Ανασύρουν αναγκαστικό νόμο του 1940 για να ανοίξουν τις χωματερές με τα ΜΑΤ και απειλούν με απολύσεις τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που αντιδρούν στις περικοπές
Σε σύγκρουση η κυβέρνηση και με την οργανωμένη βάση του κόμματος. Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ή καταψήφισή του ζητεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων. Τριγμοί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
* ΑΔΕΔΥ: Η αντίσταση των εργαζομενων δεν κάμπτεται με κατασταλτικά μέτρα
Κάθε μέτρο και έλεγχο έχει χάσει η κυβέρνηση, καθώς ο χρόνος γι’ αυτήν φαίνεται να μετράει αντίστροφα. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες έκτακτη υγειονομική διάταξη για την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών που βασίζεται σε νόμο του 1940 και για τους παραβάτες προβλέπει ποινή φυλάκισης. Παράλληλα, η κυβέρνηση απείλησε τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα με κατάργηση οργανικών θέσεων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απείλησε όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που μετέχουν σε καταλήψεις με περικοπή μισθού και μάλιστα αναδρομικά.
Ανυποχώρητη στον αγώνα δήλωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που αργά το βράδυ είχε συνάντηση με τον Χ. Καστανίδη, ενώ η ΑΔΕΔΥ δήλωσε “νυν υπέρ πάντων ο αγών”.
Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε σύγκρουση όχι μόνο με την κοινωνία, αλλά και με τις οργανωμένες δυνάμεις της. Η ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο ή να το καταψηφίσουν. Στην Κ.Ο. βουλευτές φέρονται έτοιμοι να παραιτηθούν και άλλοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Σκηνικό τελικής κρίσης έχει στηθεί στην κυβέρνηση, αφού καθημερινά πληθαίνουν οι διαφαινόμενες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου. Πλέον αρκετά μέλη της συμπολιτευόμενης πλειοψηφίας απειλούν είτε με καταψήφιση άρθρων είτε με παραίτηση από τις έδρες τους πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της προσεχούς Πέμπτης.
Μετά τη Λ. Κατσέλη, και ο Οδ. Βουδούρης προαναγγέλλει καταψήφιση του άρθρου 37
Παρότι έως τώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχώς δίνουν την… καθιερωμένη “τελευταία ευκαιρία” στην κυβέρνηση, στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου παραδέχονται ότι αυτή τη φορά “τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ”, όπως παραδέχεται εις εξ αυτών.
Εκτός της πρώην υπουργού, Λ. Κατσέλη, που εμμένει στην άρνησή της να ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου “στη σημερινή του μορφή”, άλλος ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε δημοσίως για την καταψήφιση του άρθρου. Με δήλωσή του στην ηλεκτρονική έκδοση της “Ελευθεροτυπίας” (enet.gr), ο βουλευτής Οδ. Βουδούρης επισημαίνει:
“Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το άρθρο 37, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι τέθηκε από την τρόικα ως προαπαιτούμενος όρος για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων”.
Έρχονται παραιτήσεις;
Εν τω μεταξύ ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλος επιβεβαίωσε χθες τις φήμες περί παραίτησής του. Μιλώντας στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”, προανήγγειλε την αποχώρησή του από τη Βουλή. “Θα παραιτηθώ τη Δευτέρα, δεν μπορώ να είμαι σε μία Βουλή που δεν αποφασίζω εγώ”, είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η αναταραχή στους κόλπους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια, που κι άλλοι βουλευτές θεωρούνται “ύποπτοι” είτε για παραίτηση είτε για καταψήφιση άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται συμπεριλαμβάνεται η Σ. Γιαννακά, ο Λ. Γρηγοράκος, η Αν. Νταλάρα κ.ά.
Ενδεικτικό της κατάστασης κρίσης είναι και το γεγονός ότι το Μαξίμου δεν θέτει -κατ’ άρθρον- κομματική πειθαρχία, φοβούμενο προφανώς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της κυβερνητικής δεδηλωμένης, αν υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία της Πέμπτης.
Καβγάς με τη Ν.Δ. για τις προσλήψεις
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να απαντήσει στις “γαλάζιες” καταγγελίες περί “ανήθικων προσλήψεων” στο Δημόσιο και περί διόγκωσης του κράτους. Με δηλώσεις τους και με 28σέλιδο υπόμνημα που μοίρασαν στους δημοσιογράφους, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας και Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος, τόνισαν ότι το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ έχουν αποχωρήσει από το δημόσιο περί τις 200.000 εργαζομένους.
“Αρκετά πια με τα ψέματα της Ν.Δ. Αρκετά πια με αυτή την ανευθυνότητα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 2 δισ. την τελευταία διετία” συμπλήρωσε ο Ηλ. Μόσιαλος.
Παρ’ όλα αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε χθες, διά του εκπροσώπου της, που διερωτήθηκε γιατί κενές θέσεις στο Δημόσιο “καλύφθηκαν από νέους υπαλλήλους και όχι από υπαλλήλους που θα έμπαιναν σε εφεδρεία”. Επίσης ο Γ. Μιχελάκης κατήγγειλε 1.788 νέες προσλήψεις που έγιναν τους δύο περασμένους μήνες, υποστηρίζοντας ότι “το δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου έχει ξεπεράσει κάθε όριο κοινωνικής αναλγησίας”.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=645550