Μέσα στο 2015 η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα πανελλαδικά θα είναι γεγονός στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου», όπου αναμένεται να ξεκινήσουν, παράλληλα, και οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς, που σήμερα γίνονται μόνο στο Ωνάσειο, στην Αθήνα. Τις επεμβάσεις είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι εκπαιδευμένοι γιατροί της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, που πρωτολειτούργησε το 1983, και διαθέτει πλέον Μεταμοσχευτικό Κέντρο Καρδιάς και Πνευμόνων.
Ο διευθυντής της Κλινικής, Γεώργιος Δρόσος, ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις σχετικά με την έναρξη των μεταμοσχεύσεων είπε: «Πρόσφατα πήραμε την άδεια των μεταμοσχεύσεων. Ευελπιστούμε να βάλουμε τις βάσεις για να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις. Ήδη αρχίσαμε από 1ης Οκτωβρίου όλο τον προμεταμοσχευτικό και μεταμοσχευτικό έλεγχο. Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2015 θα μπορέσουμε να δώσουμε και το χειρουργικό σκέλος δηλαδή μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων. Μία μεταμόσχευση πνεύμονα στο εξωτερικό κοστίζει περίπου 300.000 μόνο η νοσηλεία».
Στην Καρδιοχειρουργική Κλινική γίνονται περίπου 750 εγχειρήσεις καρδιάς και πνευμόνων το χρόνο ενώ η θνητότητα και οι επιπλοκές είναι μέσα στα αναμενόμενα διεθνή πλαίσια. «Έχουμε υπολογίσει το κόστος των επεμβάσεων που είναι πολύ κατώτερο αυτών που δίνει το κράτος και είμαστε ουσιαστικά, λογιστικά κερδοφόρο τμήμα στο Νοσοκομείο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να μπορέσουμε να αυξήσουμε έστω και κατ΄ ολίγον την παραγωγικότητά μας, να μειώσουμε έστω και κατ΄ ολίγον τη θνητότητα και αυτό ελπίζουμε κάποτε να μπορέσει να γίνει αντιληπτό από την Πολιτεία ούτως ώστε να μας βοηθήσει να επεκταθούμε σαν τμήμα. Κάθε τμήμα πρέπει να έχει αυτό το στόχο, την παραγωγικότητα, την καλή ποιότητα και την επέκταση» πρόσθεσε ο κ Δρόσος.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του «Γ. Παπανικολάου» Αργύρης Γκαμπέσης τόνισε ότι με την πρωτοβουλία του ιδρύματος Νιάρχος η κλινική, που είναι νευραλγική και υψηλών προδιαγραφών, έγινε πλέον εφάμιλλη των ανθρώπων που εργάζονται σ΄ αυτή, αποκτώντας έναν περιβάλλοντα χώρο άξιο για να εργαστούν οι ίδιοι αλλά και να φιλοξενήσει τους ασθενείς. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανάγκες για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναπτύσσεται συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο με κέντρα μεταμοσχεύσεων του εξωτερικού.
Στη μεγάλη σημασία του έργου για τη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρώην διοικητής της 3ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας, ψυχίατρος, στέλεχος της ΝΔ και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτριος Βαρτζόπουλος, τονίζοντας ότι η Καρδιοχειρουργική Κλινική έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως και εκτός από εξειδικευμένο τριτοβάθμιο κέντρο καρδιοχειρουργικής καθίσταται πλέον και κέντρο μεταμοσχεύσεων. «Είναι ένα έργο το οποίο δείχνει τις ατέλειωτες δυνατότητες του σύγχρονου ελληνικού εθνικού συστήματος υγείας, που έχει πολλά προβλήματα τα οποία οφείλονται στους γνωστούς λόγους αλλά έχει και τέτοιες κορυφαίες μονάδες οι οποίες τιμούν όχι απλώς το ίδιου αλλά και προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Βαρτζόπουλος.
Φρόσω Βαρβάρα
λυπάμαι τους ασθενείς. ποιος από αυτούς ξέρει να κάνει μεταμόσχευση? μια βιτρίνα είναι για να ψωνίζουν πελάτες. και στο παιχνίδι και οι πολιτικοί, που μοιράζουν άδειες με βάση πάάάάάάντα το καλό του ασθενούς. Τον δικό τους άνθρωπο θα τον άφηναν στα χέρια αυτών?