Σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρει η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στο χώρο (ΠΟΕΔΗΝ) στην απόφαση του γενικού της συμβουλίου.
Η ομοσπονδία ανακοίνωσε το 14ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό της στις 9-10-11 Φεβρουαρίου 2015, στην Αθήνα και μεταξύ άλλων αναφέρει: “Το δίμηνο που πέρασε οργανώσαμε δυναμικές μορφές δράσης (τόσο η ΠΟΕΔΗΝ, όσο και η ΑΔΕΔΥ), ενάντια στο νέο Σύστημα Αξιολόγησης, αλλά και ενάντια των πολιτικών της υγείας που μετατρέπουν τις εναπομείναντες μονάδες του ΕΣΥ σε ανταγωνιστικές, ανταποδοτικές.
Με τις πρωτοβουλίες μας διατηρήσαμε τον υψηλό βαθμό συσπείρωσης των εργαζομένων στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ. Έχουμε τις δυνατότητες εκμεταλλευόμενοι την πολιτική συγκυρία (καταρρέουσα κυβέρνηση, προεκλογική περίοδο) να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές που βάζουν στο μάτι τα εναπομείναντα κοινωνικά, εργασιακά (και τον συνδικαλιστικό νόμο), ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα.
Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι προετοιμάζουν την πολιτική της Μεταμνημονιακής περιόδου. Προκάλεσαν τρικυμία στην ελληνική οικονομία (άνοδος του κόστους δανεισμού) στέλνοντας μηνύματα για το ποιος χαράσσει την πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση έτρεξε να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Μεταρρυθμίσεις λιτότητας και μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Εξάλλου με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια) ακολουθούνται πολιτικές λιτότητας. Οργανώσαμε περιοδείες στα Σωματεία μέλη όλης της χώρας.
Διαπιστώσαμε τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
Οι λειτουργικές δαπάνες των Μονάδων του ΕΣΥ είναι 60% κάτω σε σχέση με το έτος 2009. Αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
Οι Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων δεν διαθέτουν το απαραίτητο προστατευτικό υγειονομικό υλικό για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού «Έμπολα». Δεν διαθέτουν καν γάντια και μάσκες. Κάθε πέρυσι και καλύτερα με την κρατική χρηματοδότηση αφού οι δαπάνες σύμφωνα με τα μνημόνια, κατρακυλάνε χρόνο με το χρόνο στο 6% του ΑΕΠ. Απαιτούνται δυναμικές παρεμβάσεις των Υγειονομικών φορέων ενόψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού του έτους 2015.
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία στις τρεις οργανικές θέσεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις (καταργήσεις χιλιάδων κλινών και οργανικών θέσεων).
33.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλαν οι Υπουργοί της Υγείας αίτημα για 2.900 προσλήψεις στους συναρμόδιους Υπουργούς. Οι προσλήψεις αυτές απαιτούν πολύ χρόνο για έγκριση, προκήρυξη, διαδικασία επιλογής και πρόσληψη. Ακόμη όμως και εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία, στη καλύτερη των περιπτώσεων θα προσληφθούν σε ενάμιση χρόνο. Ούτως ή άλλως είναι σταγόνα στον ωκεανό με δεδομένο ότι αναμένονται νέες πολυάριθμές συνταξιοδοτήσεις”.
http://www.enet.gr/?i=news.el.8emata&id=454330