Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο που ασχολούνται εκτενώς με τους νέους της Ελλάδας και την μετανάστευση. Αυτή τη φορά ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde φιλοξενεί δηλώσεις νέων ηλικίας από 20 έως 30, που μιλούν για την ανεργία και τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα.
Ένας νέος είπε στην εφημερίδα ότι καθημερινά έχει το ίδιο τελετουργικό και περιμένει ένα email – απάντηση στα εκατοντάδες βιογραφικά που έχει στείλει. Άλλοι μιλούν για τις χαμηλές αμοιβές που λαμβάνουν και για τις δουλειές του ποδαριού που αναγκάζονται να κάνουν.
Σύμφωνα με την Le Monde, οι λέξεις «οργή, απαισιοδοξία και ανασφάλεια» συνοψίζουν τα συναισθήματα των νέων στην Ελλάδα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
Έτσι το δίλημμα για τους νέους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι αν θα παραμείνουν στην Ελλάδα φτωχοί ή θα μεταναστεύσουν. Η εφημερίδα σημειώνει ότι και στη δεκαετία του 1960 οι Έλληνες έφευγαν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό ως μετανάστες, αλλά για να απασχοληθούν σε θέσεις χαμηλών προσόντων. Αυτή τη φορά όσοι φεύγουν είναι διπλωματούχοι και μάλιστα υψηλής κατάρτισης σύμφωνα με την Le Monde.
Όσοι μένουν έχουν να αντιμετωπίσουν μια οικονομία σε βαθιά ύφεση κι άλλοι σκέφτονται να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, να γίνουν δηλαδή «εσωτερικοί μετανάστες» σημειώνει η Γαλλίδα δημοσιογράφος, Flora Genoux.
Για όσους επιλέγουν τους δρόμους της διαμαρτυρίας η επιλογή έχει άλλος κόστος. «Είναι τόσο μεγάλη η βία που ασκεί η αστυνομία στις πορείες. Σε τι ωφελεί;» διερωτάται μία 30χρονη κοπέλα από την Αθήνα. «Η 9η Οκτωβρίου θα είναι για κάποιους μέρα απεργίας όμως για άλλους θα είναι η μέρα αναχώρησης για το εξωτερικό με «ανοιχτό» εισιτήριο χωρίς επιστροφή» καταλήγει το ρεπορτάζ της Le Monde.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=96031&catID=11