Ασφαλιστικό και φορολογικό συνιστούν θηλιά για τους ελευθέρους επαγγελματίες

 

Το 2018 θα δοκιμαστεί η ρευστότητα των ατομικών ιατρείων, καθώς αλλάζουν άρδην τα δεδομένα με το νέο φορολογικό συνδεδεμένο με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η νέα πραγματικότητα εκτιμάται ότι οδηγήσει και σε περαιτέρω διαφυγή γιατρών στο εξωτερικό.

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν το ασφαλιστικό και φορολογικό μέλλον των γιατρών οι εισηγητές Δρ. Ιωάννης Κιτσοπανίδης, Ιατρός και Βασίλειος Σταθόπουλος, Οδοντίατρος. Στην εκδήλωση, με θέμα  «Ασφαλιστικό και φορολογικό ζήτημα υγειονομικών» που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας οι περιγραφές ήταν αποκαρδιωτικές , καθώς οι γιατροί θα κληθούν να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που – σε ορισμένες περιπτώσεις – θα ξεπερνούν το 70% του ετησίου εισοδήματός τους.

«Θα φύγει πολύς κόσμος. Δεν είναι τυχαία η υψηλή φορολογία εκτίμησε ο κ. Κιτσοπανίδης.

Μάλιστα – όπως ειπώθηκε- από τη φοροεπιδρομή δεν θα γλιτώσουν ούτε όσοι έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό, εφόσον η φορολογικής τους έδρα παραμένει στην Ελλάδα.  Δηλαδή, ανεξάρτητα αν έχουν γίνει παρακρατήσεις στη χώρα που βρίσκεται σήμερα, από τη στιγμή που τα εισοδήματα του εξωτερικού θα δηλωθούν και στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται η φορολογική έδρα, τότε η φορολόγηση θα είναι διπλή.

Αν μάλιστα πρόκειται για οικογένειες, ή θα πρέπει να μετακομίσουν οι οικογένειες στο εξωτερικό, ώστε να αλλάξουν φορολογική έδρα, είτε θα χρειαστεί διαζευκτήριο για να γλιτώσει κανείς τη διπλή φορολόγηση.

Εφαρμόσιμους τρόπους αντιμετώπισης της   φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας , υπέδειξε προς  τους υγειονομικούς ο Παναγιώτης Δαρμπάσης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οικονομολόγος Υγείας , τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τα μοντέλα με βάση  τα οποία λειτουργούν σήμερα.

Τις μεγαλύτερες συνέπειες θα βιώσουν τα ιατρεία ως ατομικές επιχειρήσεις. «Κρίνω επιβεβλημένο να συνεγείρω τους ιατρούς επιχειρηματίες να μεταρρυθμίσουν άμεσα τις επιχειρηματικές τους δομές» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι οι πάροχοι υγείας θα αντιληφθούν ότι πρέπει να αλλάξουν για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους σε χέρια ιατρών», υπονοώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα απορροφηθούν από μεγάλους ομίλους. «Σήμερα με την αύξηση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης και κυρίως των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πολλοί ιατροί δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ακόμη και αν διατηρήσουν τα ίδια κέρδη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Και οι στρεβλώσεις του όλου συστήματος δεν έχουν τέλος, αν στα παραπάνω συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ πληρώνονται με τεράστιες καθυστερήσεις.

«Εμείς αυτήν τη στιγμή δεν πληρωνόμαστε. Κάποια στιγμή θα κληθούμε να φορολογηθούμε για ένα μεγάλο εισόδημα, το οποίο δεν έχουμε εισπράξει και εν συνεχεία θα πρέπει να καταβάλουμε τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές επί του υποτιθέμενου εισοδήματος» είναι η περιγραφική διατύπωση για τη σημερινή πραγματικότητα.

«Εκπλήξεις» περιμένουν τους μονοσυνταξιούχους που έχουν ζητήσει διαγραφή 

Οι στρεβλώσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αναλύθηκαν στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, συζήτηση την οποία συντόνισε η πρόεδρος Άννα Μαστοράκου. Το αποκορύφωμα ήταν η ερώτηση: Πόση σύνταξη θα πάρουμε; Στην οποία απάντησαν αποστομωτικά οι εισηγητές: Δεν ξέρουμε!

Κι αυτό γιατί αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες στο εξής θα καθορίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση των μονοσυνταξιούχων. «Οι μονοσυνταξιούχοι είναι κατηγορία του ΤΣΑΥ που επιβαρύνονται κατά 50% σε όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου» εξήγησε ο εκ των εισηγητών Βασίλης Σταθόπουλος . οδοντίατρος .

Συνολικά ανέρχονται σε 14.000. Εξ αυτών οι 6.000 είναι ήδη συνταξιούχοι που απολαμβάνουν ήδη τα προνόμια της ασφαλιστικής τους επιλογής, και άλλοι 8. 000 είναι  εν ενεργεία που. «Από 1/1/2016, αυτή η κατηγορία παύει να υπάρχει στο μέλλον. Ο υπολογισμός πλέον παγιώθηκε,  θα γίνεται με βάση όσα χρόνια ήσουν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως είπε, μία μεγάλη κατηγορία από τους εν ενεργεία γιατρούς έχει ζητήσει να διαγραφεί κρίνοντας ότι  το 50% της προσαύξησης που πληρώνουν, δεν ακολουθείται από το αντίστοιχο ποσό στις συντάξεις. Δεδομένου ότι, όλοι οι νόμοι οι οποίοι έχουν έρθει από το 2011 και μετά επιβάλλουν μειώσεις. Έτσι έχουν υποβάλει αιτήσεις διαγραφής, αλλά επί της ουσίας δεν  έχει διαγραφεί κανένας. «Αν δεν γίνει διοικητική πράξη, δεν διαγράφεσαι» αποσαφήνισε και απάντησε στο ερώτημα : Τι θα γίνει; «Την ώρα της σύνταξης θα υπολογιστεί ότι χρωστάς 8.000 – 10.000 και θα στα παρακρατήσουν», είπε αφήνοντας άφωνους όσους θεωρούσαν ότι με την αίτηση διαγραφής έχουν διασφαλιστεί κιόλας.

Στο μεταξύ, για το ενδεχόμενο σύστασης Επαγγελματικού Ταμείου Υγειονομικών  μίλησε ο Δρ. Ιωάννης Κιτσοπανίδης, ιατρός. Ανέλυσε την τάση που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη στροφή στα Επαγγελματικά Ασφαλιστικά Ταμεία, είτε ως προαιρετική, είτε υποχρεωτική ένταξη. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο, με  σημαντικές καλύψεις και υψηλές αποδόσεις. Παρουσίασε τα  τρία συστήματα ασφαλιστικών παροχών που ισχύουν στην Ευρώπη και παρέχουν στους δικαιούχους συμπληρωματικές παροχές υγείας.

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί 13 ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Από αυτά τα 4 τελευταία δημιουργήθηκαν εντός του 2013 από την μετατροπή των ταμείων επικουρικής ασφάλισης σε ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης. Αυτά τα ταμεία διαχειρίζονται κεφάλαιο ύψους περίπου 1 δις ευρώ. Το 2014 είχαν απόδοση 6, 5%.

Ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης είναι των ασφαλιστών και προσωπικού ασφαλιστικών επιχειρήσεων, των υπαλλήλων εμπορίου τροφίμων, του προσωπικού εταιριών πετρελαιοειδών και των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιριών. Αντίστοιχα, ταμεία προαιρετικής ασφάλισης είναι του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας, των ΕΛΤΑ, των Οικονομολόγων, των βιοτεχνών, των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των αστυνομικών και του προσωπικού καζίνο.

«Ο κλάδος των υγειονομικών ήταν ίσως ο μόνος που θα μπορούσε να λειτουργήσει επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης» είπε ο κ. Κιτσοπανίδης υποδεικνύοντας τον τρόπο: «Μετατρέποντας τον κλάδο πρόνοιας στον οποίο θα ενσωματώναμε  στη στέγη υγειονομικών,  θα μπορούσαμε να προσθέσουμε παροχές. Ο κλάδος πρόνοιας και η στέγη υγειονομικών έχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους   142 εκατ ευρώ το ταμείο θα ξεκινούσε από την αρχή με ένα μεγάλο αποθεματικό».

Γεγονός είναι πάντως ότι η επόμενη μέρα σκιαγραφήθηκε με μελανά χρώματα. Ωστόσο σχολιάστηκε  δυσμενώς το ολιγάριθμο ακροατήριο σε μια εκδήλωση που έθετε επί τάπητος  τα νέα δυσμενή δεδομένα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικοί.

Ο Δρ. Ιωάννης Κιτσοπανίδης εξήξσε γιατί το νέο καθεστώς θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο

Μεταρρύθμιση με ημερομηνία λήξης

«Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση & Επαγγελματικά Ταμεία: η χαμένη ευκαιρία των υγειονομικών» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Δρ. Ιωάννης Κιτσοπανίδης, Ιατρός, προβλέποντας ότι το νέο σύστημα θα καταρρεύσει στην πράξη, καθώς ελάχιστα συμβάλει στη μείωση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε: «Οι ασφαλιστικές εισφορές ακλουθούσαν μια οριζόντιο γραμμή από το 2011 μέχρι το 2019 προοπτικά. Η δαπάνη ακολουθούσε μία άνοδο και το έλλειμμα μια εξίσου ανοδική πορεία. Άρα αυξανόταν το έλλειμμα, αυξανόταν και η δαπάνη.

Συμπερασματικά, την περίοδο 2000- 2015 ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδότησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για την καταβολή των κύριων συντάξεων σε ποσοστό ίσο με το 88% (χωρίς να περιλαμβάνονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων) το 2015».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του ΤΣΑΥ, ο κ. Κιτσοπανίδης,  πρόσθεσε:  «Ουσιαστικά το ΤΣΑΥ δεν είχε κοινωνικό πόρο από το 1992. Δεν χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντίθετα χρηματοδότησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Για την πορεία των συνταξιοδοτήσεων, είπε: «Η αύξηση της δαπάνης για συντάξεις ήταν μεγαλύτερη από το ΑΕΠ, που ερμηνεύεται από την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων για λόγους δημογραφικούς, όπως μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης, δικαίωμα σύνταξης χρείας και στους άνδρες κ.α, όπως επίσης ο μέσος όρος σύνταξης των νέων συνταξιούχων ήταν μεγαλύτερος των υφισταμένων.  Ο αριθμός των συνταξιούχων τα τελευταία 30 χρόνια αυξήθηκε από το 1.100.00 που ήταν το 1980 σε 2,3 εκατ. το 2009 και σήμερα ανέρχονται σε 2.685.000»

Σε ότι αφορά την πορεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόβλεψε:  «Προοπτικά η εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης με την εφαρμογή του νέου νόμου, με έτος αναφοράς το 2019, θα έχει ως εξής: Σε ποσοστό του ΑΕΠ  από 13,79 το 2009 θα πάμε στο 15,63% , μετά την εφαρμογή του νέου νόμου. Παρόλη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία έχει γίνει, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι 0, 66 του ΑΕΠ. Δηλαδή το 2019 θα έχουμε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης , μόλις κατά 0,66%.

Επίσης ως προς τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, το έλλειμμα από 6,63 το 2009 θα ανεβεί στο 8,50 το 2019. Με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2019 θα έχουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης 0,66% του ΑΕΠ και μείωση του ελλείμματος κατά 0,53% του ΑΕΠ. Με αυτά τα στοιχεία – κατά την προσωπική μου γνώμη – θα φτάσουμε σε νέο ασφαλιστικό» τόνισε και κατέληξε:

«Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η 6η τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία γιατί απέτυχε να αλλάξει την αρχιτεκτονική του συστήματος , να εισάγει τους κανόνες για το δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης που είναι η επικουρική μέσω των κοινωνικών ταμείων, αλλά και να δώσει κίνητρα για την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης».

Στις αλλαγές εστίασε ο οδοντίατρος Βασίλειος Σταθόπουλος

«Αποκρυπτογράφηση του νέου ασφαλιστικού & φορολογικού νόμου. Τί πρέπει να γνωρίζει ο υγειονομικός» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Βασίλειος Σταθόπουλος, Οδοντίατρος, έχοντας ασχοληθεί σε βάθος με τη σύνδεση του ασφαλιστικού με το φορολογικό. Το πρώτο που αλλάζει είναι το ύψος των εισφορών.

«Οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν συναρτηθεί με το φορολογητέο εισόδημα, μιλάμε για πραγματικά μεγάλη αγορά. Από 145 το μήνα, η εισφορά στο εξής θα αντιστοιχεί σε ένα μηνιάτικο από το συνολικό εισόδημα που δηλώνει ο γιατρός. Μπορεί να το εξοφλήσει εξ ολοκλήρου υπάρχει έκπτωση 15%» είπε και συνέχισε: «Αλλάζει επίσης η προσωρινή σύνταξη. Μέχρι τώρα το ποσό ανερχόταν στο 80% της σύνταξης που δικαιούτο κανείς. Πλέον γίνεται το 50% του μέσου όρου των τελευταίων 12 μηνών για εμμίσθους ή των τελευταίων 12 ασφαλιστέων εισφορών επί των δηλωθέντων εισοδημάτων. Αυτά έχουν εφαρμογή από 1/1/2017. Μέσα στο 2016 τα πράγματα μένουν ως έχουν» αποσαφήνισε.

Σύμφωνα με τον κ Σταθόπουλο υπάρχει μέριμνα σε ποιες κατηγορίες θα εκδίδεται η προσωρινή σύνταξη κατά προτεραιότητα. Σήμερα στο ΤΣΑΥ η έκδοση της οριστικής σύνταξης αγγίζει τα 3 χρόνια και 5 χρόνια η έκδοση του εφ άπαξ. «Φαντάζομαι στο νέο οργανισμό, θα υπάρχει μία δυσκολία να ανταποκριθούν» εκτίμησε.

Σε ότι αφορά το εφ’ άπαξ είπε ότι «σπάει» σε κομμάτια, με μοναδικούς ωφελημένους τους παλαιούς ασφαλισμένους, προ του 93, για τους οποίους τα δεδομένα παραμένουν ως έχουν, ενώ μεταβάλλονται για τους νεοεισερχόμενους, για τους οποίους ισχύει ένας τύπος υπολογισμού. «Τι θα βγάλει ο τύπος, δεν γνωρίζουμε…» παρατήρησε με νόημα.

Σχετικά με την παράλληλη ασφάλιση παραμένει, εφόσον κάποιος καταβάλει κανείς διπλές  ασφαλιστικές στην έμμισθη εργασία και το ελεύθερο επάγγελμα.

Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε και στην πιθανή αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων και παρατήρησε:  «Έρχεται λοιπόν η επιστημονική επιτροπή της Βουλής σε σχέση με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο κι επισημαίνει σημεία, τα οποία δεν είναι συνταγματικά ανεκτά. Επίσης, από τη γραμματική διατύπωση του νόμου δεν προκύπτει επακριβώς και ξεκάθαρα ότι αυτές οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται βάσει εισοδήματος θα είναι εκπιπτόμενες δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στο ακαθάριστο εισόδημα και όχι στο καθαρό».

Πρόσθεσε ότι στο ασφαλιστικό «υπάρχουν και ορισμένες διευκολύνσεις» αναφερόμενος στις εκπτώσεις  για να εκτιμήσει στη συνέχεια ότι επί ουσίας πρόκειται «για ένα δάνειο που είναι δώρο – άδωρο».  Διότι δίνει μια έκπτωση 14% για τα δύο πρώτα χρόνια στους νεοεισερχόμενους, αλλά την ώρα που πας να ορθοποδήσεις, την 6η χρονιά οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται και φθάνουν το 34%.

Εξάλλου, υπάρχει πρόβλεψη για το διάστημα  2017 -2020 αφορά όλους τους ασφαλισμένους,  νεοεισερχόμενους και παλαιότερους. Όσο ανεβαίνει το εισόδημα το ποσοστό της έκπτωσης ελαττώνεται. «Υπάρχει «κόφτης», ένα μίνιμουμ ελάχιστης καταβολής για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα ποσό» κατέληξε ο κ. Σταθόπουλος.

Εναλλακτικές λύσεις

Τρόπους αντιμετώπισης του  φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου , υπέδειξε προς  τους υγειονομικούς ο Παναγιώτης Δαρμπάσης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οικονομολόγος Υγείας . Ειδικότερα:

Οι  πολύ υψηλές ασφαλιστικές-φορολογικές  υποχρεώσεις το 2017 θα δοκιμάσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων και την εν γένει  επιβίωση τους. Θα πρέπει να εξετασθεί αν οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να υφίστανται (εξέταση GOING CONCERΝ) και τι αναδιαρθρώσεις θα γίνουν σε επίπεδο ατομικό ή συλλογικό για την επιβίωσή τους. Συνεπώς, κρίνω επιβεβλημένο να συνεγείρω τους ιατρούς επιχειρηματίες να μεταρρυθμίσουν άμεσα τις επιχειρηματικές τους δομές.

Οι ιδιώτες ιατροί (κλινικοί-εργαστηριακοί κλπ.) δραστηριοποιούνται κυρίως στη χώρα μας με την μορφή ατομικής επιχείρησης, ανεξάρτητα από το ύψος των Καθαρών Κερδών και του ύψους φορολόγησης, παρά τις εισηγήσεις ειδικών επί αρκετά έτη να αλλάξουν τις επιχειρηματικές τους προσεγγίσεις.

Σήμερα με την αύξηση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης και κυρίως των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πολλοί ιατροί δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ακόμη και αν διατηρήσουν τα ίδια κέρδη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού οι μόνες μορφές επιχειρήσεων που εξαιρούνται από το νέο ασφαλιστικό είναι:

(1) οι ΑΕ που εταίροι μετέχουν στο ΔΣ με ποσοστό λιγότερο του 3% ή δεν μετέχουν καθόλου στο ΔΣ.

(2) Οι εταίροι Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) που έχουν άνω του ενός (1) εταίρου. Ασφαλιστική υποχρέωση έχει μόνο ο διαχειριστής αυτής.

Από τις δυο  αυτές μορφές το κόστος αλλά οι υποχρεώσεις μας αναγκάζουν να προχωρήσουμε σε σύσταση ΙΚΕ με παραλλαγές και άλλα πλεονεκτήματα  που θα αντικατοπτρίζουν τις δεξιότητες του συμβούλου

Η κλιμάκωση του φόρου με βάση τα νέα δεδομένα

Κύριος Φόρος 29.500€, τέλος επιτηδεύματος 650€, εισφορά αλληλεγγύης 2.596€. Από τα 200.000€ ακαθάριστα έσοδα απομένουν 67.254, δηλαδή επιβάρυνση 33%.

Δεν αναφέρεται η προκαταβολή Φόρου που επηρεάζει την ρευστότητα.

Για τα ίδια οικονομικά στοιχεία στην χρήση 2016 με δήλωση, που θα υποβληθεί 2017 θα υπάρχουν οι εξής φόροι:

Κύριος Φόρος 38.000€, τέλος επιτηδεύματος 650€, εισφορά αλληλεγγύης 6.351€. Από τα 200.000€ ακαθάριστα έσοδα απομένουν 54.999€,  δηλαδή συνολική επιβάρυνση 45%

Ακόμα και αν οι επιχειρήσεις εξακολουθήσουν και έχουν τα ίδια ακαθάριστα, το 2017 τα φορολογικά έσοδα του 2018 θα είναι μικρότερα και προφανώς θα επιβληθούν μέτρα.

Κύριος φόρος 25.956€, τέλος επιτηδεύματος 650€, εισφορά αλληλεγγύης 3.942€, ΤΣΑΥ 30.765€. Από τα 200.000€ ακαθάριστα απομένουν 42.687€, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 57,3%

Δεν αναφέρεται προκαταβολή φόρου που επηρεάζει την ρευστότητα.

Αν αφαιρεθεί ο εταιρικός φόρος 29% 20.300€, ο φόρος αλληλεγγύης 467€, φόρος διανεμομένων κερδών 3.188€, 3188€, 708€, ΤΣΑΥ για την εισφορά του ιατρού στο 10% εταιρικού κεφαλαίου 3077€ απομένει 40.557 και 23.699 =64.256€

Τα κέρδη των εταιρειών μπορεί να είναι μεγαλύτερα, αν κάποιο χρηματικό ποσό παραμένει αδιανέμητο και παραμένει εντός της εταιρείας για πραγματοποίηση επενδύσεων. Είναι προτιμότερο να μην πληρώνεται φόρος 15% επί ενός ποσού των κερδών και να κάνουμε επένδυση μετά από 10 έτη των 100.000 σε εταιρικό ακίνητο.

Πλεονεκτήματα εταιριών έναντι ατομικών επιχειρήσεων

Σε μια εταιρεία ΙΚΕ παραμένει στους εταίρους ποσό μεγαλύτερο κατά 22.000€ ή 22% των κερδών.

Αν τα κέρδη δεν διανέμονται όλα, αλλά ένα μέρος παραμένει εντός της εταιρείας μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές επενδύσεις.

Η παρακράτηση όταν συναλλάσσονται με το δημόσιο ή ασφαλιστικά Ταμεία είναι 8% και όχι 20%, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα.

Η προκαταβολή του φόρου στις νέες εταιρείες τα πρώτα τρία  έτη είναι 50%.

Το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον οδηγεί σε αφανισμό επιχειρήσεων που δεν μεταβάλλονται τάχιστα και ολοκληρωτικά.

Ελπίζω ότι οι πάροχοι υγείας θα αντιληφθούν ότι πρέπει να αλλάξουν για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους σε χέρια ιατρών..

 

ΠΗΓΗ https://www.symboulos.gr/?p=6521

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *