Πρόκειται για νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας που ξεκινά να εφαρμόζεται τις ημέρες αυτές. Στο κυνήγι του εργοδότη και του μετανάστη χωρίς «υγειονομική ταυτότητα» μπαίνουν η ΕΛ.ΑΣ., η δημοτική αστυνομία, οι διευθύνσεις δημόσιας υγείας, οι «ράμπο» υγείας (ΣΕΥΥΠ), το σώμα επιθεώρησης εργασίας αλλά και το ΣΔΟΕ. Είναι οι ίδιες υπηρεσίες που θα αναλάβουν να εισπράξουν και τα πρόστιμα από τους εργοδότες που δεν θα υπακούσουν, και τα οποία θα ξεκινούν από 10.000 ευρώ και θα φθάνουν τα 100.000 ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι ανεξάρτητοι από τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, αφού η υγειονομική διάταξη αποσυνδέει τον εργοδότη από την ευθύνη σχετικά με την απασχόληση παράνομων ατόμων.
Αφορμή για το νέο μέτρο στάθηκε η έξαρση της ελονοσίας τους τελευταίους μήνες, που κινητοποίησε τις υγειονομικές αρχές. Ετσι οι εργοδότες οποιουδήποτε μετανάστη (με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα) προέρχεται από χώρα ενδημική για την ελονοσία είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τη διάταξη, να «τον μεταφέρουν για εξέταση και θεραπεία για την εξάλειψη υπνοζωιτών (μορφής πλασμωδίου) που μπορούν να προκαλέσουν υποτροπές ελονοσίας και να οδηγήσουν στη μετάδοσή της στον πληθυσμό της περιοχής».
Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή της περιόδου 2011 μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν διαγνωστεί συνολικά 20 κρούσματα ελονοσίας σε Ελληνες που δεν αναφέρουν ιστορικό μετακίνησης σε ενδημικές για την ελονοσία περιοχές. Από αυτά τα 14 κρούσματα εντοπίσθηκαν στη Λακωνία, τα 2 στην Ανατολική Αττική (Καλύβια και Μαραθώνα), άλλα 2 στο Νομό Ευβοίας (ένα στα Φύλλα Χαλκίδας και ένα στον Φάρο Αυλίδας), 1 στον Ορχομενό Βοιωτίας, 1 στην Αγιά Λάρισας.
Επιπλέον, κατεγράφησαν 16 κρούσματα ελονοσίας σε αλλοδαπούς μετανάστες στη Λακωνία που προέρχονταν κυρίως από χώρες ενδημικές για τη νόσο (Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο). Αλλα δύο κρούσματα εντοπίσθηκαν σε μετανάστες από τη Ρουμανία.
Σε όλους τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ότι πρόκειται για λοίμωξη με Plasmodium vivax. Τα περιστατικά καταγράφηκαν τόσο σε παιδιά όσο και σε ηλικιωμένους. Το 56% των ασθενών ήταν άνδρες.
Το επόμενο διάστημα ειδικά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ θα ξεκινήσουν ελέγχους ιδιαίτερα στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, προκειμένου να εντοπίσουν κι άλλους ασθενείς που μπορεί να φέρουν τη λοίμωξη. Η επιχείρηση θα γίνει με τη συμβολή των ελεγκτικών οργάνων που έχουν ορισθεί ώστε να επιβάλλονται και τα πρόστιμα.
Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου είναι τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες. Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, αλλά από τότε καταγράφονται ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται κυρίως με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ