Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης, όπου η χρηματοδότηση για το 2011 ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2012 μειώνεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ, και του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου η χρηματοδότηση ήταν για φέτος 105 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2012 κυμαίνεται μόλις στα 53 εκατομμύρια ευρώ.
Τις καταγγελίες αυτές έκανε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έξω από τα γραφεία των 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, συμμετέχοντας στη χθεσινή τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.
Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι, κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα, αλλά και… τραγουδώντας, διαδήλωσαν κατά των μέτρων που λαμβάνει η πολιτεία, μεταξύ των οποίων η δραματική περικοπή των μισθών τους και η εργασιακή εφεδρεία, η οποία επιχειρείται να εφαρμοστεί, όπως λένε, μέσω των νέων οργανισμών των νοσοκομείων.
“Αντιδρούμε στα μέτρα της κυβέρνησης και στην εργασιακή εφεδρεία. Για μας η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Ήδη τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, κυρίως στην περιφέρεια, λειτουργούν με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας. Η συμμετοχή στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) κινητοποίηση ξεπερνά το 60%. Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα. Επιπλέον, τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να αντέξουν μέχρι τον Μάιο του 2012, αφού η χρηματοδότησή τους είναι πετσοκομμένη από 20% έως 50% για το 2012 σε σύγκριση με το 2011”, δήλωσε ο κ. Κετικίδης.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν υποστεί μείωση 40% στα εισοδήματα και πρόσθεσε ότι “η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να αλλάξει πολιτική όσο ακόμη είναι νωρίς”.
Όχι στην εργασιακή εφεδρεία
Από την πλευρά του, το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΕΔΟΘ και της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Φραγγίδης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν οι νέοι οργανισμοί σαν όχημα για εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις, όπως πάει να συμβεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων του ΨΝΘ, οι υπηρεσίες του νοσοκομείου κινδυνεύουν με συρρίκνωση και υποβάθμιση, καθώς ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2012, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 65%, καθιστά μη βιώσιμη τη λειτουργία του. Ήδη οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ σήμερα στις 6.30 το πρωί θα πραγματοποιήσουν εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του νοσοκομείου.
Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr