Τα όσα τραγελαφικά διαδραματίστηκαν προ ημερών με τους καταυλισμούς των τσιγγάνων έξω από το Χαλάνδρι, μας επαναφέρουν μνήμες αλλοτινές στην πόλη μας, τότε που η αυθαιρεσία κάποιων εξ αυτών των ανθρώπων είχε συμμάχους μέσα στο δήμο και στους δημοτικούς συνδυασμούς, χάριν των ψηφαλακίων τους. Γι αυτό και δεν τολμούσε κανείς να τους επαναφέρει στην τάξη, παρόλες τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Έκτοτε, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα, βλέπουμε να επαναλαμβάνονται τα ίδια στην πρωτεύουσα.
Η ιστορία με τους καταυλισμούς των Τσιγγάνων είναι ίδια και απαράλλαχτη σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, αλλά και αυθαιρεσίας και παραβατικότητας. Στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής δεν τηρούνται. Το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η αποχέτευση μαζί με όσα άλλα συνιστούν προαπαιτούμενα πολιτισμένης αστικής εγκατάστασης απλώς δεν υπάρχουν.
Οι Τσιγγάνοι όμως όχι μόνο υπάρχουν αλλά αυξάνονται και πληθύνονται. Το κυριότερο, σαν δημότες των πόλεων που ζουν, δικαιούνται σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την κοινωνική ένταξή τους, τα οποία όμως παραμένουν άφαντα. Εδώ και δεκαετίες, τόσο κρατικοί φορείς όσο και οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απροσχημάτιστα και ανεξέλεγκτα, διασπαθίζουν τα τεράστια ποσά που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό σε άλλες δραστηριότητες και υποχρεώσεις τους.
Ένα διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα κρατάει τους τσιγγάνους στη γνωστή σε όλους μας απερίγραπτη κατάσταση, ακριβώς για να συνεχίζει να τους εκμεταλλεύεται με την άνεση που το κάνει. Να καταχράται το δημόσιο χρήμα που διατίθεται για την κοινωνικοποίησή τους δίχως να ασχολείται με ενέργειες που θα τους βοηθούσαν να αφομοιωθούν κάποια στιγμή στο πλαίσιο των θεσμών μιας συντεταγμένης Πολιτείας και κοινωνίας. Και αυτοί να ζουν στην απομόνωση και την ανομία.
Ήμουνα νιος και γέρασα στην Τρίπολη, καθώς πολλοί Περιφερειάρχες έχουν περάσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όλοι υπόσχονταν την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων χωρίς να κάνουν τίποτε το ουσιαστικό. Από την εποχή της Αβούρη, και μετά του Αγγελόπουλου οι υποσχέσεις που δίνονταν ήταν μεγάλες, το αποτέλεσμα όμως μηδαμινό. Αν και χώρος είχε εξευρεθεί για ανέγερση οικίσκων προς εγκατάστασή τους, όμως τα χρήματα δεν πήγαιναν στο σκοπό τους.
Το κακό είναι πως όλοι αυτοί οι πολιτικοί υπερασπίζονταν και υπερασπίζονται τη δυστυχία αυτών των ατόμων, και έλεγαν και λέγουν πως νοιάζονται γι αυτούς. Χωρίς μια κίνηση ουσίας προς την κατεύθυνση της στέγασής τους. Ως πότε όμως αυτή η υποκρισία; Όλα έχουν τα όριά τους.
Επιμένει στη διαλογή
Επανέρχεται η Μαντινειακή Συμπολιτεία στο θέμα των σκουπιδιών και με ανακοίνωσή της τονίζει πως: Δεκαπέντε ημέρες μετά την αποχώρηση της Μαντινειακής Συμπολιτείας από το Δημοτικό Συμβούλιο της 22/09/2014, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της Δημοτικής Αρχής να συζητηθεί το ζωτικό θέμα των σκουπιδιών που απασχολεί την πόλη μας και η κατάσταση δεν βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει καθημερινά. Με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία να αυξάνεται, ενώ καμία Δημόσια Αρχή δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται γι’ αυτό το μείζων θέμα.
Κατόπιν αυτών η Μαντινειακή Συμπολιτεία, επιμένει και προτείνει «ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, φιλικό προς το περιβάλλον και προς όφελος των δημοτών. Αυτό σημαίνει διαλογή στη πηγή και ανακύκλωση-κομποστοποίηση (π.χ. η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των σκουπιδιών της)».
Πρόστιμο για τη μόλυνση
Με καμπάνα – πρόστιμο 10000 ευρώ «φιλοδωρεί» ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης το Δήμο Γορτυνίας για αδιαφορία στη μόλυνση και ρύπανση του περιβάλλοντος , σύμφωνα με την αυτοψία που διενήργησε το ΚΕΠΠΕ και κατά την οποία: «είχε διαπιστωθεί ότι από αγωγό ομβρίων υδάτων που εξυπηρετεί την Τ.Κ. Καλλιανίου εξέρχονταν στο περιβάλλον ύδατα που περιείχαν ρυπαντικό φορτίο, γεγονός που υποδηλώνει τη σύνδεση αγωγών λυμάτων στον αγωγό ομβρίων και υπήρχε μετά το τέλος του αγωγού σχηματιζόμενο ρυάκι το οποίο συνέχιζε να κυλά κατηφορικά αναδίδοντας δυσοσμία κατά μήκος του».
Κατόπιν αυτού και επειδή το ΚΕΠΠΕ έκρινε ότι δεν είναι επαρκείς οι εξηγήσεις του Δήμου Γορτυνίας, καθώς δεν απάντησε επί της αυτοψίας που του επιδόθηκε, ούτε και ενημέρωσε, ως όφειλε, ότι προέβη σε κάποια από τις ενέργειες που κλήθηκε να προβεί για τη μείωση και τον έλεγχο της ρύπανσης, το πρόστιμο εκρίθη επιβεβλημένο.
Επενδύουν σε αξίες…
Ο Τομέας Διοίκησης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του ΕΣΝΕ σε συνεργασία με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης «Ευαγγελίστρια» διοργανώνουν τη 14η Νοσηλευτική Ημερίδα με θέμα: «Επενδύοντας σε αξίες σε περίοδο οικονομικής κρίσης». Από το θέμα της ημερίδας και μόνο καταλαβαίνει κανείς πως για τους νοσηλευτές, η κρίση, με όλα τα παρεπόμενά της; αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία «να δείξουν τη διαφορά στον πολίτη», «να υιοθετήσουν πρακτικές που προτάσσουν το συμφέρον του ασθενή και οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα φροντίδας».
Μεταπτυχιακά σε Ελληνική φιλολογία
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία» με Κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία», που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη πενήντα (50) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι σπουδές οι οποίες διαρκούν τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα οδηγούν στο αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Φ.Ε.Κ. 3382/Β/18-12-2012).
Άλλη μια υποψηφιότητα στο χώρο της ΝΔ, μετά από εκείνη του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης Γιάννη Παναγιωτόπουλου, κατατέθηκε προφορικά και από τις συχνότητες του δημοτικού ραδιοφώνου. Πρόκειται γι αυτή του κ. Μαρίνου Τσίρμπα, οδοντιάτρου, κατοίκου Αθηνών, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, με καταγωγή από τη Γορτυνία.
Δρόμος… ατελείωτος
Για τα έργα που γίνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας μίλησε χθες ο κ. Γιαννακούρας. Και στάθηκε ιδιαίτερα στο δρόμο Τρίπολης Αστρους, τμήμα Κουμπίλα – Λουλούδι, που περιλαμβάνει τη γέφυρα, λέγοντας πως σύντομα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Τώρα, το πόσο σύντομα είναι σχετικό, δεδομένου πως η εργολαβική λογική είναι ακατάληπτη, αφού όπως μας είχαν ενημερώσει τέλος Αυγούστου, το εν λόγω έργο θα παραδινόταν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Έκτοτε πέρασε ένας ολόκληρος μήνας, κοντεύει να φύγει κι ο άλλος μα το έργο ακόμα να τελειώσει. Ή μάλλον σχεδόν τελειωμένο είναι, αλλά άγνωστο γιατί καρκινοβατεί και δεν δίνεται στην κυκλοφορία.
Όχι, από το Ξυλκόκαστρο
Σε συγκέντρωση δημοτών στην πλατεία Αγίου Βλασίου, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το περασμένο Σάββατο 4 Οκτωβρίου, παρουσία εκπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων, ο Δήμαρχος και οι αρχηγοί των Δημοτικών παρατάξεων αναφέρθηκαν εμπεριστατωμένα στο πρόβλημα και στην προοπτική να έλθουν επί πλέον σκουπίδια στον ΧΥΤΑ. Όλοι στάθηκαν αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο και ομόφωνα δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τη νομιμότητα, ώστε να μην δεχθεί ο ΧΥΤΑ περισσότερα σκουπίδια από αυτά που προβλέπει η άδεια λειτουργίας του. Η απόαφση αυτή δημιουργεί ένα ακόμη τετελεσμένο γεγονός σε όσους ευελπιστούν τα σκουπίδια της Τρίπολης να πάνε κατά Ξυλόκαστρο μεριά.
EΣΠΑ – περισσότερα χρήματα .
Κατά 10,3% αυξήθηκε μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ο ρυθμός απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ (Συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Συγκεκριμένα , όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, το ποσοστό απορρόφησης έφθασε στο 53,2% του συνόλου (από 48,3 % την ίδια περίοδο το 2013), προσθέτοντας επιπλέον ακόμα 600 εκ. ευρώ πόρους στην Αγορά.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος , επανέλαβε την πρόθεση και την συνεχή προσπάθειά του-που ήδη φαίνονται τα αποτελέσματά της – για την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέχρι τις 31/12/2015, ώστε να «μην επιστρέψουμε ούτε ένα ευρώ στις Βρυξέλλες, από αυτά που μας ανήκουν».
Χαμογελάτε
Αν της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος, που να δεις και την τσάντα της.