Στην… πρέσα μπήκαν ήδη οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων, ενώ οι απώλειες θα είναι τεράστιες για όσους δουν την έξοδο από την υπηρεσία τους.
Τα ψέματα τελείωσαν και ο νόμος για την εργασιακή εφεδρεία εφαρμόζεται στην πράξη, ενώ εστάλη και η εγκύκλιος για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, που φέρνει μειώσεις ακόμη και πάνω από 50% στις συνολικές αποδοχές ορισμένων υπαλλήλων. Ο ανώτερος βασικός μισθός στο Δημόσιο ανέρχεται πλέον στα 2.409 ευρώ τον μήνα και ο κατώτερος στα 780 ευρώ. Εκατό επιδόματα καταργούνται, ενώ παραμένουν το οικογενειακό (μόνο για παιδιά, που ξεκινάει από 50 ευρώ για το πρώτο παιδί και φτάνει έως τα 310 για τα 6 παιδιά συνολικά), το επίδομα θέσης ευθύνης, το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ). Το νέο μισθολόγιο αφορά όλους όσοι απασχολούνται στον στενό δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ. Προς το παρόν, εξαιρούνται τα ειδικά μισθολόγια. Το όφελος για τον προϋπολογισμό εκτιμάται φέτος στα 100 εκατ. ευρώ και περίπου στα 600 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.
Το τελεσίγραφο
Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη κοινοποιήθηκε σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ η εγκύκλιος εφαρμογής του νόμου, ώστε μέχρι τις 25 Νοεμβρίου να συνταχθούν οι κατάλογοι του προσωπικού του κάθε φορέα που μπαίνει σε καθεστώς εφεδρείας.
Το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας συνεχίζει να λαμβάνει για χρονικό διάστημα 12 μηνών -και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι 24 μήνες- από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά τον χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Για το προσωπικό που μπαίνει σε εφεδρεία καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη, υπολογιζόμενες επί των τακτικών αποδοχών που ελάμβανε ο εργαζόμενος κατά τον χρόνο ένταξής του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας κατά τον ίδιο χρόνο. Αν ο φορέας προέλευσης έχει καταργηθεί, οι εισφορές καθώς και η τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση λόγω απόλυσης καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές που καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας.
Πηγή:agelioforos