Στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Ρέππας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία, καθώς και προσχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος, που αφορά βαθιές παρεμβάσεις στη δομή και λειτουργία του Δημοσίου, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Από την άλλη πλευρά η τρόικα είναι ενημερωμένη για τα αρνητικά αποτελέσματα του μέτρου της εφεδρείας και εμμένει βάσει των δεσμεύσεων της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου ότι η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση αφορούσε 30.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του χρόνου που διανύουμε εκ των οποίων 15.000 θα ήταν μόνιμοι υπάλληλοι και 15.000 με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εφαρμογή της εφεδρείας δείχνουν ότι από 8.023 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου -ημερομηνία που ξεκίνησε η συζήτηση του νόμου 4024/2011- μόνο 643 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και οι υπόλοιποι 7.360 υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 μετά την εφαρμογή της εφεδρείας και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι από το σύνολο του Δημοσίου που θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν θα ξεπεράσουν τους 4.000 συνολικά. Σε εφεδρεία αναμένεται να «μπουν» από την 1η Ιανουαρίου του 2012, για έναν χρόνο και μετά να απολυθούν, περίπου 700 υπάλληλοι Υποχρεωτικής. Γίνεται φανερό ότι ο στόχος των 30.000 εφέδρων μέχρι τα τέλη του 2011, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, απομακρύνεται. Γι’ αυτό και ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, διαφορετικά γίνεται λόγος για λήψη ισοδύναμων μέτρων, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο των απολύσεων χωρίς το μανδύα της εφεδρείας κυρίως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Και οι συνταξιούχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρέππας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα επέμεινε ότι θα πρέπει να προσμετρηθούν στον τελικό αριθμό των εφέδρων και οι αποχωρήσεις των υπαλλήλων καθώς η θέση του είναι ότι στόχος είναι η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων και όχι ο τρόπος που αυτό θα επιτευχθεί.
Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το κυρίως σώμα όσων συνταξιοδοτούνται προχώρησαν στη σύνταξη λόγω του φόβου της εφεδρείας.
Δεδομένη είναι επίσης η διαφωνία του κ. Ρέππα με το οριζόντιο κριτήριο της εφεδρείας που είναι ηλικιακό και ενώ είναι αντικειμενικό δεν είναι δίκαιο. Προτιμότερη είναι, ανέφερε ο κ.Ρέππας στους τροϊκανούς, η εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης προσώπων και δομών, η οποία δεν ήταν δυνατή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά είναι εκείνη που προβλέπεται στην πορεία προς το επιτελικό κράτος.
Υπήρξε επίσης συμφωνία ότι τα επείγοντα μέτρα πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά και ότι ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι ο συνδυασμός αξιολόγησης με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, διαδικασία που θα αρχίσει αν εφαρμόζεται από τον προσεχή μήνα.
Τέλος, και οι δυο πλευρές, τρόικα και υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επαναβεβαίωσαν την κοινή τους πεποίθηση, ότι κεντρικός στόχος παραμένει η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015. Ο σχετικός προγραμματισμός αποχωρήσεων-προσλήψεων θα δοθεί σε μελέτη που θα είναι έτοιμη τον Ιανουάριο.
Προσεχώς, επιτελικό κράτος
Τον Ιανουάριο επίσης θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος, ενώ άλλα θέματα που συζητήθηκαν είναι ο διορισμός οικονομικών υπευθύνων σε όλα τα υπουργεία, η επιλογή των 13 τομέων προτεραιότητας ως αντικείμενο μέτρησης για τη μείωση του διοικητικού βάρους, η μηνιαία δημοσίευση στοιχείων κίνησης προσωπικού, η καθιέρωση ενιαίου λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινων πόρων για την επικαιροποίηση και επεξεργασία απογραφής προσωπικού σε πραγματικό χρόνο.