Ξεκάθαρες απαντήσεις στο γιατί το «Ερρίκος Ντυνάν» έπρεπε να βγει σε πλειστηριασμό και όχι να μεταβιβαστεί μέσω διαγωνισμού, όπως και γιατί ήταν αναγκαία η τροπολογία του Μάκη Βορίδη για την εκχώρηση και της άδειας λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος, μαζί με τα σήματα, είχε δώσει προ ολίγων μηνών ο γενικός διευθυντής του ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέας Καρταπάνης.
Το σχέδιο εκποίησης του «Ερρίκος Ντυνάν» με τρόπο τέτοιο, ώστε να εξυπηρετούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας, είχε συμφωνηθεί από καιρό. Παρόλο που η απόκτηση του νοσοκομείου θεωρούνταν στρατηγική κίνηση που θα ισχυροποιούσε κατά πολύ τη θέση του όποιου επενδυτή στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, τα προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι ιδιωτικοί όμιλοι του κλάδου, λόγω οφειλών του ΕΟΠΥΥ και αναγκαστικών επιστροφών, όπως το rebate και το clawback, δεν άφηναν πολλά περιθώρια για τη διεκδίκησή του. Πολλώ δε μάλλον, οι υποψήφιοι επενδυτές δεν θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη για ένα ίδρυμα που κουβαλάει μαζί του χρέη περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον του ΥΓΕΙΑ –που ανήκει στον όμιλο MIG στον οποίο μεγαλομέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς- για το υπερσύγχρονο νοσηλευτήριο θεωρούνταν βέβαιο, ωστόσο για την απόκτησή του υπήρχαν εμπόδια ρευστότητας. Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώνεται -εκτός από την ανάληψη της διαχείρισης του ιδρύματος από το ΥΓΕΙΑ για το διάστημα της εκκαθάρισης- και από τα λεγόμενα του κ. Καρταπάνη στην τακτική γενική συνέλευση του ΥΓΕΙΑ τον προηγούμενο Μάιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital. gr
Τη γενική συνέλευση είχαν μονοπωλήσει οι εξελίξεις στο «Ερρίκος Ντυνάν» και ο επικείμενος πλειστηριασμός του. Ο κ. Καρταπάνης είχε χαρακτηρίσει το νοσηλευτήριο «ισχυρό brand name» και είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι γρήγορα θα ανακτήσει το «καλό του όνομα».
Σύμφωνα, μάλιστα, με στελέχη του ΥΓΕΙΑ, οι συνθήκες πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» μέσω πλειστηριασμού ήταν πολύ πιο ευνοϊκές σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν –όταν ο διαγωνισμός για εξεύρεση επενδυτή είχε ναυαγήσει-, καθώς, τώρα, αυτός που θα αναλάμβανε το νοσοκομείο και τη λειτουργία του (παρόλο που τότε ακόμη δεν είχε ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία για την εκχώρηση και της άδειας λειτουργίας), δεν θα «κληρονομούσε» τα χρέη.
Στελέχη του ομίλου ΥΓΕΙΑ τόνιζαν, επίσης, ότι είναι πολύ δύσκολη η αλλαγή χρήσης του κτηρίου, επομένως το «Ερρίκος Ντυνάν» έπρεπε να πουληθεί «πακέτο» μαζί με την άδεια λειτουργίας και τα σήματά του, καθώς –όπως προαναφέρθηκε- το καθιστούν «ισχυρό brand name».
Όλα τα παραπάνω προβλήματα φαίνεται πως λύθηκαν, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα. Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, με την τροπολογία της 18ης Σεπτεμβρίου εξασφάλισε ότι μαζί με τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό μεταβιβάζεται η άδεια λειτουργίας και το «ισχυρό brand name». Επίσης, ο νέος ιδιοκτήτης, η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, παίρνει καθαρό το ίδρυμα από χρέη και περιορίζεται στο τίμημα των 115 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς, στον όμιλο της οποίας φέρεται να ανήκει η ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, εξασφαλίζει σχεδόν το σύνολο της δανειοδότησης προς το «Ερρίκος Ντυνάν». Αν σύντομα το «Ερρίκος Ντυνάν» περάσει στο ΥΓΕΙΑ, τότε το τελευταίο θα έχει αποφύγει μέσα από αυτή τη διαδικασία και το πρόβλημα «ρευστότητας», που το εμπόδιζε να εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή ως αγοραστής.
Από την προσωρινή διαχείριση του «Ερρίκος Ντυνάν» από το ΥΓΕΙΑ, είχε κριθεί επιτακτική η αποκατάσταση της φήμης του, καθώς τον περασμένο Μάιο ο μηνιαίος τζίρος του νοσοκομείου δεν ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ, όταν πριν την όξυνση των οικονομικών του προβλημάτων, τα έσοδά του υπερέβαιναν τα 10 εκατ.
Αποκαλύπτεται, δηλαδή, ότι ο νέος ιδιοκτήτης του «Ερρίκος Ντυνάν» θα έχει στα χέρια του ένα «χρυσορυχείο», απαλλαγμένο από χρέη. Αποκαλύπτεται, επίσης, για ποιους νομοθετεί η κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς η τροπολογία Βορίδη ήρθε να απαντήσει σε όλες τις ανησυχίες των μεγαλοεπενδυτών της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα. Άλλωστε, τι είναι ένα νοσηλευτήριο υψηλού επιπέδου λιγότερο για τον ελληνικό λαό, μπροστά στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των εκπροσώπων της ιδιωτικής υγείας;
Read more: http://www.newsbomb.gr/