Στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2011, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλης Τιμοσίδης επισκέφθηκε το Βερολίνο για συνάντηση εργασίας με τον Ομοσπονδιακό Υφυπουργό Υγείας κ. Thomas Ilka και σειρά άλλων επαφών, στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011.
Η συνάντηση των δύο Υφυπουργών ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των πρώτων 10 μηνών της συνεργασίας, διατύπωσαν τους τρόπους συνέχισης της συνεργασίας στον τομέα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων και της τεχνολογικής υποστήριξης και έθεσαν τις βάσεις για την εκκίνηση της συνεργασίας σε πολύ σημαντικούς τομείς πολιτικών Δημόσιας Υγείας.
Κατά την συνάντηση ο κ. Μιχάλης Τιμοσίδης είπε ότι οι προσπάθειες αλλαγής των χρόνιων δυσλειτουργιών στη δημόσια υγεία αρχίζουν τώρα να έχουν τα πρώτα δημοσιονομικά και ποιοτικά αποτελέσματα. Επίσης, τόνισε ότι οι ενοποιήσεις των κλινικών, τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια που άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Οκτώβριο, η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και οι ηλεκτρονικές προμήθειες, σηματοδοτούν μια νέα πιο ποιοτική και πιο αποτελεσματική πραγματικότητα στην Υγεία. Επίσης ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην οργάνωση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και στα συστήματα ελέγχου ποιότητας των νοσοκομείων που χρειάζεται να τεθούν σε εφαρμογή.
Ειδικότερα για τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας, ο Έλληνας Υφυπουργός έθεσε στην ατζέντα της συνεργασίας τη μεθοδολογία ενημέρωσης των πολιτών για μείζονα ζητήματα της δημόσιας υγείας όπως την προαγωγή ενός υγιούς τρόπου ζωής, τη μείωση της επίπτωσης των χρόνιων μη μεταδοτικών νόσων και την προστασία των πολιτών έναντι των απειλών για την υγεία.
Από γερμανικής πλευράς, πέραν των τεχνικών σημείων, τονίστηκε ότι για κάθε σχεδιασμό νέας πολιτικής «κλειδί» αποτελεί η προσήλωση στους στόχους και η σωστή ενημέρωση των πολιτών.
Εκτός της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Μιχάλης Τιμοσίδης έθεσε επιτακτικά τα ειδικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την αθρόα μη ελεγχόμενη μετανάστευση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα όχι μόνο γιατί τελικός προορισμός των μεταναστών είναι η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη αλλά και γιατί οι ασθένειες «περνούν» τα σύνορα των χωρών με πολλούς φορείς και τρόπους.
Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την ένταξη της διμερούς συνεργασίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα διευκολύνει το συντονισμό των δράσεων και τη χρηματοδότησή τους, στόχος που συνδέεται άμεσα με το πλαίσιο που ήδη διαμορφώνεται από τη συνεργασία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Βερολίνο, ο Υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης επισκέφθηκε επίσης το συγκρότημα κλινικών Vivantes όπου συζήτησε με τον Περιφερειακό Διοικητή κ. Schmitt για τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Τέλος, επισκέφθηκε το διεθνούς φήμης ινστιτούτο δημόσιας υγείας Robert Koch όπου σε σύσκεψη που έγινε με τον αντιπρόεδρό του κ. Schaade – στο χώρο του γραφείου του θεωρούμενου ως «πατέρα» της μικροβιολογίας νομπελίστα R. Koch – ανταλλάχθηκαν απόψεις και συμφωνήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας για ζητήματα που άπτονται της ενημέρωσης των πολιτών, των λοιμωδών νοσημάτων και της μικροβιακής αντοχής.