Στα πρόθυρα μιας ιατρικής επανάστασης βρίσκεται η ανθρωπότητα, αφού στο μέλλον πολλές ανθρώπινες ασθένειες, από τον διαβήτη και το Πάρκινσον μέχρι την τύφλωση, θα αντιμετωπίζονται… με μοσχεύματα από χοίρους! Ωστόσο, διχασμένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα, αφού εκφράζονται φόβοι για μια νέα πανδημία με τη μετάδοση ρετροϊού από τον χοίρο στον άνθρωπο, όπως συνέβη και με τον ιό HIV του AIDS.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα δοκιμάσουν τη μεταμόσχευση ιστού από γενετικά τροποποιημένους χοίρους στον άνθρωπο, με στόχο να καταφέρουν να θεραπεύσουν εκατομμύρια ασθενείς. Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων Thomas Starzl του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ δήλωσαν ότι η τεχνολογία έχει πραγματοποιήσει “τεράστια άλματα” και προσπαθούν να διασκεδάσουν τους φόβους για την ασφάλεια της πρακτικής υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει “σημαντικός κίνδυνος”.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Imutran στο Κέιμπριτζ έγινε η πρώτη στον κόσμο που μεταμόσχευσε καρδιές χοίρων σε μαϊμούδες καταδεικνύοντας ότι η μεταμόσχευση από ένα είδος σε ένα άλλο είναι εφικτή. Σήμερα η προσοχή έχει στραφεί στη μεταμόσχευση όχι οργάνων, αλλά κυττάρων και ιστών – παγκρεατικού ιστού για τους διαβητικούς, εγκεφαλικών κυττάρων για τη νόσο του Πάρκινσον και κερατοειδούς χιτώνα για τους τυφλούς.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63477405