Κλιμακώνοντας την αντίδρασή του στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ν’ ακυρωθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργού Υγείας. Στην πολυσέλιδη προσφυγή επισημαίνεται ο ορατός κίνδυνος να οδηγηθούν σε κλείσιμο τα περισσότερα φαρμακεία, εάν εφαρμοστεί το απελευθερωμένο ωράριο που παραβιάζει ευθέως σειρά διατάξεων του Συντάγματος, της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η λειτουργία των φαρμακείων τα Σάββατα, τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης καθώς και η δυνατότητά τους να υποβάλλουν δηλώσεις ένταξης στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις κλπ. θα καταστήσει οικονομικά ανέφικτη τη λειτουργία τους. Δύσκολα θα καταφέρουν ν’ αντέξουν οικονομικά τα περισσότερα απ’ αυτά και να επιβιώσουν μπροστά στον ανταγωνισμό με τα μεγάλα φαρμακεία που θα λειτουργούν πλέον ως «μονοπώλια», με μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, στις πόλεις. Επιπλέον, η εφαρμογή της απελευθέρωσης του ωραρίου, θα δημιουργήσει ασφυκτικές και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας για τον ίδιο το φαρμακοποιό, η φυσική παρουσία του οποίου είναι υποχρεωτική.
Όπως αναφέρεται, «η πρόβλεψη ειδικού ωραρίου για τη λειτουργία των φαρμακείων, το οποίο θα διασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο βιολογικής δυνατότητας του φαρμακοποιού για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική άσκηση του εν λόγω ευαίσθητου λειτουργήματός του συνιστά απολύτως αναγκαίο όρο για την επαρκή παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους του και την ασφαλή διάθεση των φαρμάκων και των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στους ασθενείς και στους οικείους τους». και αυτό γιατί, το ενδεχόμενο λάθος του φαρμακοποιού, κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο… Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ο οποίος κατέθεσε παράλληλα αίτηση αναστολής, αλλά και αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, τονίζει πως η απελευθέρωση «του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων κατά τρόπο που αφενός να καθιστά στην πράξη αδύνατη τη στοιχειώδη ανάπαυση του φαρμακοποιού και, συνακόλουθα, να αναιρεί τις συνθήκες ασφάλειας στη διάθεση φαρμάκων και στην παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους τους, αφετέρου δε να επιφέρει κατάργηση στην πράξη της αρχής της βιωσιμότητάς τους δεν μπορεί να εναρμονιστεί με τους ορισμούς των άρθρων 168 και 169 Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και του άρθρου 35 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης που αποβλέπουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών, λόγω ακριβώς των σημαντικών κινδύνων που θα συνεπάγονταν για τα μείζονος σημασίας αυτά αγαθά».