«Για την ταχύτερη αποζημίωση των υπηρεσιών Υγείας και για την αποδοτικότερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων» (μετά της σχετικής τάσης τσιμπήματος των τιμών προς τα άνω… προσθέτουμε εμείς) εφευρέθηκαν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) – DRGs.
Πρακτικά, πρόκειται για ένα ευρετήριο στο οποίο μπορούν να ανατρέχουν ήδη οι γιατροί και το διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ και να εντοπίζουν νόσους, διαγνώσεις και ιατρικές πράξεις πάσης φύσεως μετά του κωδικού τους και της ταρίφας τους.
Οι χρήστες του εν συνεχεία έχουν τη δυνατότητα να προσωποποιούν τις περιπτώσεις εισάγοντας παραμέτρους, όπως το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς, τη διάρκεια της νοσηλείας κ.λπ. Μια τέτοια βάση δεδομένων (προς το παρόν απανθίζει 700 ιατρικές περιπτώσεις) μοιάζει αυτονόητη ακόμα και για το τελευταίο κατάστημα που διαθέτει υπολογιστές.
Πλην όμως, εδώ και πολλά χρόνια, τα νοσοκομεία ήταν στον τομέα αυτόν χειροκίνητα. Έτσι, το υπουργείο ανέθεσε σε μία επίλεκτη Επιτροπή (πρόκειται για ανθρώπους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας), έναντι μόλις 600.000 ευρώ, να καταρτίσει τις εν λόγω λίστες και να μελετήσει τις δυνατότητες βραχυπρόθεσμης εφαρμογής των DRGs (θυμίζουνε και τη δραχμή και προκαλούν μελαγχολία). Όπερ και εγένετο.
Η δαπάνη έπιασε τόπο και, από τις αρχές του τρέχοντος μήνα, μία Βαβέλ νέου τύπου εξελίσσεται στα σπλάχνα του ΕΣΥ.
Διπλές περιγραφές ασθενειών, διπλές και διαφορετικές τιμές, επανάληψη εις οχταπλούν… των ίδιων ιατρικών πράξεων, άλλοι κωδικοί στα ελληνικά, άλλοι στα αγγλικά, φλύαρες περιγραφές περιπτώσεων που κάνουν καζάνι ακόμα και το κεφάλι του πιο διαστροφικού (επαγγελματικά) επιστήμονα, απουσία κωδικών βασικών ιατρικών πράξεων, παθήσεων ή διαγνώσεων (π.χ. μεταγγίσεων για πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, κολπική μαρμαρυγή), μπάχαλο με τα έντυπα υποβολής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλγόριθμοι χωρίς ΚΕΝ, κωδικοί χωρίς τιμές, αδιαβάθμητες τιμολογήσεις (σε ό,τι αφορά τον χρόνο παραμονής), λάθος μεταφράσεις παθήσεων, ελλιπείς προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις διακομιδές ασθενών κ.λπ., κ.λπ.
Η αλήθεια είναι ότι η περιπτωσιολογία είναι ευρύτατη κι ότι τα νοσοκομεία δεν είναι κυλικεία για να λογι-στικοποιούνται τα πάντα με ευκολία… Παραθέτουμε (ως ενδεικτικές του γελοίου του πράγματος) λίγες από τις απορίες του προσωπικού των νοσοκομείων προς το υπουργείο Υγείας:
♦ «7.Κ46.Μ(ΚΕΝ) καρδιακή ανακοπή. Το ICD10 I46 ΜΔΝ είναι 6 ημερών. Η ασθενής έμεινε 1 ημέρα και απεβίωσε. Τι ΚΕΝ θα βάλουμε;»
♦ «Για μια ολική ονυχεκτομή με μονοήμερη νοσηλεία, μας έδωσαν ICD10 L60 και ιατρική πράξη Χ603419. Το προτεινόμενο ΚΕΝ είναι Δ27Χ. Το ποσό είναι 198,60. Είναι υπερβολικό! Είναι σωστό;»
♦ «Στο ICD 10 – W20 αναφέρει: “W20 χτύπημα από αντικείμενο που εκτοξεύεται ή πέφτει περιλαμβάνει: την κατάρρευση χωρίς ασφυξία, την κατάρρευση κτιρίου, εκτός των περιπτώσεων πυρκαγιάς, την πτώση βράχου, την πτώση λίθου, την πτώση δέντρου”. Τι γίνεται στην περίπτωση που έχουμε κάποιον ασθενή που τραυματίστηκε από κατάρρευση κτιρίου κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς (ο ασθενής είναι πυροσβέστης)»…
Οι αλλαγές θέλουν χρόνο, θα σκεφτείτε και καλό είναι να μη γινόμαστε προπέτες… Σωστό. Η προχειρότητα όμως με την οποία έχουν εργαστεί οι εργολήπτες δεν περνάει απαρατήρητη, όπως δεν περνάει απαρατήρητη και η πληροφορία που ανάρτησε η δικτυακή πύλη Ygeia.net. «Υπάρχουν 2.639.100 ευρώ εγκεκριμένα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού στα ΚΕΝ»… Πού πήγαν ή πού θα πάνε… πάλι τα λεφτά; Οέο;