Με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό λειτουργούν οι ψυχιατρικές δομές σε Χανιά και Ρέθυμνο. Οι περικοπές κονδυλίων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε τον συγκεκριμένο χώρο της υγείας που καλείται να προσφέρει υπηρεσίες στους ψυχικά πάσχοντες.
Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι οι συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου.
Ειδικότερα και όπως είπε στο Flashnews.gr o διευθυντής του Κέντρου ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης, “εξαρχής το Κέντρο ήταν υποστελεχωμένο. Ενώ οι θέσεις προσωπικού έπρεπε να είναι περίπου 20 στον οργανισμό του υπήρχαν μόνο 6, από τις οποίες μάλιστα καλύφθηκαν μόνο οι 4. Το κέντρο δηλαδή ξεκίνησε τη λειτουργία του με προβλήματα.”
Όπως σημείωσε ο κ. Λιοδάκης “εμείς ζητήσαμε τη μεταφορά στον οργανισμό 40 θέσεων προκειμένου να καλυφθεί με τον τρόπο αυτό η λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, η σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας , Ξενώνας Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Ημέρας και κινητή μονάδα.
Παρόλο όμως που οι θέσεις αυτές δόθηκαν από το Ψυχιατρείο Χανίων , εντούτοις ακόμα εκκρεμεί σε επίπεδο ΚΕΣΥ η ένταξη των θέσεων στον οργανισμό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου”.
Όπως λέει ο κ. Λιοδάκης αυτή τη στιγμή το κέντρο λειτουργεί συνολικά μόλις με 6 άτομα. “Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε υπηρεσίες που είναι απαραίτητες. Ζητάμε προσωπικό για να δουλέψουμε στο μίνιμουμ και αυτό δεν υπάρχει.”
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Λιοδάκης είναι η λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου. “Ειδικά τώρα με το πρόσφατο παιδικό της παιδεραστίας με θύματα ανήλικους τα παιδιά χρειάζονται διακριτική στήριξη. Όταν όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια απλή δυσλεξία και αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τα παιδιά στο Ηράκλειο και στην Αθήνα, πως είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουμε σε τέτοιες περιπτώσεις;
Δεν είναι διαφορετική επίσης οι ανάγκες και στα Χανιά. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων κ. Γιώργος Κοκκινάκος ” ο χώρος της ψυχικής υγείας πλήττεται πρώτος και περισσότερο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διαπραγματευτικότητα κάτι το οποίο συμβαίνει και στην υπόλοιπη κοινωνία. Όσοι έχουν ισχυρές προσβάσεις και επηρεάζουν την εξουσία πλήττονται λιγότερο. Οι δικοί μας ασθενείς επειδή είναι άνθρωποι που δεν συνειδητοποιούν το δικαίωμα τους λόγω της ασθένειας τους δεν μπορούν να αντιδράσουν.”
Προβλήματα υπάρχουν τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού καθώς όπως τονίζει ο κ. Κοκκινάκος όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, όσο και σε επίπεδο κονδυλίων. Χαρακτηριστικό είναι πως σε κάθε βάρδια για 15 ασθενείς εργάζονται μόλις δύο άτομα. Έτσι η διαδικασία αποκατάστασης βλάπτεται κατά πολύ.”
Μάλιστα όπως επισημαίνει ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων τελευταίος νόμος του Υπουργείου Υγείας προβλέπει πως ασθενείς που μένουν σε δομές στεγαστικές το 40% ή 50% του επιδόματος τους θα πηγαίνει στο δημόσιο.
Flashnews.gr/Ανδρέας Γερακάκης