Αρνητική πρωτιά διεκδικεί η Ελλάδα στο χάρτη της Δωρεάς Οργάνων με μόλις 7 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες είναι στους 20 ή και περισσότερους δότες. Μάλιστα από το 2009 και μετά, οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας παρουσιάζουν «καθίζηση» αφού μόνο πέρυσι από τους 146 αναφερθέντες θανάτους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αξιοποιήθηκαν όργανα μόνον από 62 αποβιώσαντες!
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων (1η Νοεμβρίου), σύμφωνα με τον οποίο ο ΕΟΜ κατά μέσο όρο επιτυγχάνει 200 μεταμοσχεύσεις ετησίως.
Πιο αναλυτικά, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων από την ίδρυσή του το 2001 έως σήμερα έχει προσφέρει μια νέα ζωή σε πάνω από 4.000 ασθενείς. Με κορυφαίες επιδόσεις κατά τα έτη 2004- 2010,όπου το 2008 άγγιξε το ψηλότερο επίπεδο του 8,9 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είχαμε 318 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κωστάκη, «η έλλειψη κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας, δεν επιτρέπει πλέον σε πολλούς βαρέως πάσχοντες δηλ. δυνητικούς δότες, ούτε καν να φτάσουν στη ΜΕΘ και καταλήγουν σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα των διαδικασιών δωρεάς».
Με στοιχεία του του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών λειτουργούν μόνον 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 154 είναι πλέον κλειστές λόγω μη στελέχωσης προσωπικού.« Οι ιατροί των Μονάδων δεν έχουν, κατά τις δικές τους δηλώσεις, ευχέρεια κλινών να νοσηλεύσουν τους έχοντες άμεση ανάγκη και δεν έχουν και επάρκεια προσωπικού ασχοληθούν με τη δωρεά οργάνων όταν αποβιώσει ο ασθενής στη ΜΕΘ. Έχει λοιπόν μειωθεί πολύ η δυνατότητα λήψης οργάνων επί εγκεφαλικών θανάτων, διότι έχουν ελαττωθεί δριμύτατα οι θέσεις στις ΜΕΘ που διασφαλίζουν την αρτιότητα στη νοσηλεία για τη διατήρηση των οργάνων που δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τον εγκεφαλικό θάνατο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΜ.