Το σχέδιο Βορίδη για ΕΟΠΥΥ – Έρχονται 3 αλλαγές

negis2Κρίσιμη είναι η περίοδος που διανύουμε μέχρι τα τέλη του 2014 για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Κυβέρνηση και διοίκηση του οργανισμού αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή τρεις μεγάλες αλλαγές, ώστε επιτέλους να γίνεται πραγματικός έλεγχος στις δαπάνες και να εντοπίζεται εγκαίρως η σπατάλη. Να δούμε μόνο αν θα γίνουν πράξη και τι θα αποδώσουν…

Η πρώτη αλλαγή αφορά το λεγόμενο ηλεκτρονικό φάκελο ασφαλισμένου. Με απλά λόγια, έχει αναπτυχθεί ειδικό λογισμικό, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα καταγραφής και παρουσίασης όλων των υπηρεσιών που έχει λάβει κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ από την 1-1-2013 μέχρι και σήμερα!
Επί παραδείγματι, το λογισμικό μπορεί να δείξει πόσες εξετάσεις έχει πραγματοποιήσει ένας ασφαλισμένος και πότε, σε ποιο διαγνωστικό κέντρο κ.ο.κ. Το ίδιο ισχύει για τις ιατρικές επισκέψεις, τα φάρμακα κλπ.
Ουσιαστικά, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασφαλισμένου θα αποτελέσει το πλέον κατάλληλο εργαλείο εντοπισμού περιπτώσεων σπατάλης και διαφθοράς. Π.χ. το σύστημα θα «προειδοποιεί» όταν στον ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου εμφανίζεται ότι γίνονται απανωτές ιατρικές επισκέψεις, ακριβές εξετάσεις κ.ο.κ.
Η δεύτερη αλλαγή συνδέεται με την πρώτη. Αφορά τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της νοσηλείας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και της εξυπηρέτησης τους από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι ο έλεγχος να ξεκινήσει την 1-1-2015.
Στο μεταξύ στις 30-9-2014 λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για να ολοκληρωθεί ο οικονομικός και ιατρικός έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές, που αφορούν αναδρομικά στο 2013. Ο έλεγχος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2014, στη συνέχεια δόθηκε παράταση για τον Ιούλιο, η οποία ανανεώθηκε εκ νέου.
Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των ιδιωτικών κλινικών (θέλουν τον έλεγχο ώστε να γίνει εκκαθάριση και να πληρωθούν…), ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντός υπέγραψε τη Δευτέρα τα κριτήρια, βάσει των οποίων γίνεται ο έλεγχος καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση.
Εξ αρχής, το ζητούμενο ήταν ο έλεγχος να μην είναι αναδρομικός, αλλά σε πραγματικό χρόνο, όπως ήδη εφαρμόζεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή εισαγωγής ενός ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ σε μία ιδιωτική κλινική θα γίνεται παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των χρεώσεων εξετάσεων και φαρμάκων.
Στόχος της τρόικας είναι ο έλεγχος αυτός να ισχύσει και στο δημόσιο τομέα, όπου επίσης εκτιμάται ότι γίνονται χρεώσεις περιττών εξετάσεων, φαρμάκων και εσφαλμένων νοσηλίων. Ωστόσο, ο έλεγχος στο ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν γίνει ηλεκτρονική υποβολή των νοσηλείων. Αυτή την περίοδο, στελέχη του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής το Βασ. Κοντοζαμάνη επεξεργάζονται λύσεις, ώστε να γίνει ηλεκτρονική υποβολή των νοσηλείων για το 2014.
Μέχρι πρότινος, ο ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωνε τα νοσήλια προς το ΕΣΥ, οπότε δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να κάνει ελέγχους. Το κόστος φυσικά έρχεται να καλύψει εκ των υστέρων ο κρατικός προϋπολογισμός, διαγράφοντας τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ.
Π.χ. για φέτος, ο ΕΟΠΥΥ έχει εγγράψει μόλις 1 δις ευρώ για νοσήλια στο ΕΣΥ, αλλά είναι ζήτημα αν τελικώς θα δώσει 300 εκατ. Τα υπόλοιπα 1,6 δις, που αφορούν στο λειτουργικό κόστος του ΕΣΥ θα το επωμιστεί ο κρατικός κορβανάς.
Όμως, με βάση το Μνημόνιο έως το 2016, μοναδική πηγή χρηματοδότησης του συστήματος υγείας (ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα) θα πρέπει να είναι ο ΕΟΠΥΥ. Η χρηματοδότηση θα βασιστεί σε ένα νέο σύστημα νοσηλίων, το οποίο θα αναλάβει να φτιάξει η Ανώνυμη Εταιρεία ΕΣΑΝ, όπως προβλέπει ο νέος νόμος που πέρασε ο Μάκης Βορίδης.
Και έρχομαι στην τρίτη αλλαγή. Αφορά τη χρήση της λεγόμενης κάρτας ασφάλισης. Κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα εφοδιαστεί με μία κάρτα, την οποία θα είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί σε κάθε του συναλλαγή με πάροχο του οργανισμού. Δηλαδή, όταν θα επισκέπτεται ένα γιατρό, αυτός δεν θα μπορεί να συνταγογραφήσει εξετάσεις ή φάρμακα αν δεν εισάγει σε κατάλληλη συσκευή (card reader) την κάρτα του ασφαλισμένου.
Έτσι, θα μπει οριστικά φραγμός στη λειτουργία κυκλωμάτων, τα οποία γνωρίζοντας τον ΑΜΚΑ κάποιου ασφαλισμένου χρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ (εν αγνοία του ασφαλισμένου) με εξετάσεις και φάρμακα, τα οποία ο ασφαλισμένος ουδέποτε χρησιμοποίησε!
Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να παρουσιάσει επισήμως τον ηλεκτρονικό φάκελο ασφαλισμένου και θα εξαγγείλει το σχεδιασμό που σας ανέφερα. Όλα αυτά ακούγονται ωραία στα λόγια. Μένει να δούμε πώς θα γίνουν πράξη και τι θα αποδώσουν

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=3914:to-sxedio-voridi-gia-eopyy-erxontai-3-allages&Itemid=392&utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Virus+Newsletter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *