Επιστολή προς του υπουργό υγείας Μάκη Βορίδη απέστειλαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ,προκειμένου να τον ενημερώσουν για την καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών των γιατρών του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο Αθανάσιο Εξαδάκτυλο αλλά και από τον γενικό γραμματέα Νικόλαο Νίτσα, τα κονδύλια υπάρχουν ,αλλά την διαδικασία καθυστερεί η γραφειοκρατία.
Ολόκληρη η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2014
Αρ. Πρωτ. : 5188/Γ
Προς:
Υπουργό Υγείας κ. Μ. Βορίδη
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Λ. Γρηγοράκο
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή το ακανθώδες θέμα της πολύμηνης καθυστέρησης πληρωμής των εφημεριών των ιατρών του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις.
Παρότι αυτή τη στιγμή κονδύλια υπάρχουν, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του διοικητού του νοσοκομείου και του Αν. Υπουργού Υγείας, η πληρωμή καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας. Καθώς χρειάζονται 11 (έντεκα) γραφειοκρατικά βήματα , τα οποία επαναλαμβάνονται 12 φορές το χρόνο ανά μήνα, οι ιατροί των νοσοκομείων πληρώνονται τις εφημερίες τους πάντα με καθυστέρηση 11 εβδομάδων όταν όλα λειτουργούν ομαλά. Δεδομένων των ορίων που ισχύουν ανά κλινική, βαθμίδα, ειδικότητα και νοσοκομείων καταλήγουμε μετά από 132 γραφειοκρατικές στάσεις ετησίως ο κάθε ιατρός να λαμβάνει περίπου το ίδιο ποσό για τις εφημερίες του κάθε μήνα.
Σας ζητούμε να απλοποιήσετε νομοθετικά άμεσα το σύστημα ως εξής:
Οι υπηρεσίες να προϋπολογίσουν από τώρα την αποζημίωση των εφημεριών του κάθε ιατρού ξεχωριστά για το 2015 και αυτές να καταβάλλονται κάθε μήνα μαζί με το μισθό του. Μια ή δύο φορές ετησίως να υπολογίζουν τυχόν μικροδιαφορές που θα προκύπτουν από την εκτέλεση του προγράμματος εφημεριών και με αυτόν τον τρόπο εφεξής να υπολογίζονται οι εφημερίες
Έτσι τα 132 γραφειοκρατικά βήματα ετησίως θα γίνουν 22, οι ιατροί θα πληρώνονται στην ώρα τους κάθε μήνα και θα ομαλοποιηθεί εν μέρει η λειτουργία των νοσοκομείων.
Βεβαίως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλές και αυτό το γεγονός καθιστά την μη έγκυρη καταβολή τους απολύτως απαράδεκτη.
Ειδικά για το θέμα του Ιπποκρατείου και με δεδομένη την απομάκρυνση του διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ, η οποία ελπίζουμε να μην αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων , ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για να σταματήσει η ντροπή.
Και ευκαιρίας δοθείσης σας προτείνουμε και την άμεση κατάργηση των ΥΠΕ οι οποίες από την ίδρυσή τους το 2001 ουδόλως συνέβαλαν στην βελτίωση του ΕΣΥ και προ κρίσης, είτε γιατί ποτέ δε λειτούργησαν σωστά κατά τον απομακρυθέντα διοικητή, είτε γιατί εξ αρχής ήταν άχρηστες γραφειοκρατικές δομές για το βόλεμα ημετέρων.
Στο ίδιο πλαίσιο χρειάζεται αναθεώρηση και του διοικητικού μοντέλου των νοσοκομείων που μετά από υπερδεκαετή δοκιμασία δεν έχει αποδείξει την υπεροχή του έναντι του προηγούμενου (διοικητής διορισμένος vs διευθυντής καριέρας και πρόεδρος διορισμένος).
Εναλλακτικά βεβαίως θα μπορούσαν να δοθούν πλήρεις αρμοδιότητες στις ΥΠΕ και να καταργηθεί το 70% των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.
Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος Dr. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος
Ο Γεν. Γραμματέας Νίτσας Νικόλαος