Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Ψυχογιός παραβρέθηκε στο 1ο Ιατρικό Συνέδριο Επαγγελματικής Πρακτικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου και στο οποίο αποτυπώθηκε η εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει ο τομέας της Υγείας εξαιτίας της ολιγωρίας, της αδιαφορίας και της έλλειψης πόρων από την Πολιτεία.
Δραματική χαρακτήρισαν την κατάσταση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι σύνεδροι, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποκαλύπτουν τη ζοφερή πραγματικότητα της εγκατάλειψης και της διάλυσης της Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό αλλά και σε υλικό εξοπλισμό και φάρμακα.
Προκειμένου να καλύψουμε την αδυναμία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης κοντεύουμε να καταντήσουμε τα νοσοκομεία σε απλά γραφεία συνταγογράφησης καταργώντας τον ρόλο της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει μείνει ακάλυπτο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στους περισσότερους Δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και οι κάτοικοι είναι εγκαταλειμμένοι
Η «ακτινογραφία» των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα αποκαλύπτει μια εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες.
Ειδικότερα:
• σε 29 Δήμους δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ)
• χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει περισσότεροι από 62 Δήμοι σε όλη τη χώρα.
• 107 Δήμοι δεν έχουν γυναικολόγο
• σε 136 Δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος
• στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ
Ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί έναν μηχανισμό διαρκούς συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων αναφορικά με το επίπεδο υγείας, τη νοσηρότητα και τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, τη μέτρηση των αναγκών σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.
Εφέτος είχαμε θανάτους από τη γρίπη οι οποίοι οφείλονται στην κακή ενημέρωση του κοινού από το υπουργείο για τον έγκαιρο εμβολισμό, καθώς ακόμα και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού αντιμετωπίζουν τρομακτικά προβλήματα, και εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν κλειστές ΜΕΘ πράγμα απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή κοινωνία.
Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, είπε ο κ. Ψυχογιός, ευτυχώς υπήρχε μία ανάσα καθώς ήρθαν κάποιοι ιατροί που κάλυψαν μερικά κενά με επικουρικούς ιατρούς, παρόλα αυτά υπάρχει η αίσθηση ότι όλα γίνονται χωρίς πρόγραμμα.
Αποτέλεσμα αυτής της προχειρότητας είναι να αφεθεί για άλλη μία φορά το Παναρκαδικό Νοσοκομείο με 2 παιδιάτρους.
Για τη θέσης του οικολόγου που έχει μείνει ακάλυπτη ο κ. Ψυχογιός ανέφερε ότι έρχεται από την Κόρινθο γιατρός. Οι διαδικασίες βρίσκονται εν αναμονή, καθώς δεν έχει προκηρυχθεί θέση ογκολόγου, πράγμα που συντελεί στην ταλαιπωρία των ασθενών, τη στιγμή μάλιστα που οι καρκινοπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.