“Ο καλύτερος χώρος του νοσοκομείου, η καλύτερη υπηρεσία του νοσοκομείου είναι η βιβλιοθήκη”! Πρόκειται για πεποίθηση την οποία διατυπώνουν οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου της Αθήνας “Ευαγγελισμός”. Κι όμως. Στα πρόθυρα της αναστολής της λειτουργίας της έχει περιέλθει η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ιατρική βιβλιοθήκη της χώρας, αυτή του “Ευαγγελισμού”, εξαιτίας της οριζόντιας εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας!
* Σε κίνδυνο η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ιατρική βιβλιοθήκη της χώρας * Αγωνιώδης έκκληση των βιβλιοθηκονόμων στο υπουργείο Υγείας, αλλά ουδείς απαντά…
Με έγγραφό της προς τον διευθυντή της διοικητικής υπηρεσίας του “Ευαγγελισμού” Γαβρ. Σκλάβο, το οποίο φέρει ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2011 και έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ηλ. Σιώρας, η προϊσταμένη βιβλιοθηκονόμος του νοσοκομείου Ελ. Καλογεράκη αναφέρει τα εξής:
“Μετά τις παραιτήσεις τον Οκτώβριο του 2011, των κ. Μπαρμπαγιάννη Αικατερίνη, Δ.Ε. Δακτυλογράφων και Σαραφαοπούλου Ελένης, Υ.Ε. Βοηθητικού Προσωπικού, το προσωπικό της βιβλιοθήκης έχει ως εξής: (σ.σ.: παρατίθενται τα ονόματα και οι ειδικότητες των τεσσάρων υπηρετούντων υπαλλήλων). Λόγω εφαρμογής των διατάξεων του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, αποχωρούν από 27/11/2011 η 2η και η 3η. Επίσης, από 1/12/2011 αποχωρεί η 4η με κανονική άδεια και στη συνέχεια με άδεια τοκετού, λοχείας και ανατροφής, που σημαίνει απουσία 16 μηνών. Όπως αντιλαμβάνεσθε, κάτω από τις συνθήκες αυτές η Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου, η παλαιότερη και μεγαλύτερη μεταξύ των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών της χώρας, κλείνει. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας”.
Είναι καταφανές ότι, εάν δεν επιθυμεί να κλείσει μία τόσο ιστορική και πολύτιμη ιατρική βιβλιοθήκη, η διοίκηση του νοσοκομείου θα υποχρεωθεί να μετακινήσει διοικητικούς υπαλλήλους, χωρίς την ειδικότητα του βιβλιοθηκονόμου ασφαλώς, από άλλες υπηρεσίες του “Ευαγγελισμού”, οι οποίες θα πλήττονται ενδεχομένως και αυτές από την οριζόντια εφαρμογή της εφεδρείας!
Έτσι, στη βιβλιοθήκη υπηρετούν σήμερα μόνον η Ελ. Καλογεράκη και μία βοηθητική διοικητική υπάλληλος, η οποία προσελήφθη μέσω ΟΑΕΔ και παρέχει απλή γραμματειακή υποστήριξη…
Υποστήριξη της τεκμηριωμένης ιατρικής
Το 1930 δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη του “Ευαγγελισμού” και από τότε έχει στεγασθεί ακόμη και σε… διαμέρισμα του Κολωνακίου. Ο χώρος της, έκτασης 150 τ.μ., στεγάζεται σήμερα μέσα στο νοσοκομείο και έχει αναδειχθεί στη δεύτερη προμηθεύτρια βιβλιοθήκη του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβιλοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, έπειτα από τη βιβλιοθήκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).
Σύμφωνα με όσα μας εξηγεί η Ελ. Καλογεράκη, η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί ετησίως περισσότερα από 1.000 αιτήματα άλλων πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών βιβλιοθηκών της χώρας, ενώ δέχεται καθημερινά επισκέψεις από περίπου 30 γιατρούς και νοσηλευτές.
Η ίδια αναφέρει στην “Αυγή” της Κυριακής ότι το πρώτο βήμα για την περιστολή των λειτουργιών της βιβλιοθήκης έχει ήδη πραγματοποιηθεί, λόγω δραματικής έλλειψης προσωπικού: το ωράριο λειτουργίας του χώρου είναι σήμερα από τις 10.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ., ενώ στο προηγούμενο διάστημα ήταν από τις 8.30 π.μ. έως τις 5 μ.μ.!
Η προϊσταμένη βιβλιοθηκονόμος σημειώνει επίσης ότι η βιβλιοθήκη διαθέτει 600 τίτλους περιοδικών, διατηρεί 120 συνδρομές, έναντι 350 παλαιότερα, λειτουργεί 2 βάσεις δεδομένων, ενώ στα ράφια της βρίσκει κανείς περίπου 3.000 συγγράμματα.
“Η βιβλιοθήκη εξασφαλίζει τη συνεχή ενημέρωση των γιατρών και των νοσηλευτών, υποστηρίζει την παροχή τεκμηριωμένης ιατρικής και συμβάλλει καίρια στην εκπαίδευση του προσωπικού του νοσοκομείου” καταλήγει η Ελ. Καλογεράκη.
Βενιζέλος Β.