Επίσης ζητάμε να γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες παρενέργειες παρουσιαστούν ή παρουσιάστηκαν στα άτομα που είχαν υποστεί την εμφύτευση αυτή, ανεξάρτητα εμφυτεύματος. Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία ενός μητρώου πράξεων εμφυτεύσεων στήθους στην αρμόδια Επιστημονική Εταιρεία που εκπροσωπεί εδώ ο κ. Μανδρέκας και επίσης τη συνεχή προσαρμογή των οδηγιών με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, διότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει εκδοθεί και Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Υπάρχει, αυτή τη στιγμή έχει συγκροτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ειδική Επιτροπή η οποία μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα δώσει οδηγίες για την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιμέρους οδηγίες σε διάφορες χώρες, οι οποίες και διαφοροποιούνται.
Οι οδηγίες οι οποίες εμείς εδώ συνιστούμε και θα τις αναλύσει και στη συνέχεια ο κ. Μανδρέκας που θα πάρει το λόγο μετά από μένα, είναι ότι οι γυναίκες ή οι γιατροί που έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα προβληματικά εμφυτεύματα, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να επανεξεταστούν. Αυτή είναι η πρώτη και βασική οδηγία.
Εάν η επανεξέταση διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα και η επανεξέταση πρέπει να γίνεται – θα σας τα πει ο κ. Μανδρέκας – εάν υπάρξει πρόβλημα τότε, θα πρέπει ύστερα από σύσταση του γιατρού να προβεί η γυναίκα σε αφαίρεση του εμφυτεύματος. Αυτές είναι οι οδηγίες. Από κει και πέρα εάν δεν χρειάζεται να υπάρξει αφαίρεση του εμφυτεύματος, η οδηγία λέει ότι πρέπει να υπάρχει τακτικός επανέλεγχος. Και επίσης θα κλείσω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Οδηγίες δεν έπρεπε να δοθούν από την ημέρα της ανάκλησης;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Έχουν δοθεί από το πρώτο δελτίο. Από το πρώτο δελτίο έχουμε πει ότι όσοι γιατροί και όσες γυναίκες χρησιμοποίησαν αυτό το υλικό, πρέπει να επανεξεταστούν και να προβούν σε κατάλληλα μέτρα σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό. Αυτό έχει δοθεί σε όλα τα δελτία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Τους γιατρούς ενημερώσαμε.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Σας μιλάω από πλευράς ΕΟΦ τι κάναμε. Έχουν γίνει κι άλλες ενέργειες, όπως η εγκύκλιος του Υπουργείου και ενέργειες της επιστημονικής εταιρείας. Θα σας τα πει αυτά ο κ. Μανδρέκας στη συνέχεια.
Αυτό που θα ήθελα να πω και να ολοκληρώσω είναι ότι αυτές οι οδηγίες που δόθηκαν και που αφορούν και τους γιατρούς και τις γυναίκες, πρέπει να επικαιροποιούνται και να ακολουθήσουν και να προσαρμοστούν και σε αυτά τα οποία θα εκδοθούν σύντομα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τότε ισχύουν αυτές οι οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί και που θα διατυπωθούν και πιο αναλυτικά στη συνέχεια και από τον κ. Μανδρέκα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Γιατί έγινε ανάκληση το 2010 αυτού του προϊόντος;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Ανακλήθηκαν στη Γαλλία όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα και γι’ αυτό έγινε η ανάκληση και αυτή η ανάκληση έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Το πρόβλημα που εντοπίστηκε ποιο ήταν;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Θα σας πει ο κ. Μανδρέκας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Κύριε Μανδρέκα, να απαντήσετε γιατί ανακλήθηκε στη χώρα, τι παρουσιάστηκε, δώστε μερικά στοιχεία επιστημονικά για να καλύψουμε και απορίες και μετά να δεχτούμε τις ερωτήσεις.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη Γαλλία ήταν ότι διαπιστώθηκε ότι ορισμένες γυναίκες από αυτές είχαν ρήξη του ενθέματος, με αποτέλεσμα έσπασε η κάψα και έγινε διάχυση της σιλικόνης. Πήγε ο αντίστοιχος ΕΟΦ ο γαλλικός και έκανε επιθεώρηση στο εργοστάσιο το γαλλικό και διαπίστωσε ότι η σιλικόνη που χρησιμοποιούσαν, ήταν και εσωτερικά και περιφερικά μη ιατρική, μη ενδεδειγμένη και ήταν βιομηχανική. Ο αντίστοιχος γαλλικός ΕΟΦ.
Από εκεί και πέρα αφ’ ενός έκλεισε το εργοστάσιο, έστειλε οδηγία σε όλες τις χώρες και στην Ευρώπη και στην Αμερική παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και ο αντίστοιχος ΕΟΦ εδώ στην Ελλάδα και βέβαια όλες οι επιστημονικές εταιρείες παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να γίνει η ανάκληση αυτών των ενθεμάτων.
Εμείς από τότε, από το 2010 τον Απρίλιο έχουμε βγάλει ενημέρωση προς όλα τα μέλη μας με e mail, τα οποία παίρνουν συνεχώς τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, πως πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτές τις γυναίκες και πώς να τις παρακολουθούν. Ταυτόχρονα έχουμε και τις διεθνείς οδηγίες που πλέον η παγκόσμια Οργάνωση Αισθητικής Χειρουργικής έχει βγάλει τα guidelines τις οδηγίες δηλαδή για όλους τους γιατρούς.
Που σημαίνει ότι πρέπει αυτές οι γυναίκες να παρακολουθούνται ανά εξάμηνο με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση και με μαγνητική τομογραφία ανά έτος. Όσες δε γυναίκες επιθυμούν, διότι έχουν το φόβο ότι έχουν κάτι επικίνδυνο ή κάτι προβληματικό ή κάτι που δημιουργεί ένα πρόβλημα στον οργανισμό τους, επιθυμούν να τα βγάλουν τότε μπορούν να τα βγάλουν.
Στη Γαλλία η Κυβέρνηση επειδή είναι η γαλλική εταιρεία αυτή και προσπάθησε να καλύψει το θέμα, έδωσε οδηγία στα δημόσια Νοσοκομεία να αφαιρούν αυτά τα ενθέματα. Εδώ στην Ελλάδα εμείς σαν ελληνική εταιρεία πλαστικής χειρουργικής, προτείνουμε αυτά τα 40 άτομα που έχουν βάλει αυτά ενθέματα, για να λήξει αυτό το πρόβλημα, να έρθουν στους πλαστικούς χειρουργούς που τα έχουν βάλει ή σε οποιονδήποτε άλλον θέλουν, να τα αφαιρέσουν δωρεάν χωρίς ιατρική αμοιβή και θα πληρώσουν μόνο την ιδιωτική κλινική αν πάνε σε ιδιωτική κλινική, ή αν πάνε σε δημόσιο Νοσοκομείο θα πληρώσουν τα έξοδα του δημοσίου Νοσοκομείου, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανδρέκα όμως σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγαλύτερο κόστος είναι τα ενθέματα. Εκεί είναι το πρόβλημα για τις γυναίκες.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Αφήστε με να τελειώσω. Δεν θα κάνουμε αντικατάσταση, θα κάνουμε αφαίρεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας είπα ότι το μεγαλύτερο κόστος είναι τα ενθέματα.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Δεν θα κάνουμε αντικατάσταση. Θα αφαιρέσουμε μόνο τα ενθέματα. Αυτό δεν έχει κόστος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Σε τι κατάσταση θα είναι η γυναίκα μετά την αφαίρεση των ενθεμάτων;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Θα μείνει στην προηγούμενη κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Δεν θα έχει τομές;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Οι τομές είναι ελάχιστες, σας παρακαλώ πολύ.
Φ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ («ANT-1»): Μας είπατε ότι δεν θα ζητήσετε εσείς ιατρική αμοιβή από τις 40 γυναίκες που θα έρθουν σε εσάς ή σε οποιοδήποτε πλαστικό χειρουργό και φαντάζομαι σε όλη την Ελλάδα.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Ακριβώς. Σε όλα τα μέλη της εταιρείας μας.
Φ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ωραία. Μα δεν είναι τα χρήματα της αφαίρεσης. Εντάξει είναι ένα κόστος. Τα περισσότερα χρήματα, είναι τα χρήματα που πληρώνει η γυναίκα για να βάλει το ένθεμα. Αυτά είναι τα πολλά χρήματα.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Σας είπα ότι δεν θα γίνει αντικατάσταση.
Φ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ωραία αφαίρεση. Και η γυναίκα θα μείνει χωρίς το ένθεμα.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Θα μείνει στην προηγούμενη κατάσταση που ήταν.
Φ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μα γιατί να μείνει έτσι;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεωργίου, έχετε ένα εύλογο ερώτημα σε ιδιωτική ιατρική που λέει «πάω σε ένα γιατρό…» αυτό θα μπορούσε να ισχύει για οποιοδήποτε άλλο θέμα που γίνεται malpractice, που έγινε χωρίς τη συναίσθηση του γιατρού.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Δεν είναι malpractice.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω. Σε οποιοδήποτε άλλο θέμα που θα μπορούσε ο γιατρός για οποιοδήποτε λόγο όπως τώρα επικαλείται ο κ. Μανδρέκας, ότι εμείς αντικαθιστούμε. Αυτό που λέει ο κ. Μανδρέκας είναι αυτό που αναλαμβάνει η εταιρεία και το οποίο προτείνει, είναι η αφαίρεση.
Φ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το άλλο θα το αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, κ. Γενικέ;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Το υπόλοιπο μέρος είναι ένα ερώτημα. Εφόσον έχει γίνει ιδιωτική πράξη σε ιδιώτη γιατρό, ποιος καλύπτει από εκεί και πέρα το θέμα του ενθέματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: η γυναίκα για να βάλει το ένθεμα, δεν έχει πληρώσει; Τώρα θα γίνει δωρεάν η αφαίρεση.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλύπτει η εταιρεία όπως λέει με τους ιδιώτες γιατρούς το ιατρικό μέρος, δηλαδή να μην υπάρχει κίνδυνος με την αφαίρεση. Υπάρχει το εύλογο ερώτημα που έβαλε και η κα Γεωργίου και εσείς τι γίνεται με αυτόν τον άνθρωπο, δηλαδή πως μπορεί να αποκατασταθεί. Θα απαντήσει ο κ. Τιμοσίδης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν ξέρω αν είναι για καλό, ή για κακό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε απάντηση δηλαδή;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Παιδιά συγγνώμη, μάζεψα τις ερωτήσεις. Έχουμε Υπουργό εδώ, παιδιά σας παρακαλώ. Καταλαβαίνω ότι είναι ευαίσθητο θέμα, αλλά δεν καταλαβαίνω… Είπα θα πάρουμε τις ερωτήσεις, θα υπάρξει ειδική απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι κ. Υπουργέ θα το συζητήσετε εσείς; Το συζητάτε να καλύψετε εφόσον είναι μικρός ο αριθμός γυναικών, δεν μιλάμε για πολλές. Μήπως να καλυφθεί γενικά το κόστος; Αυτό είναι το ερώτημα.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Υπάρχει ένα δεύτερο θέμα και θα μιλήσω και για την κα Καϊτανίδη επειδή αναφέρθηκε ότι ψάχνουμε ενθέματα σε όλη τη χώρα και επειδή λέμε εδώ πολύ συγκεκριμένα τα νούμερα, τους ανθρώπους και που έχουν γίνει. Έχουμε στείλει σε όλα τα Νοσοκομεία τα δημόσια, έχουμε πάρει αρνητικές απαντήσεις και έχουμε πάρει τους διοικητές, άρα θέλω να πω κατ’ αρχήν ότι δίνουμε ένα θέμα και θέλω να είμαι απολύτως σαφής στο τι λέμε.
Κατ’ αρχήν λέμε πόσες να έχουμε συγκεκριμένα και να τις ξέρουμε. Το δεύτερο θέμα που βάζετε και απαντάει ο κ. Μανδρέκας είναι ότι το ιατρικό μέρος για να μην υπάρχει κίνδυνος αν οποιαδήποτε από αυτές θέλει να αφαιρεθεί, αφαιρείται με αυτό τον τρόπο κατ’ αρχήν.
Π. ΜΠΟΥΛΟΥΝΤΖΑ: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ρωτήσω εσείς προτείνετε σε αυτές τις γυναίκες την αφαίρεση;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Οι διεθνείς οδηγίες και η δική μας η Οδηγία και θα πάρετε κι ένα δελτίο Τύπου, είναι ότι εμείς προτείνουμε κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα ανά εξάμηνο, μαγνητική κάθε χρόνο. Αν υπάρχει ρήξη, τότε πρέπει να αφαιρεθεί.
Ιατρικά δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθεί ένα ένθεμα το οποίο δεν έχει ρήξη. Από εκεί και πέρα γιατί να το αφαιρέσουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Και οι Γάλλοι …
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Ρωτήστε τους Γάλλους. Εγώ να απαντήσω για τους Γάλλους; Εγώ σας απαντώ για την Ελλάδα.
Π. ΜΠΟΥΛΟΥΝΤΖΑ: Από την ημερομηνία της ανάκλησης που έχετε ενημερώσει τα μέλη σας να ενημερώσουν τις γυναίκες που έκαναν αυτές τις επεμβάσεις έχετε τσεκάρει ότι όντως έχουν γίνει αυτοί οι έλεγχοι;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Βεβαίως.
Π. ΜΠΟΥΛΟΥΝΤΖΑ: Και δεν έχει υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Έχουμε μιλήσει με όλους αυτούς οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν και μας έχουν πει ότι αφ’ ενός δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ γιατί δεν ήταν και νόμιμο και έχουν φωνάξει όλες τις γυναίκες και τους έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο και δεν έχουν διαπιστώσει ρήξη. Αυτό είναι διότι έχουν μπει από το 2009 και μετά που δραστηριοποιήθηκε αυτή η εταιρεία στην Ελλάδα.
κ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Δηλαδή έχουν ενημερωθεί όλες οι γυναίκες;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρομαι σε 40 συγκεκριμένες. Αν βλέπατε ΑΝΤ1 θα βλέπατε ότι εχτές ένας γιατρός ανέφερε ότι 17 περιστατικά από τα 40. Θέλω να πω ότι είναι πολύ συγκεκριμένος ο αριθμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κάποιες δεν έχουν ειδοποιηθεί..
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Πάντως θέλω να πω γι΄ αυτό για να διευκολύνω, να βάλουμε τη σωστή διάσταση στο θέμα. Δεν είναι κάτι από το οποίο κινδυνεύεις αυτή τη στιγμή και κινδυνεύει ας πούμε είτε η ζωή είτε κάτι άλλο πάρα πολύ σοβαρό, για να πούμε τα πράγματα. Παρόλα αυτά εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο σε ποσοστό περίπου 90%, 95%, 97% να έχουμε βρει αυτές τις γυναίκες που έχουν τοποθετήσει τέτοιο ένθεμα.
Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και τι λένε επιστημονικά, για να μιλήσω λίγο και με την άλλη ιδιότητα; Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και στη Γαλλία, ενημερώνεται υπεύθυνα από το γιατρό της η γυναίκα που φέρει αυτά τα ενθέματα. Από κει και πέρα της λένε τι ακριβώς μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση, ότι μπορεί να αφαιρεθεί εφόσον το επιθυμεί αυτή, γιατί δεν έχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα. Αν υπάρξει ρήξη, γίνεται άμεσα η αφαίρεση, έτσι; Αν υπάρξει και χωρίς πανικό και δεν θέλω να υπάρξει πανικός.
Από κει και πέρα ενημερώνεται και μπορούν να συμβούν τρία πράγματα, η γυναίκα να πει ότι εγώ δε θέλω να το πειράξω, αλλά θα ακολουθήσω τις οδηγίες και να με παρακολουθείτε γιατρέ τακτικά, αυτό είναι καθαρά επιστημονικό θέμα και θα το κάνουν κι εμείς θα το επιβλέψουμε αυτό αν έχει γίνει ή όχι γιατί έχουμε και αυτή την ευθύνη, έστω κι αν είναι ιδιώτης ο γιατρός.
Η δεύτερη εκδοχή είναι να πει για τους δικούς της λόγους η ίδια η γυναίκα ότι εγώ θέλω να το αφαιρέσω και να παραμείνω όπως ήμουν και η τρίτη εκδοχή που τη θεωρώ την πιο πιθανή, είναι να πει η ίδια ότι θέλω να το αφαιρέσω γιατί κυκλοφορώ με αυτή την εμφάνιση και θέλω λοιπόν να επανέλθω στην ίδια κατάσταση με νέο ένθεμα.
Εκεί τίθεται το ερώτημα από σας, ποιος θα πληρώσει τα ενθέματα, διότι το επιστημονικό κομμάτι της όλης αφαίρεσης, την επεμβατική δηλαδή διαδικασία, έχουμε την προσφορά και την έχει αναλάβει η Εταιρεία Πλαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής και επομένως είναι διασφαλισμένο με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους να γίνει.
Αν η επιθυμία της γυναίκας είναι να πάει στο δημόσιο και εκεί εμείς το εξασφαλίζουμε αυτό το πράγμα. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα πληρώσει τα ενθέματα. Αυτή τη στιγμή ήδη εδώ και δυο μέρες συζητούμε με το Υπουργείο Εργασίας, που είναι το αρμόδιο Υπουργείο που έχει τους ασφαλιστικούς φορείς, υπάρχει δηλαδή μία συζήτηση και με τον ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσουμε αυτό το γεγονός, το οποίο ευτυχώς αριθμητικά είναι πάρα πολύ μικρός ο αριθμός.
Τώρα, τίθεται ένα ζήτημα προς την εταιρεία. Αυτό είναι θέμα και υπόθεση ατομικά της κάθε μιας γυναίκας, δεν ξέρω αν είναι και του γιατρού κ. Μανδρέκα, αυτό θέλω να το πείτε κι εσείς, αν θα στραφεί ενάντια στην εταιρεία αν προκύπτουν ζητήματα και θέματα τέτοια. Αυτά όμως είναι γενικότερα ζητήματα, που μπορεί να συμβούν με οποιοδήποτε «σύγγραμμα» ιατρικό είτε είναι χειρουργικό είτε φαρμακευτικό είτε οτιδήποτε άλλο.
Εμείς, αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ένα πράγμα, ότι μόλις έγινε γνωστό ότι η εταιρεία αυτή έχει ένα υλικό το οποίο δεν είναι το κατάλληλο υλικό, δεν είναι με τα χαρακτηριστικά για ανθρώπινη χρήση, δράσαμε αμέσως και από εκείνη την ημερομηνία και πέρα δεν υπήρξε κανένα νέο τέτοιο ένθεμα στη χώρα.
Το δεύτερο είναι, από τη στιγμή που έγιναν οι πρώτες ρήξεις αντιμετωπίστηκε άμεσα και από μας να ειδοποιήσουμε όλες τις γυναίκες και είμαστε εδώ να το αντιμετωπίσουμε το γεγονός, δεν το αφήνουμε στην τύχη του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι γυναίκες αυτές για αισθητικούς λόγους έβαλαν αυτά τα ενθέματα;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Τώρα έχει σημασία να το πούμε αυτό; Αυτό είναι απόρρητο καθαρά, δεν το ξέρουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε με ποια έννοια; Με την έννοια αν μετά είναι επικίνδυνη η ρήξη σε μία καρκινοπαθή παραδείγματος χάρη.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Δεν το ξέρουμε, μα είναι καθαρά επιστημονικό θέμα.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Δεν είναι επικίνδυνο, διότι η σιλικόνη αυτή που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι τοξική για το ανθρώπινο σώμα και δεν δημιουργεί καρκινογένεση, αυτό είναι διαπιστωμένο επιστημονικά.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Αυτό έπρεπε να το πείτε γιατρέ από την αρχή, γιατί ήθελα να το ρωτήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως το λέτε αυτό, έχουν γίνει μελέτες;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Έχουν γίνει μελέτες, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μία ομάδα;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Θα σας δώσω αν θέλετε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Εν πάση περιπτώσει δεν είναι απόλυτο αυτό, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυτό το καλό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε να μας πείτε κάτι εδώ σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί; Επειδή είπατε κ. Τούντα λίγο πριν για την εγκύκλιο που εστάλη από το Υπουργείο σχετικά με τα μέτρα, αν δεν κάνω λάθος η εγκύκλιος αυτή εστάλη χθες, προχθές;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Προχθές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές. Το θέμα δεν υπάρχει, ξαναλέω, τρεις εβδομάδες τουλάχιστον; Και το ξαναλέω επειδή είπατε..
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Μα, να σας πω κάτι, τι υπονοείτε; Αφού δε χρησιμοποιήθηκε καινούριο ένθεμα από το 2010.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα οι γυναίκες αυτές κυκλοφορούσαν μετά συγκεκριμένα.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Μα έχουν βγει σας είπα και τρία δελτία τύπου σε όλο αυτό το διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα πω πάλι, θεωρείτε ότι είναι μέτρα τρία δελτία τύπου;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Για ενημέρωση του κοινού έτσι κάνει ο ΕΟΦ, όταν ενημερώνουμε το κοινό για ένα πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε γιατί ενημερώσατε τους γιατρούς χθες και προχθές αν δε θεωρούσατε ότι ήταν απαραίτητο;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όχι, δεν ενημερώθηκαν χθες προχθές οι γιατροί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την εγκύκλιο δεν ενημερώθηκαν;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Μα οι γιατροί είναι ενημερωμένοι από το 2010.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Από την πρώτη στιγμή είναι, παρακαλώ. Εμείς τι κάναμε ως Υπουργείο; Θέλαμε έστω και το απίθανο του να μην το ξέρει κανείς, να το πάμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω λίγο, εσείς κ. Υπουργέ είστε ικανοποιημένος από την εικόνα που έχει παρουσιάσει τα τελευταία 24ωρα το Υπουργείο, δεδομένου ότι υπάρχει μια σύγχυση.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ποιο είναι το πρόβλημα, τι εννοείτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά κατ΄ αρχάς με τον αριθμό των γυναικών στις οποίες έχει εμφυτευτεί το συγκεκριμένο προϊόν.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Μα δεν δώσαμε εμείς κανένα στοιχείο, με συγχωρείτε πολύ, το Υπουργείο το αντιμετώπισε σοβαρά, εξάντλησε όλα εκείνα τα χρονικά όρια να είναι σοβαρό και να πει τα πράγματα με το όνομά τους, όπως τα είπε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, θα το θέσω αλλιώς, είστε βέβαιοι ότι είναι μόνο 40 γυναίκες ή την επόμενη εβδομάδα θα μας καλέσετε πάλι και θα μας πείτε ότι τελικά ήταν 80 κι όχι 40;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ξέρετε τι ρωτάτε τώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτώ, ερώτηση είναι με συγχωρείτε.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Μα σας είπε ο κ. Τούντας, που θα απαντήσει ο κ. Τούντας και εγώ θα πω, αλλά ο κ. Τούντας είπε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Νομίζω θα τα πείτε, κ. Τούντα, για να μην τα κάνω λάθος εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, επειδή χθες το βράδυ κ. Τούντα αν δεν κάνω λάθος λέγατε ότι η δεύτερη εταιρεία δεν είχε τη δυνατότητα ακόμα να σας δώσει τα στοιχεία.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Τα πήραμε σήμερα το πρωί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πήρατε; Μάλιστα, από ότι αντιλαμβάνομαι χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε, γιατί τα στοιχεία που μας δώσατε δεν τα καταλάβαμε, όταν λέμε τέσσερα άτομα, τέσσερις γυναίκες πήγαν στην εταιρεία και τα αγόρασαν κατευθείαν;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Τα τιμολόγια που πήραν από την εταιρεία αναφέρουν σαν παραλήπτες τέσσερα συγκεκριμένα άτομα από τους ιδιώτες.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Μπορώ να σας το εξηγήσω τι συμβαίνει σε αυτό, όταν γίνεται μία αυξητική στήθους, υπάρχουν δύο δυνατότητες: Ή ο γιατρός αγοράζει το ένθεμα και το διαθέτει στην ασθενή ή μπορεί και η ίδια η ασθενής να πάει στην εταιρεία και να το αγοράσει η ίδια.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Με τις οδηγίες του γιατρού βεβαίως.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Σαφώς και να πάρει η ίδια το τιμολόγιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και μιλάμε για τιμολόγια, με συγχωρείτε, αυτά τα συγκεκριμένα ενθέματα που τέλος πάντων διακινήθηκαν λίγα στη χώρα μας, ήταν πιο φθηνά, ήταν πιο ακριβά, ήταν ίδιες οι τιμές; Τι έγινε, τα προτιμήσανε οι γιατροί για ποιο λόγο;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Από ότι ξέρω ήταν φτηνότερα από τις άλλες αμερικάνικες εταιρείες.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Όπως συνέβη σε όλη την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα υπόλοιπα 369 πόσο βγαίνει τεμάχια που περισσεύουν, ξέρουμε τα 105 ότι διατέθηκαν, τα υπόλοιπα που βρίσκονται;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Δεν υπάρχουν 369.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Από πού το είδατε το νούμερο; Επαναλαμβάνουμε λίγο τον αριθμό, να πει λίγο τα νούμερα ο κ. Τούντας.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Κατάλαβα τι λέτε, θα σας απαντήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, ένα αυτό. Και δεύτερον, οι πέντε γιατροί είναι Αθήνα Θεσσαλονίκη και επαρχία, ποιες είναι οι περιοχές;
Και τρίτο σκέλος, από την πρώτη στιγμή από το πρώτο δελτίο τύπου του ΕΟΦ και βεβαίως με τα ρεπορτάζ και όλη την έκταση που έχει πάρει το θέμα, ξέρουμε ότι οι πλαστικοί χειρουργοί υποχρεούνται κάθε φορά που κάνουν μία επέμβαση τέτοιου τύπου να δίνουν την καρτέλα ένα μητρώο με τα στοιχεία του ενθέματος στις γυναίκες οι οποίες έχουν τα ενθέματα.
Έχουμε τσεκάρει ότι όντως οι γυναίκες οι συγκεκριμένες είχαν αυτές τις πληροφορίες, είχαν δηλαδή όπως είναι η πρέπουσα διαδικασία τα καρτελάκια με τα στοιχεία; Γιατί εγώ ενδεχομένως μπορεί να σκεφτώ ότι με το σάλο που έχει ξεσπάσει οποιαδήποτε γυναίκα έχει κάνει από το 2009 μέχρι το 2010 κάτι τέτοιο, θα έπαιρνε το καρτελάκι να δει, έχω το PIP ή έχω κάτι άλλο; Έχετε τσεκάρει ότι έχουν τα καρτελάκια αυτά;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Ακούστε να σας πω, όλοι οι συνάδελφοι δίνουν το καρτελάκι στις γυναίκες που βάζουν τα ενθέματα, πολλές γυναίκες όμως το χάνουν και επικοινωνούν μαζί μας, όπως επικοινωνούν και τώρα συνέχεια και μας λένε “ξέρετε, έχασα το καρτελάκι, τι μου έχετε βάλει;” ή “διαβάζω στο καρτελάκι που λέει αυτή την εταιρεία, τι εταιρεία είναι”;
Εμείς έχουμε τα δικά μας αρχεία και τους απαντούμε αν είναι η PIP ή αν είναι η MENTOR ή αν είναι η MAGAN ή αν είναι οποιαδήποτε. Λοιπόν υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία και γι΄ αυτό το λόγο αυτές οι γυναίκες και έχουν ενημερωθεί από τους γιατρούς τους και έχουν πάρει και οι ίδιες τους γιατρούς τους.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Να σας πω για το πρώτο σκέλος της ερώτησης, είπα και στην αρχή ότι…
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Συγγνώμη, κ. Τούντα, κα Φυντανίδου, πείτε τη διευκρινιστική ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω λίγο τα νούμερα να δούμε και να κάνω μια ερώτηση. Δηλαδή λέτε 474 τεμάχια εισήχθησαν στην Ελλάδα, διατέθηκαν 105 στην αγορά, προηγουμένως όμως είπατε ότι 40 γυναίκες δηλαδή 80 τεμάχια έχουν χρησιμοποιηθεί γιατί είναι διπλά. Πρώτον δηλαδή που έχουν πάει τα άλλα 25;
Και το δεύτερο είναι, έχουμε πει ότι 40 γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτού του ενθέματος, που βεβαίως είπατε δεν είναι επικίνδυνο, δε δημιουργεί καρκινογενέσεις, παρόλα αυτά έχει γίνει κι ένας ντόρος ασύλληπτος.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Ο ντόρος δεν είναι επιστημονικός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει και σήμερα εδώ βρισκόμαστε μετά από πρόσκληση δική σας όμως. Ποιες γυναίκες…
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Είναι επικοινωνιακός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γι΄ αυτό είμαστε και σήμερα εδώ λοιπόν; Τέλεια, ευτυχώς που το παραδέχεστε. Λοιπόν, ποιες γυναίκες μπορεί να έχουν πρόβλημα ρήξης;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Κυρία Φυντανίδου, δεν είμαστε γι’ αυτό, εντάξει, δεν είμαστε γι΄ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, εσείς το είπατε, ρώτησα απάντησαν.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Δεν είμαστε γι’ αυτό, αλλά σας περιμένω να τελειώσετε τώρα. Με συγχωρείτε, εγώ ξεκινώντας είπα ότι ίσα-ίσα είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, δεν ήρθαμε πρόχειρα, προσπαθήσαμε να είμαστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι και θα το δείτε και θα το κρίνετε εσείς, μην κάνουμε τώρα τέτοια κουβέντα και να πάμε στην ουσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, ποιες γυναίκες λοιπόν έχουν πρόβλημα ρήξης;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Στην ουσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί πάει η κουβέντα.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Στην ουσία. Εντάξει, μην την πάμε, δεν θέλω να πάει εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θέλετε, αλλά πάει μόνη της.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Σας παρακαλώ να μην πάει, εντάξει, τι να πω άλλο δηλαδή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν ποιες γυναίκες έχουν πρόβλημα;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Το είπαμε, το ακούσατε. Ο κ. Τούντας έχει το λόγο.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Να σας πω για τα στοιχεία πρώτα. Λοιπόν, όπως σας είπα πριν και γράφεται και στο δελτίο τύπου, εισήχθησαν 474 τεμάχια. Από αυτά πουλήθηκαν τα 105. Άρα τα 369 δεν πωλήθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στην εταιρεία;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Είναι στην εταιρεία. Ο ΕΟΦ έκανε έλεγχο στη εταιρεία και διαπίστωσε στην αποθήκη της εταιρείας ότι υπάρχουν αυτά τα αποθέματα ακριβώς όπως αναφέρονται, τα ελέγξανε επισταμένως από την αρμόδια επιθεώρηση του ΕΟΦ.
Απ’ αυτά τα 105 είδαμε στους παραλήπτες αυτούς που εμφανίζονται στα τιμολόγια που τα πήραν που είπα πριν ότι είναι δύο κλινικές, ότι είναι τέσσερις ασθενείς και πέντε γιατροί, είδαμε απ’ αυτά που αγοράσανε αυτοί, πόσα χρησιμοποίησαν.
Από τα 105, λοιπόν, χρησιμοποιήθηκαν τα 80. Άρα τα 80 είπαμε ότι αντιστοιχούν ανά ζεύγη σε 40 γυναίκες. Αυτά τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν πάλι είναι στις αποθήκες ή στα γραφεία όσων τα αγόρασαν και δεν τα χρησιμοποίησαν. Σύμφωνοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν βρεθεί.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Έχουν βρεθεί. Άρα είναι διαπιστωμένη η εισαγωγή, τα αποθέματα και πόσα χρησιμοποιήθηκαν. Και από τη στιγμή που έχουμε εντοπίσει και που πωλήθηκαν σας είπα, ότι σε συνεννόηση με την εταιρεία, γιατί εμείς δεν μπορούμε να βρούμε όλες τις γυναίκες, διότι οι γιατροί με το ιατρικό απόρρητο δεν μπορεί να μας δώσουν εμάς τα στοιχεία των ασθενών τους, αλλά εντοπίζοντας του γιατρούς και εντοπίζοντας τις δύο κλινικές και επειδή με ρωτήσατε γι’ αυτό το θέμα, η μία κλινική είναι στην Αθήνα, η άλλη είναι στη Θεσσαλονίκη. Και από τους πέντε γιατρούς οι τέσσερις είναι στην Αθήνα και ο ένας είναι στη Θεσσαλονίκη.
Απ’ αυτούς, λοιπόν, που έχουμε εντοπίσει σε συνεργασία με την εταιρεία κοιτάμε να είμαστε σε μια συστηματική συνεννόηση μαζί τους με τους γιατρούς και τις δύο κλινικές, ώστε να σιγουρευτούμε σε όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορούμε ότι έχουν έρθει σε επαφή, έχουν ενημερώσει και έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα με τις ασθενείς τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι γυναίκες αυτές έχουν πρόβλημα;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Με την μέχρι τώρα όλη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα σ’ αυτές τις 40 περιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ιατρικό απόρρητο βγήκε σε μία τέτοια περίπτωση, δηλαδή ο γιατρός, γιατί αν μη τι άλλο δεν είναι κάτι ….
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Όχι και μόνο αυτό, αλλά και γενικά απαγορεύεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γνωρίζω.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Δηλαδή αν είχατε εσείς θα θέλατε να βγάλουμε το όνομά σας.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, ο κ. Τούντας ήταν σαφής μίλησε με τις τέσσερις ασθενείς, ας τις ονομάσουμε σε εισαγωγικά, που ήρθε στο όνομά τους, έγινε η επικοινωνία γιατί είναι ένα στοιχείο που μπορεί να το δει και από εκεί τίποτε περισσότερο και επικοινώνησε με τους πέντε γιατρούς και τις δύο κλινικές, βρήκε τους γιατρούς, οι οποίοι έχουν ευθύνη πια ως επιστήμονες γιατροί να το κάνουν και δεν έχουν λόγο να μην το κάνουν κιόλας.
Λέμε, λοιπόν, αναζητείται και αυτό. Τι πιστεύετε, ότι υπάρχει κάτι περίεργο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό που ενδιαφέρει, εντάξει πέρα απ’ όλα αυτά, εάν κάποια γυναίκα σε α’ φάση θέλει να αφαιρέσει το ένθεμα και πάει αύριο ….
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Δεν το ακούσατε τι είπαμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εγώ ρωτάω εσάς ως υπουργό.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Πείτε μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάει αύριο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο θα καλύψετε τα έξοδα της αφαίρεσης; Πρώτο ερώτημα. Μας είπατε ότι είσαστε σε συζητήσεις με τον ΕΟΠΥ για να δούμε αν θα καλυφθεί και το κόστος της αντικατάστασης. Πού προσανατολίζεται το Υπουργείο Υγείας, ποιες σκέψεις έχετε και πότε θα έχουμε την απόφαση;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Η δική μας η σκέψη και η πρόταση θα είναι, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα από την ίδια να το καλύψουμε εμείς. Θα βρούμε τον τρόπο να το καλύψουμε γιατί είναι μικρός ο αριθμός και δεν θέλουμε να δημιουργηθεί ζήτημα.
Από εκεί και πέρα δεν το κάνουμε με ελαφρά την καρδία, θα το διερευνήσουμε, γιατί μπορεί η ίδια η ενδιαφερόμενη να πει, ότι εγώ το αναλαμβάνω και να μην έχουμε πρόβλημα, λέω.
Άρα, το πρώτο είναι ότι θα ερωτηθεί εάν θέλει να το αφαιρέσει η κυρία αφού ακούσει τις οδηγίες από το γιατρό, ή εάν θα πηγαίνει να συνεχίζει να παρακολουθείτε. Το δεύτερο, εάν θέλει να το κάνει σε δημόσιο νοσοκομείο, θα γίνει η αφαίρεση έτσι κι αλλιώς δωρεάν, όπως γίνεται και από τους πλαστικούς χειρουργούς. Μα οι γιατροί προσφέρονται να το αφαιρέσουν.
Την τοποθέτηση νέου ενθέματος μπορεί να μην θέλει το άτομο να την κάνει. Εκεί λέω ότι είμαι της άποψης, γιατί δεν ολοκληρώσαμε ακριβώς την κουβέντα, περιμένουμε να δούμε τα πλήρη στοιχεία, εκτιμώ είναι μικρό ζήτημα να το τελειώνουμε και να βρούμε λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ να ρωτήσω κάτι. Τι μήνυμα στέλνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε μια εποχή περικοπών από τα Ταμεία συντάξεων, σε μια εποχή με πρόβλημα φαρμακευτικής περίθαλψης ότι καλύπτει τα λάθη που έχουν γίνει στον ιδιωτικό τομέα και για αισθητικούς λόγους. Αν είναι κάποια ασθενής που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή να το καταλάβω, αλλά …
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Γι’ αυτό λέω. Σας το είπα, με συγχωρείτε, δεν το είπα; Να το ξαναπώ. Σας παρακαλώ είπα, ότι εάν είναι, αυτό εννοούσα προηγούμενα, είναι και περιστατικά που είναι μέσα από χρόνια νόσο και σοβαρότατη νόσο. Εάν υπάρχει τέτοιο ζήτημα λέω, θεωρώ ηθικό και αυτή είναι η δική μου η άποψη και η πρόταση να το καλύψουμε.
Εάν, όμως, είναι κάτι άλλο εκτιμώ ότι το ίδιο το άτομο δεν θα θέσει θέμα. Εδώ είμαστε. Πώς να το πω δεν έχουμε τελική απόφαση. Αλλά τώρα να το δημιουργήσουμε ζήτημα και εικόνα σ’ αυτή τη συγκυρία με συγχωρείτε πολύ.
Είχα στο μυαλό μου ως γιατρός και ως Υπουργείο Υγείας τα περιστατικά αυτά. Το ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, για να μην έχουμε άλλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση στο γιατρό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία λανθασμένη εμπορική πράξη γιατρών, δηλαδή πήραν κάποια ελαττωματικά, κάποια εγκληματικώς …
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Είναι εμπορική και όχι ιατρική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμπορική είπα.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Είπατε των γιατρών. Δεν είναι των γιατρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των επιχειρηματιών που έχουν τα ιατρεία.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Όχι, κάνετε λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιων – κάποιων.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Δεν είναι των γιατρών. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστε αυτό και μου απαντάτε. Εδώ δεν υπάρχει μόνο μια ιατρική πράξη που σωστά έγινε, δεν υπάρχει λάθος ιατρικό. Υπάρχει μια λανθασμένη εμπορική πρακτική στο συγκεκριμένο σημείο. Μπήκαν κάποια ενθέματα τα οποία είναι ελαττωματικά τουλάχιστον.
Γιατί οι γιατροί που είναι στην εταιρεία μέλη σας δεν υποχρεούνται σε όλες τις πράξεις μέχρι την αντικατάσταση και καλείται το Υπουργείο Υγείας να εκτίθεται δηλώνοντας ότι θα αντικαταστήσει ή δεν θα αντικαταστήσει; Γιατί αυτή την εμπορική πράξη δεν την αναλαμβάνουν τα ιατρεία, οι έμποροι επιχειρηματίες που έχουν τα Ιατρεία έως τέλους;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Λοιπόν, ακούστε αυτό δεν είναι ιατρικό λάθος. Αυτά τα ενθέματα ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα, είχαν άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου, είχαν άδεια από τον ΕΟΦ και είχαν CE, φταίνε οι γιατροί που τα βάλανε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εταιρεία που τα έδωσε.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Άρα φταίει η εταιρεία. Ακούστε η εταιρεία φταίει που τα εισήγαγε και η εταιρεία που τα παρήγαγε. Άρα αν κάποιος θέλει να στραφεί εναντίον κάποιου πρέπει να είναι εναντίον της εταιρείας που τα εισήγαγε και εναντίον της εταιρείας που τα παρήγαγε και όχι εναντίον των γιατρών. Οι γιατροί αγοράσανε ένα πιστοποιημένο υλικό. Δεν φταίει ο γιατρός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπα για τους γιατρούς όμως, είπα για τους επιχειρηματίες.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Μα δεν έχουμε επιχειρηματίες σ’ αυτή την περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους γιατρούς – επιχειρηματίες τότε. Χρηματική πράξη λέω που καλείται το Υπουργείο Υγείας τώρα να καλύψει.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Δηλαδή εγώ πήγα αγόρασα από μία εταιρεία και έβαλα ένα ένθεμα είμαι επιχειρηματίας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα που προκύπτει ύστερα απ’ όλη τη συζήτηση που κάναμε είναι το εξής. Στη Γαλλία οι γιατροί συνιστούν αφαίρεση. Στην Ελλάδα προαιρετική αφαίρεση. Το Υπουργείο Υγείας ποια θέση παίρνει σ’ αυτά; Έχουμε δυο επιστημονικές θέσεις και γιατί επιλέγει τη μία και όχι την άλλη; Ένα αυτό.
Δεύτερον …
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Στη Γαλλία Το Υπουργείο Υγείας είπε, ότι παρά τις οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης Αισθητικής Πλαστικής εμείς συνιστούμε στους γιατρούς μας να τα βγάλουν, στη Γαλλία. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος λέει, παρακολούθηση και αν υπάρχει ρήξη τότε αφαίρεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτάκι, είπατε πριν, ότι σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο εργοστάσιο σιλικόνη βιομηχανική βρέθηκε και μέσα και έξω από τα ενθέματα.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Όχι έξω, υπάρχει ένα περίβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία το περίβλημα αυτό είναι …
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά μας είπατε ότι δεν είναι τοξίνη. Στη Γαλλία δεν προκλήθηκαν καρκίνοι απ’ αυτό το συστατικό;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Όχι – όχι, κατηγορηματικά όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λεμφαδενοπάθεια, δημιουργεί ερεθισμό στην ευρύτερη περιοχή είτε …
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Όχι – όχι, όταν γίνει η ρήξη της σιλικόνης, η υγρή σιλικόνη μπαίνει μέσα στα λεμφαγγεία και πηγαίνει στους τοπικούς λεμφαδένες. Αυτό είναι το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζεται.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Και πρέπει να προσθέσουμε ότι τα ποσοστά ρήξης μέχρι τώρα είναι σχετικά μικρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για την Ευρώπη τώρα;
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Μιλάω για την Ευρώπη ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή το λέμε έτσι απλά, η λεμφαδενοπάθεια αυτή είναι απλό πράγμα;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Όχι δεν είναι απλό, αλλά δεν είναι καρκίνος.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Κύριε Μανδρέκα, νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο για να ξέρουμε και την έκταση όχι μόνο των περιπτώσεων, αλλά και την πιθανότητα να εκδηλωθούν προβλήματα, να σας δώσει ο κ. Μανδρέκας, δεν θέλω να τα δώσω εγώ παρ’ όλο που τα ξέρω, τα έχουμε μελετήσει και στον ΕΟΦ, ποια είναι και τα ποσοστά περίπου που παρουσιάζεται το πρόβλημα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Μπορείτε να αναφερθείτε κ. Μανδρέκα λίγο σ’ αυτό.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Λέμε τώρα ότι τα ποσοστά που αναφέρθηκαν από τη Γαλλική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής ρήξεων επειδή αυτοί είναι και οι πιο παλιοί που τα χρησιμοποιούσαν ανέρχονται στο 5%. Από μία μελέτη που έγινε πρόσφατη στην Αυστραλία, λένε ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 0,9% σε σχέση με τα ενθέματα τα υπόλοιπα. Επίσης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το προβληματικά;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Ναι, τα προβληματικά. Έχουν 0,9%. Στην Αυστραλία σας λέω, μία μελέτη που έγινε πρόσφατη που έχω στα χέρια μου, μιλάει για 0,9%. Στη Γαλλία επειδή είναι και τα πιο παλιά και προφανώς λόγω της παλαιότητος υπάρχει ρήξη, έχουν ανέλθει τα ποσοστά ρήξεων σε ποσοστό 5%.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ήταν και μεγάλος ο αριθμός αυτών που το χρησιμοποίησαν. Ανεβαίνει ο αριθμός των περιστατικών.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: Μιλάμε για 30.000 περιστατικά στη Γαλλία.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Γι’ αυτό ανεβαίνει ο αριθμός.
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: 50.000 στην Αγγλία και 750.000 στη Λατινική Αμερική. Είναι νούμερα εξωπραγματικά για την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Αγγλία πόσα είπατε;
Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ: 50.000.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα ερώτημα. Αφού δεν απαντήσατε στο άλλο γιατί εσείς διαλέξατε…
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Σε ποιο δεν απάντησα; Μα δεν κατάλαβα, ποιο λέτε; Απαντήθηκε. Δεν απαντήθηκε; Να απαντήσω και το πρώτο και το δεύτερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δεύτερο ερώτημα είναι: ο κ. Τούντας είπε για εγκληματική υποκατάσταση. Σε τι συνίσταται το εγκληματικό; Ένα. Και δεύτερον, τι θα κάνετε ως κράτος για να σταματήσουν τέτοιες περιπτώσεις; Δηλαδή στην παραγωγή παρόμοιων φαρμακευτικών προγραμμάτων, ούτως ώστε να μην είναι έρμαιο ο καθένας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, γιατί καλώς ή κακώς αυτό συνέβη και σ’ αυτή την περίπτωση.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Αυστηρότερους ελέγχους, συστηματικότερους ελέγχους.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Ενίσχυση του ΕΟΦ.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Και ενίσχυση πράγματι του ΕΟΦ να μπορέσει να κάνει ακόμη καλύτερα τη δουλειά του, γιατί μέχρι τώρα όπως βλέπουμε, η αντίδραση του ΕΟΦ ήταν άμεση, τότε, όταν κυκλοφόρησε, έστω σε πρώτη φορά, αλλά και τώρα εκτιμούμε ότι είμαστε πάρα πολύ έγκαιρα και με υπευθυνότητα αντιμετωπίσαμε ένα θέμα το οποίο σήμερα προσπαθήσαμε να σας το παρουσιάσουμε για να κάνουμε γνωστό και στον κόσμο.
Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: Ως προς το εγκληματικό, είναι σαφές ότι όταν κάποιος επιχειρηματίας υποκαθιστά την ιατρική σιλικόνη με μία βιομηχανική σιλικόνη, πρόκειται περί εγκληματικής πράξης, είναι σαφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η συνέντευξη γίνεται με μια διαδήλωση απέξω του ΕΚΑΒ. Ένα είναι αυτό. Και δεύτερον, πριν από λίγο απέναντι ο ΟΕΝΓΕ έδωσε μια συνέντευξη.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε να το κάνουμε μαζί, αλλά δεν έγινε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, με τον κ. Βαρνάβα. Δεν ήταν μόνο ο Βαρνάβας, αλλά ήταν πάρα πολλοί Βαρναβαίοι. Μας έδωσαν εδώ πέρα ανακοινώσεις όλων των Ενώσεων όπου λένε «δεν μπορούμε να εφημερεύσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε ετούτο, δεν μπορούμε να κάνουμε το άλλο» κι εσείς τους είπατε, και απέδωσαν κυρίως ως μία βασική αιτία λόγω της ελλείψεως προσωπικού και ιατρικού και νοσηλευτικού επειδή ο κόσμος συνταξιοδοτείται. Τι θα κάνετε γι’ αυτά τα πράγματα; Θα αρχίσει να πεθαίνει κόσμος, το παίρνετε χαμπάρι;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Πού πεθαίνει κόσμος; Για κάτσε τώρα, μη λες τέτοια πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να πεθάνει πρώτα; Δεν κατάλαβα καλά. Πρέπει να πεθάνει πρώτα ο κόσμος;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όχι, δεν είπα αυτό, αλλά μη λες ότι πεθαίνει κόσμος. Φυσικά δεν θέλουμε να πεθάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπα: θα αρχίσει να πεθαίνει κόσμος. Το παίρνετε χαμπάρι;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Το «παίρνετε χαμπάρι», εγώ δεν σας μίλησα ποτέ έτσι. Καταλαβαίνω τι λέτε πολύ καλά, αλλά όχι αν το παίρνουμε χαμπάρι, αλίμονο τώρα. Δεν το κάνατε ποτέ. Μην το κάνετε σήμερα, σας παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κάνω γιατί έχω τέτοιες ενδείξεις. Θα σας πω το εξής, ότι χθες συνταξιούχος τον έστειλε επειγόντως ο γιατρός να κάνει ανάλυση αίματος και δεν είχε αντιδραστήρια το υποκατάστημα του ΙΚΑ και του κλείνουν ραντεβού για ένα μήνα. Άμα πεθάνει αυτός αύριο, τι θα πούμε;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, μπορώ να σας απαντήσω, αν μου επιτρέπετε. Μπορείτε να μου επιτρέψετε; Μόνο 30 δευτερόλεπτα μπορώ να έχω το λόγο; Μόνο 30 δευτερόλεπτα. Το καταλαβαίνω. Επειδή χθες είχαμε μία προθέρμανση επί του θέματος, είχαμε γύρω στους 100 φοιτητές εδώ με την παρουσία του κ. Βαρνάβα, της κας Ανεμοδουρά και του Τζιώρα. Ο κ. Τζιώρας δυστυχώς έφυγε πριν του δώσω την απάντηση. Ο συνδικαλιστής πρέπει να μάθει όταν λέει κάτι και να ακούει την απάντηση. Δεν έρχομαι, ξεφορτώνω, φεύγω. Και ελπίζω εσείς έχετε καλύτερη συμπεριφορά, γι’ αυτό θα ακούσετε την απάντησή μου.
Λέω λοιπόν ότι υπάρχει μία, όπως φάνηκε και χθες, που άπλωσε το πλήρες της υγείας. Υπάρχουν θέματα αρχής, θέματα ουσίας και θέματα διαδικασίας. Μάλιστα βεβαίως και πολύ σωστά μια σειρά από θέματα καθημερινότητας τα οποία ό,τι και να σας απαντήσουμε δεν μπορούμε να σας καλύψουμε γιατί αλλάζουν συνεχώς.
Υπάρχουν θέματα όπως του ΕΚΑΒ απέξω, στο οποίο έχουμε δώσει τη λύση, έχει φύγει από το Υπουργείο Υγείας. Λύνει σήμερα, τελειώνει ο κ. Τιμοσίδης το όλο θέμα, παρ’ όλα αυτά το ΕΚΑΒ έπρεπε να έρθει εδώ και να διαμαρτυρηθεί γιατί είναι ισχυρή ομάδα πίεσης και υπάρχουν θέματα αρχής στα οποία θα ήθελα να απαντήσω στον κ. Βαρνάβα, κάτι το οποίο δεν μπόρεσα χθες, το ότι υπάρχει μία λογική βιομηχανική καθαρά του κ. Βαρνάβα και πολλών στελεχών της ΟΕΝΓΕ, περισσότεροι γιατροί, περισσότερα νοσοκομεία, περισσότεροι ασθενείς.
Το Υπουργείο Υγείας τη χρονιά που τελείωσε, προσπάθησε με κάθε τρόπο και πρακτικά και θεωρητικά να στηρίξει μια άλλη στάση. Ο Υπουργός και ο κ. Τιμοσίδης έχουν πει κατ’ επανάληψη για το θέμα προσλήψεων των γιατρών. Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα τελείως άλλο στίγμα στην υπόθεση ενίσχυσης της υγείας.
Προσπαθούμε μέσω του ΕΟΠΥΥ, με τα καλά του και τα κακά του, να απαντήσουμε στο θέμα του ενιαίου πρωτοβάθμιου χώρου και στο θέμα των γιατρών πήγαμε να κάνουμε μία κατά τη γνώμη μας εξαιρετική τομή με το νομοσχέδιο, και θέλω να το τονίσω εδώ, και κλείνω με αυτό, το οποίο παρότι ενάμιση χρόνο ερχόντουσαν εδώ οι φοιτητές, στους οποίους αρέσει, ακούγεται πάρα πολύ ωραίο στα αυτιά, καμία εξέταση και άμεση πρόσληψη στο ΕΣΥ, στο οποίο εγώ είμαι διαμετρικά αντίθετος.
Παρότι λοιπόν οι πρώτοι που ενημερώθηκαν για το σχέδιο νόμου ήταν οι φοιτητές, παρότι τους φωνάξαμε στη Βουλή και ενημερώθηκαν επί όλου του νομοσχεδίου, δύο μήνες μετά έρχονται εδώ χωρίς να ξέρουν τίποτα και με μοναδική απαίτηση την κατάργηση των εξετάσεων. Με συγχωρείτε, θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο δεν προσφέρουμε. Βεβαίως λέω και πάλι η καθημερινότητα θα είναι συνεχής, αλλά επί της αρχής έχουμε μια αντίρρηση, έχουμε μια άλλη στάση δομική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ, μιλήσατε για το ΕΚΑΒ. Κύριε Υπουργέ, έξω οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και το εξής, ότι περίπου, τουλάχιστον στην Αθήνα, μόνο στην Αθήνα τουλάχιστον 40 ασθενοφόρα είναι παροπλισμένα τα γκαράζ διότι δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνουν ούτε τα απαραίτητα σέρβις. Δεν έχουν τσιμούχες και λάστιχα λένε έξω οι εργαζόμενοι.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Εγώ έχω να απαντήσω, λοιπόν, ότι υπήρξε μία καλή συνεργασία στο τέλος της χρονιάς, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και έχουμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις επί το βέλτιστον. Παραδείγματος χάρη, οι γιατροί του ΕΚΑΒ ήταν ακάλυπτοι. Δεν πληρωνόταν όπως ένας γιατρός του ΕΣΥ. Το τακτοποιήσαμε. Στελεχώνουμε λοιπόν και άρα το ενδιαφέρον να πάνε γιατροί στο ΕΚΑΒ αυξήθηκε και όσο θα περνάει ο καιρός θα έχουμε περισσότερους γιατρούς στο ΕΚΑΒ.
Από την άλλη κατοχυρώσαμε το επάγγελμα των διασωστών και το κατοχυρώσαμε με νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε το ΕΚΑΒ να προσλαμβάνει μόνο εξειδικευμένους διασώστες, ήταν ένα πάγιο αίτημα. Τακτοποιήσαμε και από το 2012 τις εκτός έδρας αμοιβές και το κόστος που έκανε, διατροφή και διαμονή που το πλήρωναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μια απαράδεκτη κατάσταση που δεν μπορέσαμε να την αντιμετωπίσουμε ολοκληρωτικά, από το 2012 τον Γενάρη θα τις αναλαμβάνει η εκάστοτε περιφέρεια, Διοικητική Περιφέρεια του ΕΚΑΒ. Δηλαδή θα φροντίζει και τη διαμονή και τη διατροφή να την πληρώνει το ίδιο το ΕΚΑΒ και ο εργαζόμενος να πάρει το αντίτιμο της εκτός έδρας αμοιβής του αργότερα.
Είμαστε σε φάση και από το 2012 θα πληρώνονται όπως οι γιατροί με τις εφημερίες σε τακτά χρονικά διαστήματα, το μεθεπόμενο μήνα τις εκτός έδρας, εξαιρέσιμα, νυχτερινά. Να μην τα μαζεύουν 5 – 6 μήνες και έχουμε αυτό το χάλι, που και τώρα μας οδήγησαν ακριβώς σε αυτή την αντίδραση.
Έχουμε φροντίσει και εξασφαλίσαμε περισσότερα χρήματα από τα προϋπολογισμένα για να δώσουμε στις εξαιρέσιμες, και στα εξαιρέσιμα και στα νυχτερινά. Τα έχουμε ολοκληρώσει. Υπήρχε συνεννόηση, συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Από πλευράς της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες και υπογραφές και τώρα με νομοθετική ρύθμιση που την έχουμε και βρίσκεται στο γραφείο του κ. Λύτρα, που είναι το γραφείο της Γραμματείας της Κυβέρνησης, πριν από λίγο είχα τελευταία επικοινωνία. Εκτιμώ ότι μέχρι το μεσημέρι αργά θα υπογραφεί, θα πάει στο ΦΕΚ και επομένως θα είμαστε συνεπείς στην υποχρέωσή μας.
Θα πληρωθούν Νοέμβριο, Δεκέμβριο και είναι δρομολογημένο να πάει μέχρι το τέλος του μήνα και η νομοθετική ρύθμιση που θα καλύψει Σεπτέμβριο, Οκτώβριο θα είναι μέσα στο Φεβρουάριο. Άρα δεν θα χαθούν τα χρήματά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ασθενοφόρα τα χαλασμένα…
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Για τα χαλασμένα ασθενοφόρα, θέλουν αντικατάσταση. Δεν υπάρχουν ούτε τσιμούχες να τα κάνουν καλά, ή όχι. Γι’ αυτό, λοιπόν, ήδη δρομολογήσαμε και θα προμηθευτούμε 200 καινούργια ασθενοφόρα.
Είμαστε στη φάση που το Υπουργείο επιτέλους ορίζει τρεις εμπειρογνώμονες. Υπάρχουν και οι άλλοι αιρετοί που θα συμμετέχουν. Μέσα στο Γενάρη, προς το τέλος, η Επιτροπή αυτή θα πάρει την απόφασή της και θα βγει ο διαγωνισμός στον αέρα. Ξέρετε, είναι ένα θέμα που διακομματικά δεν το άγγιζε ποτέ καμία κυβέρνηση από τις προηγούμενες, διότι ήταν ένα θέμα που δημιουργούσε ενστάσεις, και τα συμφέροντα μεταξύ τους να συγκρούονται.
Εμείς πήραμε τη μεγάλη απόφαση, θελήσαμε να γίνουμε Διακομματική Επιτροπή. Το είπαμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Δεν συναίνεσαν τα κόμματα, όμως συμφώνησαν να προχωρήσουμε εμείς σ’ αυτή την Επιτροπή με καθηγητή από το Πολυτεχνείο Αθηνών, με εκπροσώπους από το ΕΚΑΒ και απ’ όπου ορίζεται και με τους τρεις εμπειρογνώμονες που ορίζει. Την Παρασκευή, αύριο, θα υπάρξει ανακοίνωση.
Άρα, μέσα στο επόμενο τρίμηνο αν δεν υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις, να έχουμε επιτέλους ένα νέο στόλο 200 καινούργια αυτοκίνητα να κυκλοφορούν με ασφάλεια και οι ασθενείς αλλά και οι εργαζόμενοι με αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας παρακαλώ, τι προϋπολογισμό;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Εκτιμούμε, είναι κάποια εκατομμύρια. Μπορώ να σας το πω μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε λίγο και για τα φάρμακα κ. Δημόπουλε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) … γρηγορότερα ένα θέμα και μου είπατε ότι δεν με έχετε ξανακούσει να μιλάω έτσι.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ίσως δεν σας απάντησα. Πείτε το λίγο, θυμίστε μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, σας είπα ότι θα πεθάνει κόσμος, αν το πήρατε χαμπάρι. Επιμένω διότι, ακούστε, σας ενημερώνω ότι στις 17, 20 και 31 Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει εφημερεύων αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Σας ενημερώνω ότι κατά τις ημερομηνίες, παιδίατρος, 10, 11, 12 στο Νοσοκομείο…
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Τι σημαίνει αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή άμα πάει ένας τραυματισμένος και δεν είναι ο αναισθησιολόγος….
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε τώρα, υπάρχουν Διοικήσεις. Είναι δυνατόν να μην καλυφθεί αυτή η ανάγκη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διοικήσεις τα λένε αυτά κύριε.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε αλλά εγώ δεν την έχω, θα την ελέγξω όμως και θα σας απαντήσω. Εντάξει μπορεί να ασθενήσει και κάποιος γιατρός και να προκύψει θέμα. Θα κανονίσει είτε η Διοίκηση είτε η Υγειονομική Περιφέρεια και τα καλύπτουμε και υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις που τις καλύψαμε, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Θα αφήσουμε ακάλυπτο το Νοσοκομείο, ή τη περιοχή αυτή; Δεν το συζητώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δημόπουλε, είπε πριν από λίγο στη Βουλή ο κ. Κουτρουμάνης ότι ουσιαστικά από αύριο θα αρχίσουν να δίνονται κανονικά τα φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους. Έχει αλλάξει κάτι; Έχετε έρθει σε συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε συζητηθεί την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από τις συζητήσεις που γίνονταν για την εξόφληση των χρεών και οι οποίες όπως ξέρετε έγιναν την Πέμπτη από τον ΕΟΠΠΥ με συγκεκριμένο ένταλμα, είχε ζητηθεί να υπάρξει και μια δική μας πίεση στις εταιρείες για το θέμα της πίστωσης γιατί είχαν κλείσει τα όρια από τις 43 μέρες στις 34, δηλαδή το φαρμακείο είχε πιεστεί από αυτή την κατεύθυνση. Και δεύτερον, είχαμε υποσχεθεί στη συνέντευξη Τύπου που έγινε εδώ για το θέμα των εκπτώσεων. Επαναφέραμε και τα δύο.
Εγώ με την κα Δρέττα συνάντησα τους φαρμακοβιομήχανους με τους φαρμακοποιούς τον κ. Λουράντο και τον κ. Αμπατζόγλου και τους φαρμακοαποθηκάριους και υπήρξε μια συμφωνία κυρίων εκείνη την ημέρα στο να υπάρξει μια καλύτερη πολιτική από τις εταιρείες και κάναμε ό,τι μπορούσαμε σε αυτό.
Και δεύτερον υπεγράφη και αναρτήθηκε από προχθές νομίζω θα το έχετε όλοι από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το θέμα της επαναφοράς των εκπτώσεων με βάση βέβαια το καινούργιο πλαίσιο που υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Άρα λήγει η απεργία; Έχετε τέτοια ενημέρωση;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα εντάξει μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά λέμε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας καλύψαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά που μας ζητήθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ και κύριε Γενικέ, την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται η Τρόικα πάλι το γνωστό κλιμάκιο. Υπάρχει έτοιμη και η αναφορά της Επιτροπής των σοφών. Μπορείτε να μας δώσετε ένα μικρό στίγμα τι θα κουβεντιάσετε;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Τη Δευτέρα έχουμε την παρουσίαση των σοφών.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το τελικό κείμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είμαστε κι εμείς παρόντες δηλαδή;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θα σας ενημερώσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έμαθα ότι θα είναι ανοιχτή η συνάντηση.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θα σας ενημερώσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δελτίο τιμών που περιμένουμε κ. Δημόπουλε; Περιμένουμε ένα δελτίο τιμών φαρμάκων μέσα σε Γενάρη.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όχι δεν είναι ακριβώς το δελτίο τιμών. Είναι οι παρατηρήσεις που θα γίνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ενστάσεις είναι;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όπως ξέρετε έχει γίνει με τον κ. Σαχινίδη και με τον κ. Κουτρουμάνη και την παρουσία του Υπουργείου Υγείας ήμασταν εκεί και συμφωνήσαμε να γίνει εξόφληση των παλαιών χρεών των φαρμακοποιών και επίκειται να γίνει και συζήτηση και με τους γιατρούς.