Χανιά 1/11/2011
Ο Υπουργός Υγείας τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει στη Βουλή ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τις συγχωνεύσεις κλινικών και ότι θα ξεκινούσε αυτή τη διαδικασία στο μέλλον. Το μέλλον έγινε παρόν και σε λίγο καιρό η ασφαλής δημόσια υγεία θα γίνει παρελθόν.
Το τερατώδες αυτό εγχείρημα πάσχει οφθαλμοφανώς από τεκμηρίωση, πράγμα που ουδόλως απασχόλησε τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, ο οποίος έχει ως μοναδικό στόχο την με οποιοδήποτε κόστος και με οιονδήποτε τρόπο μείωση των δαπανών υγείας βάσει των κατευθύνσεων του Μεσοπρόθεσμου.
Οι αλλαγές στο χώρο της δημόσιας υγείας, στην κατεύθυνση και μόνο της περιστολής των δαπανών, αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα, με αποτελέσματα την συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Το δήθεν νοικοκύρεμα στην Υγεία αντιστοιχεί για μας “ως μια προδιαγεγραμμένη συρρίκνωση του ΕΣΥ και του λεγόμενου κοινωνικού κράτους”. Για τον υπουργό Υγείας, νοικοκύρεμα είναι η κατάργηση 4.000 κλινών, οι μεταθέσεις γιατρών και συγχωνεύσεις κλινικών που από σήμερα είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα και για τα Νοσοκομεία της Κρήτης. Το ΕΣΥ θα διαλυθεί. Η Υγεία θα εμπορευματοποιηθεί και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βαθμιαία αντικατάσταση της ιδιωτικής περίθαλψης. Όλη αυτή η ιστορία ανοίγει την πόρτα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
«Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ, τα διαρθρωτικά του προβλήματα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή του, όμως δεν δεχόμαστε και αλλαγές που θα μας πάνε ακόμα πιο πίσω. Η εμπειρία και τα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την εφαρμογή παρόμοιων συνταγών του ΔΝΤ ή της τρόικας, όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα, έχουν δείξει ότι τα συστήματα υγείας υποβαθμίστηκαν δραματικά, το προσδόκιμο υγείας των πληθυσμών μειώθηκε, ενώ η νοσηρότητα σε συγκεκριμένες παθήσεις αυξήθηκε».
Οι αλλαγές δεν απαντούν στα τεράστια προβλήματα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, ενώ δεν προωθούνται λύσεις για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε ιατρικό και -κυρίως- σε νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μπορέσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στον αυξημένο ρόλο τους.
Σε επίπεδο Νομού Χανιών, η συνένωση των Παθολογικών, Χειρουργικών, Ψυχιατρικών, Νευρολογικών και Ακτινοδιαγνωστικών τμημάτων που από εδώ και πέρα θα εφημερεύουν καθημερινά 365 ημέρες το χρόνο θα οδηγήσει σε δραματικές συνέπειες την ποιότητα περίθαλψης των ασθενών, θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο στην διερεύνηση , αντιμετώπιση και διακίνηση των ασθενών, αφού η καθημερινή εφημερία και εξαντλεί το επιστημονικό προσωπικό της κλινικής και δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί πραγματικά με τους νοσηλευόμενους αρρώστους, εις βάρος ακόμη και της έκβασης της ζωής των.
Η αναμόρφωση των οργανισμών Νοσοκομείων αποτελεί προανάκρουσμα εργασιακής εφεδρείας τόσο για το ιατρικό όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων.
«Οι σημερινές αποφάσεις της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου στερήθηκε οράματος. Χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχεδιασμό, με αποσπασματικές κινήσεις λαϊκισμού, ακολούθησε την πεπατημένη των προκατόχων της προς την αποτυχία.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις και τομές. Με μέτρα συγκεκριμένα και ορθολογικά. Με κεντρικούς άξονες: τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Υγείας με διακομματική στελέχωση και συμμετοχή των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, τη διαφάνεια στη λειτουργία αλλά και στην οικονομική διαχείριση του συστήματος και τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό στην προσφορά υπηρεσιών υγείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική για την υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Οι τεχνοκράτες, οι οικονομολόγοι, οι αριθμοί δίνουν την πραγματικότητα, αλλά μας απομακρύνουν από το όραμα ενός δικαίου κράτους πρόνοιας».
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μανιμανάκη Κατερίνα Πετρουλάκης Βασίλειος