Ντροπή και θλίψη προκαλεί η επιστολή των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό τμήμα του Γ.Ν. «Ο Ευαγγελισμός», οι οποίοι περιγράφοντας πως είναι η κατάσταση νοσηλείας των ασθενών διαμαρτύρονται για τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα της κλινικής και καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της νοσηλείας των ασθενών.
Οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών έχουν περάσει προ πολλού το κατώφλι της στοιχειώδους υγιεινής και ασφάλειας λένε οι εργαζόμενοι και παραθέτουν μία περιγραφή η οποία υπογραμμίζουν δε μπορεί να αποδώσει την πραγματική εικόνα της εγκατάλειψης.
«Από την εποχή του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα (Σεπτ. 1999) η Ψ/Χ κλινική του Ευαγγελισμού είναι υποχρεωμένη να δέχεται εισαγγελικές παραγγελίες για εξέταση και ακούσιες νοσηλείες. Μολονότι οι προδιαγραφές της κλινικής ήταν για 20 κλίνες και μάλιστα εκούσιας νοσηλείας , σήμερα η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και έχει ως εξής:
Ο αριθμός των ασθενών είναι συχνότατα υπερδιπλάσιος της δύναμης των κλινών.
Με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να νοσηλεύονται σε φορεία ( πλάτους μόλις 55-60 εκατοστών) στο διάδρομο. Ο κίνδυνος για πτώσεις και τραυματισμούς είναι μεγάλος δεδομένου ότι οι ασθενείς μας λαμβάνουν νευροληπτικά και ψυχιατρικά φάρμακα που στις συνήθεις παρενέργειές τους έχουν ζάλη, αστάθεια και μείωση τη αρτηριακής πίεσης. Φανταστείτε πόσο πιο επικίνδυνο γίνεται το σκηνικό εάν χρειαστεί να καθηλωθεί μηχανικά (με ιατρική εντολή) κάποιος ασθενής για την ασφάλειά του ή των υπολοίπων επί του φορείου στο διάδρομο .
Αναλογιστείτε δε ότι για τους ψυχικά πάσχοντες είναι απόλυτη ανάγκη η εμπέδωση της έννοιας του προσωπικού χώρου αλλά και της μείωσης των εξωτερικών ερεθισμάτων. ( χρειάζονται δηλ. συνθήκες ηρεμίας). Αυτό που συμβαίνει όμως είναι το ακριβώς αντίθετο . Ούτε προσωπικός χώρος υπάρχει, ούτε ηρεμία. Επιπλέον λόγω της αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς αρκετών ασθενών δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους με αφορμή της αρπαγής προσωπικών αντικειμένων του ενός από τον άλλο ή την κατάληψη του φορείου του ενός από τον άλλο .
Η έλλειψη ζωτικού ελεύθερου χώρου και το πολυάριθμο των ασθενών καθιστούν απάνθρωπες τις συνθήκες νοσηλείας, πέρα από κάθε γνωστή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε νομοθεσία προδιαγραφών ασφαλούς λειτουργίας ψυχιατρικού τμήματος. Μάλιστα η Ψ/Χ κλινική λειτουργεί στον 9ο όροφο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ , και προφανώς δεν έχει χώρο προαυλισμού.
Η σώρευση αρκετών χρόνιων ψυχιατρικών –κοινωνικών περιστατικών δυσχεραίνει περεταίρω το έργο μας.
Η κατάσταση περιπλέκεται πολλαπλασιαστικά εάν τα περιστατικά έχουν και άλλα παθολογικά προβλήματα, όπου μπορεί να χρειαστεί να γίνουν νοσηλευτικές πράξεις και παρεμβάσεις στο διάδρομο, παρουσία αρκετών άλλων ασθενών ( πχ αιμοληψίες, αλλαγές τραυμάτων, φροντίδα ατομικής υγιεινής, κλπ), κατάσταση που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασθενών .
Οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται γεωμετρικά με την φροντίδα των ασθενών στο διάδρομο , επειδή οι ασθενείς μας μπορεί να είναι ασταθείς, απρόβλεπτοι και δυνητικά επικίνδυνοι. Οποιοδήποτε αντικείμενο φροντίδας ή νοσηλείας στο διάδρομο της κλινικής μπορεί να υφαρπαχθεί και να καταστεί επικίνδυνο «επιθετικό όπλο».(πχ μία μεταλλική στήλη ροής του ορού , θα ήταν καταστροφική στα χέρια κάποιου διεγερτικού ασθενή)
Φανταστείτε τι ακραίο μπορεί να συμβεί εάν ένας ασθενής επιτεθεί σε κάποιον άλλο, έχοντας αρπάξει κάποιο αντικείμενο της φροντίδας.
Σημειωτέον , ήσυχο δωμάτιο (απομόνωσης) , δεν υπάρχει στην κλινική παρότι οι διεθνείς προδιαγραφές προβλέπουν για κάθε 10 κλίνες νοσηλείας ένα ήσυχο δωμάτιο.
Αρνητικό αξιοσημείωτο είναι και η παντελής έλλειψη πυρανίχνευσης.
Αλλά πέραν όλων αυτών εργαζόμαστε σε ένα χώρο νοσοκομείου και δε μπορούμε να προσφέρουμε ούτε συνθήκες ασφάλειας , αλλά ούτε και συνθήκες υγιεινής.
Για όλους αυτούς τους ασθενείς που βρίσκονται στο διάδρομο (αρκετά συχνά πάνω από 20 ασθενείς) υπάρχουν μόνο 2 τουαλέτες και 2 ντουζιέρες. Η αναμονή για τη χρήση της τουαλέτας και το απλό πλύσιμο των χεριών είναι μεγάλη. Αυτό αποτρέπει τους ασθενείς από τη χρήση των καλών συνηθειών υγιεινής με αποτέλεσμα συχνά να έχουμε κρούσματα ομαδικής γαστρεντερίτιδας. Τους χειμερινούς μήνες λόγω του συγχρωτισμού έχουμε αδιάλειπτα λοιμώξεις του αναπνευστικού επί των ασθενών .
Με τι ψυχολογική διάθεση θα αποδεχθεί κάποιος ασθενής την αναγκαστική και ακούσια νοσηλεία του όταν δεν του προσφέρουμε κρεβάτι, ατομικό χώρο , τουαλέτα ,…και εν τέλει ασφαλή νοσηλεία ;
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια σειρά παραμέτρων όπως η φυσική εξάντληση και επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, αλλά και η αυξημένη επικινδυνότητα μέσα στην οποία ασκούμε τα καθήκοντά μας, δημιουργούν τις αθροιζόμενες αλλά και γεωμετρικά πολλαπλασιαζόμενες ,συνθήκες που θα οδηγήσουν σε τραγικά συμβάντα.
Υπό τις δεδομένες προαναφερθείσες καταστάσεις αδυνατούμε να παρέχουμε ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς. Υπάρχει δε και εύλογα, εκφραζόμενος ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των ασθενών και των εργαζομένων.
Από την πλευρά μας , εμείς ως εργαζόμενοι και δημόσιοι λειτουργοί δεν αποποιούμαστε των υπηρεσιακών μας ευθυνών, αλλά επισημαίνουμε εγγράφως τα δραματικά προβλήματα της λειτουργίας της Ψ/Χ κλινικής του Ευαγγελισμού, ώστε να μην χρεωθούμε και την ευθύνη που αναλογεί στην έλλειψη υποδομών και σας ενημερώνουμε ώστε να κάνετε ό,τι μπορείτε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της νοσηλείας των ασθενών.
Τέλος σας τονίζουμε ξανά ότι κατά τωρινή μας λειτουργία , η δύναμη των ασθενών είναι υπερδιπλάσια των κλινών νοσηλείας.(συνήθως 40 εώς 50 ασθενείς , για τις 20 κλίνες νοσηλείας)”.
Να σημειωθεί ότι το κείμενο, υπογράφουν το σύνολο των εργαζομένων στο ψυχιατρικό τμήμα ενώ όπως επισημαίνει το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο ζητείται νέα παρέμβαση της δικαιοσύνης αφού πρά τις εισαγγελικές εντολές προς την προηγούμενη διοίκηση δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.
http://www.healthview.gr/