Καλωσορίζω όλους σήμερα. Έχουμε μερικούς εξαιρετικούς εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, είναι μία μέρα που για μας είναι σημαντική, είναι η 6η φορά που βρισκόμαστε τους τελευταίους 16 μήνες στο Ζάππειο στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας. Ξεκινήσαμε πέρσι το καλοκαίρι με την κοινή γλώσσα, το ICD-10 που παρουσιάστηκε εδώ πέρα και το οποίο άρχισε σταδιακά να εφαρμόζεται.
Περάσαμε πολιτικές δημόσιας υγείας, όπως είναι το κάπνισμα, παράγοντες κινδύνου, ο καρκίνος και η οργάνωση των χρονίων νοσημάτων, το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Υπήρχαν και παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν από τις δύο Γραμματείες του Υπουργείου Υγείας και εδώ και πάνω στο άλλο Υπουργείο που αφορούσαν τον Υγειονομικό Χάρτη, την πορεία της εξέλιξης της προσπάθειάς μας για τον μετασχηματισμό του Ε.Σ.Υ..
Και ένα άλλο πλαίσιο για τον τρόπο που βλέπαμε την υγεία τα τελευταία χρόνια. Μπορεί πολλά απ’ αυτά που λέω να έγιναν, ή να φάνηκαν ότι έγιναν σπασμωδικά, με δυσκολία μέσα σε μια εποχή η οποία δεν ήταν η καλύτερη για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές το σύστημα υγείας, ωστόσο νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την ατζέντα και να προσθέσουμε στα όπλα και στα εργαλεία που είχαμε να δουλέψουμε όλα αυτά τα χρόνια σημαντικές παραμέτρους.
Μία απ’ αυτές είναι αυτή που εξετάζουμε σήμερα μετά από πολύ κόπο, πολύ προσπάθεια και πολύ δουλειά. Θα έλεγα, ότι μέσα από μια συνωμοσία του Υπουργείου Υγείας ανάμεσα στους Manager και στους επιστήμονες προσπαθούμε να ανατρέψουμε το γνωστό ρητό: «Να ευημερήσουν οι άνθρωποι και να δυστυχήσουν οι αριθμοί».
Σε μια εποχή κρίσης προσπαθούμε να αναπτύξουμε πολιτικές δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τον ΕΟΠΥΥ, την ίδια ώρα που γίνεται η αναδιοργάνωση των Νοσοκομείων, ο ανασχηματισμός τους, οι κοινοί τρόποι δράσης και η διαμόρφωση δικτύων χρονίων νοσημάτων.
Την ίδια εποχή, λοιπόν, που μαζεύουμε τα δημοσιονομικά, φτιάχνουμε το «ESY.net» και ταυτόχρονα ο υγειονομικός χάρτης καταγράφει την εξέλιξη της υγείας του Έθνους και κουμπώνει τα νούμερα με τους ανθρώπους, προσπαθεί να δει την αντιστοίχιση, προσπαθεί στη χώρα να υπάρξει επιτέλους ένας τρόπος να δούμε τα πράγματα διαφορετικώς για την υγεία έξω από έναν νοσοκεντρικό τρόπο που το βλέπαμε πάρα πολλά χρόνια.
Σήμερα, λοιπόν, στη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, στη συνέχεια αυτού του διαλόγου προσπαθούμε να φέρουμε τα πρώτα πρωτόκολλα τα συνταγογραφικά, τις πρώτες οδηγίες, τις πρώτες κατευθύνσεις, οι οποίες θα είναι κατοχυρωμένες και οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά Ταμεία από την ιατρική κοινότητα της χώρας.
Την ίδια εποχή που ο κ. Πολύζος και η προσπάθεια της άλλης Γραμματείας είναι να υπάρξουν τα ΚΕΝ, τα ελληνικά DRGs μετά από μια δεκαετία που το προσπαθήσαμε και μέσα από ένα τρόπο του να βρούμε το κοινό περπάτημα που ανέφερα πριν.
Σ’ αυτό, λοιπόν, σήμερα ψάχνουμε μια -σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες υπερβολών που καταγράφηκαν κατά κόρον- νέα ισορροπία ανάμεσα στις σχέσεις με την υγεία, στη χρήση του φάρμακου, στη χρήση της βιοϊατρικής τεχνολογίας, στον τρόπο που τεκμηριώνεται η ιατρική.
Και είναι αυτό το κομμάτι που σήμερα νομίζω σημαίνει μια ενηλικίωση του δικού μας χώρου, που είναι το να τεκμηριώσουμε την ιατρική πράξη, να έχουμε μια κοινή ομιλία στις υγειονομικές περιφέρειες, να έχουμε ένα κοινό τρόπο στις θεραπευτικές κατηγορίες, να έχουμε μια κοινή συζήτηση στις ειδικότητες.
Ταυτόχρονα, τρέχει προς τη Βουλή μέσα από τις διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους συνομιλητές το σχέδιο νόμου για την ιατρική εκπαίδευση, για τις ιατρικές κοινότητες, για τη διαμόρφωση γύρω από το ΚΕΣΥ, ένα αναμορφωμένο ΚΕΣΥ, ενός νέου τοπίου των ιατρικών ειδικοτήτων στη χώρα.
Έχω την εντύπωση ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί πραγματικά μέσα στο επόμενο διάστημα να μας δώσει έναν κανόνα λειτουργίας της ιατρικής κοινότητας, του συνόλου των γιατρών της χώρας σε μια νέα εποχή. Αυτή που δεν θα μας βάζει πάλι στις υπερβολές της υπερσυνταγογράφησης, στις υπερβολές των εκτός ενδείξεων, στις υπερβολές της υπερπαραγωγής του ανθρώπινου δυναμικού.
Σ’ αυτό, λοιπόν, σήμερα δεχόμαστε με εξαιρετική χαρά μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες της χώρας της ιατρικής κοινότητας τη δουλειά που έγινε στον ΕΟΦ υπό τον κ. Τούντα σε 16 επιτροπές για τη διαμόρφωση αυτών των συνταγογραφικών θεραπευτικών οδηγιών, οι οποίες έγιναν αποδεκτές μετά από δύο συνεδριάσεις του ΚΕΣΥ υπό τον κ. Σερέτη τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο και τις οποίες καλούμαστε εμείς σήμερα να περάσουμε σε μια άμεση εφαρμογή στα νοσοκομεία της χώρας και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπουργέ μου ελπίζω, ότι μ’ αυτό δίνουμε στη χώρα κάτι από τα σημαντικότερα εργαλεία στην κατεύθυνση και της δημόσιας υγείας και της γενικότερης οργάνωσης του Ιατρικού χώρου στην πατρίδα μας.