Θα τιναχτεί στον αέρα η θεραπεία χιλιάδων εξαρτημένων, λέει ο Χ.Πουλόπουλος του ΚΕΘΕΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των θεραπευτικών προγραμμάτων κρούει ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο in.gr τονίζει ότι υποχρηματοδότηση, η εργασιακή εφεδρεία, η έλλειψη προσωπικού και το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τις θεραπείες χιλιάδων ανθρώπων που παλεύουν για την απεξάρτηση. «Η απόσταση μεταξύ κράτους και απεξάρτησης ολοένα και αυξάνεται» τονίζει, από την πλευρά του, ο ψυχίατρος και αναπληρωτής διευθυντής του «18 Άνω», Αλέκος Κυρούσης.

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τις επιδοτήσεις ο κ.Πουλόπουλος εξηγεί: «Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη Αυγούστου η επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ για το 2011 περικόπτεται αιφνίδια και δραστικά, πράγμα που ισοδυναμεί με στάση πληρωμών και σημαίνει ότι το ΚΕΘΕΑ δεν πρόκειται να λάβει άλλα χρήματα μέχρι το τέλος της χρονιάς, για να καλύψει τις ανάγκες του».

»Τα 11.270.000 ευρώ, που έχει λάβει μέχρι σήμερα το ΚΕΘΕΑ, αντιστοιχούν στο 49% της εγκεκριμένης επιχορήγησης, η οποία ανέρχεται σε 23.000.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό και την αυτοχρηματοδότησή του, το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να ανταποκριθεί σε δαπάνες 25.000.000 ευρώ για το 2011. Οι δαπάνες αυτές είναι ήδη μειωμένες κατά 17,4% σε σχέση με το 2009, ενώ το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αναπτύσσει μονάδες σε διάφορες πόλεις και στα σωφρονιστικά καταστήματα» τονίζει.

Ωστόσο, το ΚΕΘΕΑ έρχεται αντιμέτωπο και με το κρίσιμο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη προσωπικού. «Δεν έχουμε λάβει έγκριση νέων προσλήψεων από το 2006, παρά το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει νέα προγράμματα σε διάφορες πόλεις και φυλακές. Ενώ για τη λειτουργία του πανελλαδικού δικτύου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ απαιτούνται 890 άτομα, ο οργανισμός λειτουργεί αυτή τη στιγμή μόλις με 559 και εξυπηρετεί ετησίως 15.000 άτομα» εξηγεί ο κ.Πουλόπουλος.

Ανοικτό επίσης είναι και το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, «γεγονός που θα δημιουργήσει έναν υδροκέφαλο γραφειοκρατικό οργανισμό με ελλείμματα που θα μειώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιβαρύνοντας τελικά το κράτος».

Όπως τονίζει ο Χ.Πουλόπουλος, «το ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργήσει χρέη και η μεταφορά σε αυτό των ελλειμμάτων από άλλους οργανισμούς, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση θα το οδηγήσουν σε αδιέξοδο».

Ο ίδιος εμφανίζεται ανήσυχος για το μέλλον των θεραπευτικών προγραμμάτων, τονίζοντας πως «το κλείσιμο των μονάδων θα συμβεί τη στιγμή που η οικονομική κρίση αυξάνει τη χρήση ουσιών και τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη».

Το ζητούμενο, όπως λέει, αυτή την εποχή, είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης ενάντια στην επιδείνωση των προβλημάτων χρήσης, ψυχικής και σωματικής υγείας, ενάντια στην εξαθλίωση και την όξυνση του κοινωνικού αποκλεισμού που φέρνει η κρίση.

Αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ο κ.Πουλόπουλος κάνει λόγο για «γενικόλογες διαβεβαιώσεις, ασαφείς και αντιφατικές πληροφορίες» και δηλώνει ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος για νέες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν λυθούν τα παραπάνω προβλήματα.

18 Άνω: «Το κράτος απομακρύνεται από τους εξαρτημένους»

Στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ στέκεται και το «18 Άνω», το οποίο προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, όπως είπε στο in.gr ο ψυχίατρος και αναπληρωτής διευθυντής, Αλέκος Κυρούσης, εκφράζοντας συγχρόνως την ανησυχία για φαινόμενα ντόμινο. «Φοβάμαι ότι θα πάρει  κι εμάς η μπάλα» λέει χαρακτηριστικά.

«Προς το παρόν το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ δέκα πρώην εξαρτημένων, οι οποίες έχουν εγκριθεί. Επίσης, η πρόσληψη 30 νέων εργαζόμενων στο τμήμα των διατροφικών διαταραχών έχει παγώσει έως ματαιωθεί» λέει ο κ.Κυρούσης.

Ο ίδιος τονίζει ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στη φάση της κοινωνικής επανένταξης. «Μέσα στην κρίση χρειάζεται επανανοηματοδότηση της προσπάθειας των εξαρτημένων, με την έννοια ότι περικόπτονται βάναυσα οι κοινωνικές προοπτικές».

Τονίζει, μάλιστα, ότι η απόσταση μεταξύ απεξαρτημένων και κράτους συνεχώς μεγαλώνει και φέρνει ως παράδειγμα την «άκομψη» όπως τη χαρακτηρίζει δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου ότι η μεθαδόνη είναι θεραπεία. «Αυτό το θεωρώ προσχηματικό. Ο υπουργός το ξέρει καλά ότι η μεθαδόνη δεν είναι θεραπεία. Η μεθαδόνη δεν είναι τίποτα ολοκληρωμένο και μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για τους εξαρτημένους».

Κυριακή Μαργαρίτη

Newsroom ΔΟΛ

http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1231130835

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *