ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ-9»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Φίλες και φίλοι, πάμε αμέσως στον Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή. Κύριε Υπουργέ καλημέρα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Παπαπαναγιώτου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εσείς έχετε καταλάβει, ακούω πολλούς υπουργούς να λένε ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι έχει εξαντληθεί και προ πολλού κλπ. Και παρ’ όλα αυτά έρχεται χθες ο κ. Βενιζέλος και μιλάει για διπλό χαράτσι μέσα στο 2012, αναδρομικά, απευθείας παρακράτηση από το μισθό κλπ. Πού στηρίζονται όλα αυτά;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών τον οποίο στηρίζω και δεν μπορώ να τη σχολιάσω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προκαταβολικά τον στηρίζετε; Ανεξαρτήτως του τι είναι;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Διευκρινίζω ότι στηρίζω τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά το προκείμενο δεν το γνωρίζω. Συμπληρώνω με τη μια φράση την άλλη για να μην παρεξηγηθώ. Δεν το γνωρίζω. Αλήθεια δεν το γνωρίζω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πάντως θα έρθει σαν τροπολογία σήμερα είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχουμε συζητήσει στην κυβέρνηση κάτι τέτοιο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κι εσείς το μαθαίνετε δηλαδή όπως κι εμείς;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι. Μπορεί να είναι κάτι το οποίο έχουμε πει, είναι κάτι μέσω μιας πολιτικής που έχει εξηγηθεί, έχει ανακοινωθεί. Δεν ξέρω γιατί ακριβώς γίνεται λόγος. Και νομιμοποιούμαι να το κάνω αυτό γιατί η χθεσινή μου ημέρα ήταν αφ’ ενός μεν ημέρα της ολοκλήρωσης μιας πολιτικής που σχετιζόταν με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας. Είχα Βουλή από το πρωί και από το απόγευμα και μετά η μεγάλη μας αγωνία στο χώρο της υγείας σχετίζεται με το θέμα των σκουπιδιών και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα έρθουμε και σε αυτό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για τη δημόσια υγιεινή. Είναι τόσο… με τα θέματα μου που συγχωρήστε με να μην μπορώ να σχολιάσω άλλα θέματα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Απλώς για να βοηθήσω, γιατί είπατε κι εσείς ότι αυτό το οποίο είπαμε ότι δεν έχεις συζητηθεί, πρόκειται για τις δυο έκτακτες εισφορές που θα πληρωθούν για τα εισοδήματα του 2011 και του 2012 εντός του 2012 με απευθείας παρακράτηση.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω. Αν συνεχίσει η συζήτηση κάτι θα πω και θα εκτεθώ στο τέλος.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν είναι ο στόχος μας να σας εκθέσω. Το θέμα είναι αν όντως είναι κάτι συζητημένο, ή είναι ένα ακόμη αποσπασματικό μέτρο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πήραμε όλες τις αποφάσεις με την Κυβερνητική Επιτροπή και ήταν πολύ σκληρές. Άρα, δεν το λέω για να ξεφύγω και κακώς εννοούν κάποιοι, ακόμη και στο χώρο μας ότι το να είσαι Υπουργός σήμερα είναι λιγότερο προβληματικό και δύσκολο από το να είσαι βουλευτής.
Έχουμε όλοι τα ίδια βάρη και εμείς έχουμε πέρα από τα βάρη αυτών των αποφάσεων που εισηγούμαστε στο Κοινοβούλιο και τα βάρη ο καθένας και σε προσωπικό επίπεδο από τις πολιτικές στο κάθε Υπουργείο και τη διαμαρτυρία του κόσμου που χάνει εισοδήματα και διαμαρτύρεται. Εμείς δεν περιμέναμε να είναι ευχαριστημένος ο κόσμος που χάνει εισοδήματα. Η διαμαρτυρία του κόσμου είναι προσωπικό επίπεδο σε εμάς με πολύ έντονους τρόπους. Τα ξέρετε αυτά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τα ξέρω και είδαμε και χθες….
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι ότι θέλω να αποφύγω ευθύνες. Θα τις αναλάβω όλες. Ωστόσο, όταν κάτι δεν το γνωρίζω δικαιολογούμαι, γιατί έχω πάρα πολλά πράγματα. Χθες τουλάχιστον και σήμερα είναι δύο εφιαλτικές ημέρες για…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τώρα, με τα σκουπίδια τι γίνεται ακριβώς;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ως πολίτης και ως πολιτικός πριν πάω στο Υπουργείο Υγείας, ομολογώ ότι περισσότερο τα θέματα της αισθητικής και της δυσοσμίας είχα στο μυαλό μου με τις πολυήμερες απεργίες των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών.
Τώρα ως υπουργός Υγείας που είμαι εποπτεύω και το Κέντρο Λοιμώξεων ήρθα σε επαφή με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ειδικά σε μια πόλη προβληματική, όπως είναι η Αθήνα, μεγάλη με τα γνωστά της προβλήματα. Εφιαλτικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με την υγεία των ανθρώπων, ειδικά των παιδιών.
Μετά από 2 ημέρες έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, των γιατρών δηλαδή, των συνεργείων των λοιμωδών, είχα δυο έγγραφα τα οποία με καλούν να εκδώσω υγειονομική διάταξη, την οποία και εξέδωσα χθες. Με καλούν να εκδώσω υγειονομική διάταξη για αποκομιδή των σκουπιδιών χωρίς εμπόδια, διότι έχουν δημοσιευθεί οι ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι εφιαλτικές οι ενδεχόμενες συνέπειες.
Ομιλούν στο πρώτο έγγραφο για υγειονομική βόμβα και στο δεύτερο για υγειονομική κρίση. Εγώ είπα και στη Βουλή χθες και σας το επαναλαμβάνω, είμαι όχι απλώς υποστηριχτής, αλλά οπαδός των κοινωνικών αντιδράσεων και των κοινωνικών συγκρούσεων ακόμη, αλλά ούτε θέλω να χρησιμοποιήσω έμμεσα όπλα εναντίον τους. Δηλαδή σας μιλάω πολύ ανοιχτά και πολύ ειλικρινά, αλλά από την άλλη πλευρά ως υπουργός Υγείας έχοντας ευθύνη για μια συγκεκριμένη κατάσταση αντιδρώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντέδρασα και στην κατάληψη στον κ. Υπατία, το χειμώνα αν θυμάστε, που εκεί ήταν μετανάστες. Κι εκεί μπορεί να μην είχα παρεξηγηθεί, σήμερα δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παρεξηγηθώ, γιατί οι παρεξηγήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη στην Ελλάδα. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Συνθέτει μια υγειονομική βόμβα, συγκροτεί μια κατάσταση υγειονομικής κρίσης, δεν θέλω να λέω από την εκπομπή σας ποιες είναι οι ενδεχόμενες ασθένειες, γιατί θα με πουν κινδυνολόγο, αλλά είναι πολύ χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Και από την ώρα που θα δημοσιευθεί η υγειονομική διάταξη, επιλαμβάνονται των θεμάτων τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν αυτά δεν μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους οι υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Με αφορμή αυτή την…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι ο ψεκασμός το πρόβλημα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το καταλάβαμε αυτό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι η λύση του προβλήματος ο ψεκασμός. Ο ψεκασμός είναι μια…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι ημίμετρο για να μικρύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα παραμένει.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το λέω και στην υγειονομική διάταξη ότι ο ψεκασμός πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται, αλλά αυτό δεν είναι υποκατάστατο της βασικής λειτουργίας που είναι η άμεση αποκομιδή.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είδαμε όμως με αφορμή και ένα φαινόμενο το οποίο έχει κι άλλες εκφάνσεις, αλλά με τον τρόπο που το είδαμε χθες δεν το είχαμε ξαναδεί. Όταν εισέβαλαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, ουσιαστικά πλακώθηκαν μεταξύ τους και μετά αυτό συνεχίστηκε και σε δημόσιο επίπεδο συζήτησης δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και ο Πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Έχετε φτάσει σε κάποιο τέτοιο σημείο;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Και στα υπουργεία που εγώ είχα την αρμοδιότητα και έχω την αρμοδιότητα μετά τις εκλογές, η σύγκρουση με τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης. Θα σας πω όχι; Ναι θα σας πω. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό όμως πού οδηγεί κ. Υπουργέ;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι μια από τις πιο μεγάλες μας δυσκολίες. Εμείς ξέρουμε και το ξέρουμε απ’ όλη την Ελλάδα αυτό κ. Παπαπαναγιώτου, ότι σε όλη την Ελλάδα οι πιο μαχητικές εναντίον μας αντιδράσεις είναι από το ΠΑΣΟΚ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλά εντάξει αυτό τώρα μη το λέτε, γιατί καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, αλλά ας μην μετρήσουμε τώρα…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλω να πω ότι η αντιπολίτευση που έχουμε από τον ίδιο μας τον πολιτικό οργανισμό είναι πάρα πολύ έντονη. Και είναι πολλές φορές εντονότερη από την αντιπολίτευση που μας ασκούν άλλοι. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, το ξέρουμε εμείς. Το ζούμε, γιατί δεν υπάρχει κάτι που να μας εμποδίζει να δούμε τι γίνεται στον κοινωνικό χώρο. Και αυτό το πράγμα φάνηκε ανάγλυφα με την ΚΕΔΚΕ, επειδή εκεί υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα και δημάρχων και στελεχών του συνδικαλισμού…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και απ’ ό, τι φαίνεται και προηγούμενα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και το αποτύπωσε και η κάμερα της τηλεόρασης και πια το συζητούν όλοι.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Υπάρχει όμως ένα πολιτικό ζήτημα πίσω απ’ όλα αυτά. Εντάξει, μπορεί οι αντιπαραθέσεις να μην φτάνουν σε χειροδικίες και σε σκηνές σαν κι αυτές που είδαμε χθες.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν έκανα εγώ το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ειδικά τα εργασιακά, ποιος ήταν ο άνθρωπος που ήταν ο… Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είχατε αντιπαράθεση.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό δεν ήταν γνωστό από το 2009-2010; Αυτό γιατί συγκροτεί κάτι περίεργο και παράδοξο;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι δεν είναι παράδοξο. Αφορά την κυβερνητική συνοχή, γιατί θέλω να το πάω σε ένα άλλο επίπεδο και στους κόλπους της κυβέρνησης
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπήρχε πρόβλημα κυβερνητικής συνοχής τότε;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι τότε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που θα μας παραξενέψει.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τώρα υπάρχουν, απ’ ό, τι πληροφορούμαστε αντιφατικές εισηγήσεις για το δέον γεννέσθαι απ’ εδώ και πέρα, στο σημείο που βρισκόμαστε. Κι αν δεν είναι ομογενοποιημένη μια κυβέρνηση σε αυτό το επίπεδο, προφανώς δεν δημιουργεί και τις μεγαλύτερες συνθήκες ευστάθειας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να μην έχω την πληροφόρηση, αλλά θα σας πω τι πληροφόρηση έχω. Η δική μου λειτουργία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, έγινε σε συντονισμό με το Γραφείο Πρωθυπουργού.
Οι επιμέρους λειτουργικές συνεννοήσεις που έκανα ήταν με τον κ. Καστανίδη αλλά και με τον κ. Κουκουλόπουλο, στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δύο και με τον κ. Παπουτσή. Αυτά τα πράγματα έχουν γίνει χθες, γίνονται και από σήμερα το πρωί, και η τελική δημοσίευση της υγειονομικής διατάξεως γίνεται με τη συνεργασία του κ. Λύτρα από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Γιατί αυτό πρέπει να οδηγεί σε συμπεράσματα ότι υπάρχουν αντιφάσεις;
Αντίθετα έχουμε απόλυτη σύμπνοια, γιατί εδώ πέρα υπάρχει αρμοδιότητα που αφορά καταρχάς τον υπουργό, κ. Καστανίδη Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει αρμοδιότητα δική μου για θέματα υγείας. Οι δικές μου εντολές με την υγειονομική διάταξη απευθύνονται στους Δημάρχους και στη συνέχεια οι υπόλοιπες κρατικές λειτουργίες που είναι συντεταγμένες, αν χρειαστεί, ελπίζω να μη χρειαστεί, θα συμμετάσχουν κι αυτές.
Δεν βλέπω θέμα κυβερνητικής αντίφασης εδώ. Υπήρξε βέβαια σε άλλα θέματα και άλλες φορές. Εντάξει, δεν κρύβω την αλήθεια εγώ, αλλά εδώ δεν υπήρξε. Έτσι τουλάχιστον εγώ έζησα χθες όλη την ημέρα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα όμως υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις. Άλλοι οι οποίοι ζητούν και λένε ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μιας μορφής νομιμοποίηση στην πολιτική που ακολουθείται. Άλλοι εισηγούνται και λένε δημοσίως και ανοιχτά ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη κυβέρνηση και να υπάρξει συνεργασία. Άλλοι λένε εκλογές. Τελικά δε λέτε όλοι το ίδιο πράγμα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορώ να σας πω ορισμένα πράγματα κεντρικά. Εγώ προσκλήθηκα από τον Πρωθυπουργό τρεις ημέρες πριν για μία συζήτηση που κατά το ήμισυ – αυτή ήταν πολύ μεγάλη συζήτηση – αυτή σχετίστηκε με τα διεθνή θέματα και με τα θέματα υγείας και κατά το υπόλοιπο ήμισυ με τα θέματα της πολιτικής διαχείρισης. Μη ξεχνάτε ότι είμαστε πολιτική κυβέρνηση και κάνουμε πράγματα διαχείρισης των θεμάτων της χώρας, αλλά κάνουμε και πολιτική.
Ο Πρωθυπουργός, ήταν η πρώτη του κουβέντα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013, μία εκδοχή με την οποία κ. Παπαπαναγιώτου συμφωνώ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εσείς συμφωνείτε μ’ αυτό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή, όταν ακούγεται ότι οι εκλογές τώρα, θα ήταν αμφίβολο εάν θα έφτανε η χώρα στις κάλπες.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλά, αυτό ακούγεται και λίγο κινδυνολογικό όμως ξέρετε, έτσι δεν είναι;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, καθόλου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί δεν το σχετίζω με τη δημοκρατία. Δεν έχουμε τέτοια προβλήματα στην Ελλάδα παρ’ όλες τις δυσκολίες. Το σχετίζω με τη διασύνδεση της πορείας της χώρας με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή. Όταν στις 23 του μηνός θα αποφασίζουν για την τύχη μας, εμείς θα κάνουμε εκλογές;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, όταν με το καλό τελειώσουμε με…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ δηλαδή τι είναι αυτό;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτάκι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όταν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μετά τις 23 Οκτωβρίου λυθεί το άμεσο ζήτημα της έκτης δόσης και υπάρξουν και οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους κ.λπ., γιατί να μην μπορεί ο ελληνικός λαός να εκφράσει την άποψή του για όλα αυτά;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάθε συζήτηση για εκλογές…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όταν παίρνονται αποφάσεις οι οποίες υποθηκεύουν το μέλλον του για την επόμενη 15ετία – 20ετία, έτσι; Δεν είναι δηλαδή…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσέξτε, κ. Παπαπαναγιώτου. Κάθε συζήτηση για εκλογές ενώ η χώρα έχει ανοιχτό το θέμα της τύχης της, είναι μία συζήτηση πιστεύω ανεύθυνη. Δεύτερον, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, θέλω να ξέρετε ότι η πορεία της χώρας στηρίζεται σε ορισμένες πολιτικές που θα γίνουν ούτως, ή άλλως. Δηλαδή οι διαρθρωτικές αλλαγές και η δημοσιονομική ευταξία και ο εξορθολογισμός, είτε είμαστε εμείς είτε είναι η Νέα Δημοκρατία είτε είναι ο Πάπας της Ρώμης είτε είναι οποιοσδήποτε θέλω να πω, αυτές θα γίνουν.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλά, υπάρχουν…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μη νομίσει κανείς ότι θα αποφευχθούν οι οδύνες επειδή θα παρεμβληθεί μια Κυριακή των εκλογών. Της Κυριακής των εκλογών έπεται η Δευτέρα και η Δευτέρα θα είναι η Ελλάδα απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, ξέρετε όμως κ. Λοβέρδο, υπάρχουν απόψεις οι οποίες υποστηρίζουν και έχουν τα επιχειρήματά τους, ότι με μία διαφορετική διαπραγμάτευση κάποιων πραγμάτων, οι ίδιοι στόχοι μπορούν να εξυπηρετηθούν με άλλη μεθοδολογία, το οποίο κάνει διαφορά. Δεν είναι το ίδιο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ κ. Παπαπαναγιώτου διαφωνώ με την αντιπολίτευση αλλά και με ορισμένους συναδέλφους μου. Κάθε έννοια πολιτικής διαπραγμάτευσης – το έχω πει από τότε που έγινε η κρίση και έφυγε ο Ντερούς αν θυμάστε με τα 50 δισ. των αποκρατικοποιήσεων, και το λέω διαρκώς – με την Ελλάδα να μην έχει εκπληρώσει τουλάχιστον το 80% των υποχρεώσεών της, οδηγείται μοιραία σε αποτυχία, όποιος και να είναι.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι μια σταθερή πολιτική μου θέση και επαληθεύτηκε τέσσερις φορές. Συνεπώς, δεν αλλάζω θέση ως προς αυτό.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ήθελα να σας κάνω ένα τελευταίο ερώτημα επειδή πιέζει και ο χρόνος και το ρωτούν και πολλοί ακροατές πρέπει να σας πω. Τη δήλωση που είχατε κάνει για τους δημοσίους υπαλλήλους θα την επαναλαμβάνατε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την έχω τόσο πολύ εξηγήσει και στη Βουλή και στην τηλεόραση και σε δημόσιες συζητήσεις και έχω τόσο πολύ δίκιο, με την έννοια ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη μεγαλύτερη διαρθρωτική της αλλαγή να την κάνει στο κράτος της, γιατί υποφέρει εδώ και δεκαετίες από ένα αδύναμο κράτος, που νομίζω ότι ό, τι λέω και ό, τι λένε και άλλοι πολλοί, συγκροτεί το μεγάλο θέμα της χώρας από το 1974 και μετά κ. Παπαπαναγιώτου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, αλλά ο ισοπεδωτισμός που υπήρξε κ. Λοβέρδο δεν ήταν ένα πρόβλημα επί δικαίων και αδίκων;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο ισοπεδωτισμός μου αποδόθηκε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι είπατε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο ισοπεδωτισμός μου αποδόθηκε και μου αποδόθηκε τεχνηέντως. Δεν ήταν δική μου επιλογή.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όταν λέτε ότι ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν εννέα εκατομμύρια…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαι πέντε χρόνια υπουργός σε δύο κυβερνήσεις διαφορετικών Πρωθυπουργών. Όλοι ξέρουν ότι εγώ στηρίζομαι πρώτον, στους Γενικούς Διευθυντές και στους Διευθυντές όποιοι κι αν είναι αυτοί και όποιο κόμμα κι αν τους επέλεξε και δεύτερον, αναζητώ μέσα στη διοίκηση τα παιδιά της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και αυτά τα παιδιά που ξέρουν γλώσσες και μπει με το ΑΣΕΠ, για να τα αναδείξω και μου τα κρύβουν και τα βρίσκω.
Βρήκα τελευταία έναν συνεργάτη, κ. Παπαπαναγιώτου, στη Λισσαβόνα, υπάλληλο του Υπουργείου μου, εισηγητή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακαλώ. Εισηγητή που καθόταν στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι με μένα, και του λέω «τι είσαι εσύ;» και μου λέει «υπάλληλος δικό σας». Και λέω «πού σε κρύβουν»;
Πρέπει να αναδείξουμε τις δυνάμεις του κράτους. Τα αυτονόητα ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, τα αυτονόητα ότι τα κόμματα έφεραν την Ελλάδα εκεί και δημιούργησαν αυτό το κράτος, όχι μόνο τα συμμερίζομαι, αλλά τα έχω γράψει. Μου αποδόθηκε εξισωτισμός και …
Δεν είναι η δική μου ανάλυση αυτή, αλλά με χίλια λόγια κ. Παπαπαναγιώτου, με όσες φράσεις θέλετε, με τη μεγαλύτερη ένταση, αν η Ελλάδα δεν φτιάξει το κράτος που χρειάζεται, δεν θα μπορέσει να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική και δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση και όποιοι θέλουν στο χώρο της αλήθειας να βάλουν όχι την αλήθεια, αλλά τα κανακέματα, να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα με τα κανακέματα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Λοβέρδο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ήμουν έτοιμος, αν έχουμε ένα λεπτό…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, με το ζόρι. Πείτε μου.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τότε αφήστε το, άλλη φορά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πείτε το.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί βάλατε στις προηγούμενες ερωτήσεις σας κι άλλα και μείνανε στον αέρα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δυστυχώς για να ανοίξουμε κεφάλαιο ολόκληρο δεν έχουμε. Σας ευχαριστώ πολύ όμως. Να είστε καλά.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ εγώ. Να είστε καλά. Καλημέρα.
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα.