ΕΝΙΚΕΜ. Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Νάουσας

ναουσα1. Στα πλαίσια της αυθαίρετης μετατροπής των ενεργών εφημεριών του Μικροβιολογικού Τμήματος και της Μονάδας Αιμοδοσίας, με πλήρη απουσία βοηθητικού Παραϊατρικού και Ιατρικού Προσωπικού, μετά τις 22.00, και της νόμιμης αποχώρησης του Εφημερεύοντος Ιατρού μετά τις 21.00 από τον χώρο του Νοσοκομείου, λόγω μετατροπής της ενεργού εφημερίας σε εφημερία ετοιμότητας , δημιουργούνται προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, την υγεία των ασθενών καθώς και των εφημερευόντων Ιατρών του Μικροβιολογικού λόγω της μετακίνησης τους εντός του νοσοκομειακού χώρου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η απουσία πραγματοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο και την Μονάδα Αιμοδοσίας μετά τις 22.00, θεωρείται αδιανόητη στην Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα αφενός να παραβιάζεται βάναυσα το ωράριο του Εργαστηριακού Ιατρού και αφετέρου να παρέχονται εργαστηριακά αποτελέσματα εντός της καθυστέρησης που προβλέπεται από το νόμο (15′-20′), λόγω προσέλευσης του Εργαστηριακού Ιατρού στο Νοσοκομειακό Χώρο. Η κατάσταση που επικρατεί αποκτά δραματικές διαστάσεις λόγω της απουσίας βοηθητικού Παραϊατρικού Προσωπικού, με αποτέλεσμα να επωμίζεται εξ’ ολοκλήρου το ολιγομελές Ιατρικό Προσωπικό του Μικροβιολογικού Τμήματος και την Μονάδα Αιμοδοσίας το οποίο απαρτίζεται από 2 επιμελήτριες Α’ και τον Διευθυντή του Μικροβιολογικού Τμήματος, την πλήρη ευθύνη διεκπεραίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων κατά την διάρκεια της καθημερινής εργασίας καθώς και της εφημερίας.

2. Στα πλαίσια της επίσης αυθαίρετης μετατροπής των ενεργών εφημεριών σε μικτές έχει θιγεί και η ομαλή λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος, καθώς τα ακτινολογικά ευρήματα των εξετάσεων δεν γνωματεύονται από Ιατρούς, μετά την λήξη της ενεργής εφημερίας και την μετατροπή της σε ετοιμότητας, όπως προβλέπεται στα πλαίσια της μικτής εφημερίας, όπως και δεν διενεργούνται εξειδικευμένες εξετάσεις που συμβάλουν στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση των κλινικών περιστατικών (π.χ. υπέρηχοι), οι οποίες διενεργούνται αυστηρά και μόνο από Ιατρικό Προσωπικό. Δεδομένης της κάλυψης όλων των ορθοπεδικών και τραυματολογικών περιστατικών του Νομού, κατά το ήμισυ του μήνα αποκλειστικά και μόνο, από το νοσοκομείο τη Νάουσας, η κατάσταση αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία βοηθητικού Ιατρικού Προσωπικού, και την ολιγομελή σύσταση του Ακτινολογικού Τμήματος (ο Διευθυντής και 2 αναπληρωτές Διευθυντές). Η πρόσφατη παραχώρηση ακτινολογικού μηχανήματος (αξονικός τομογράφος), με έτος κατασκευής το 1998 (μόλις τρία χρόνια νεώτερο από το ήδη υπάρχον μηχάνημα του νοσοκομείου, το οποίο έχει περιέλθει εδώ και χρόνια σε αχρηστία) από το νοσοκομείο της Φλώρινας, χωρίς την ενημέρωση και έγκριση του Διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος, ως πλέον αρμόδιος και υπεύθυνος επί του ζητήματος, και με σαφέστατη και έγγραφη δήλωση της κατασκευάστριας εταιρείας για πλήρη απαλλαγή από κάθε ευθύνη επισκευής λόγω παλαιότητας του εν λόγω μηχανήματος, δεν βοηθά στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, αλλά διασκεδάζει τις εντυπώσεις και εξυπηρετεί συμφέροντα των εμπλεκόμενων αυτής της ανταλλαγής, τα οποία υπονομεύουν και θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία του νοσοκομείου.

3. Η κάλυψη κατά το ήμισυ του μήνα των εφημεριών από παιδιάτρους, δημιουργεί προβλήματα και παραλείψεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες, καθότι πρόκειται για μια ειδικότητα με άκρως επείγοντα περιστατικά τα οποία χρήζουν και άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης, ενώ δεν υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα μετάβασης από πολλές οικογένειες στο γειτονικό νοσοκομείο του Νομού. Η πρόσφατη παραχώρηση Ιατρών του Παιδιατρικού Τμήματος για διενέργεια εφημεριών σε απομακρυσμένο νομό της Δυτικής Μακεδονίας (Ν. Φλώρινας), στα πλαίσια της ανταλλαγής με το προαναφερθέν μηχάνημα του Ακτινολογικού Τμήματος, δημιουργεί τα εξής έντονα προβλήματα:

α) Παρακώλυση της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Νάουσας όσον αφορά τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά της περιοχής, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του ευαίσθητου παιδιατρικού πληθυσμού, καθώς και την φυσιολογική και ομαλή ανάπτυξη του.

β) Μη ομαλή λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του Παιδιατρικού Τμήματος λόγω της μετακίνησης των ιατρών εκτός της επικράτειας του νομού.

γ) Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ζωή των εφημερευοντων ιατρών λόγω της μετακίνησης τους, καθώς και η ποιότητα της απόδοσης τους λόγω της υπέρ του δέοντος κόπωσης αφενός λόγω της μεταφοράς τους και αφετέρου λόγω της εφημερίας που πολλές φορές είναι ολονύκτια.

δ) Η περικοπή των εφημεριών του Οφθαλμολογικού Τμήματος σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη περικοπή και των διενεργούμενων χειρουργικών επεμβάσεων δημιουργεί αμφιβολίες για την υγιή, επωφελή και δημιουργική λειτουργία του Νοσοκομείου.

Λέττας Αθανάσιος Νίκζα Πολυξένη

Δ/ντης Βιοπαθολογικού Επιμ. Α’ Αιμοδοσίας

Πρόεδρος ΕΝΙΚΕΜ

Ιακωβίδης Γρηγόρης

Σιούγγαρης Νικόλαος Δ/ντης Ακτινολογικού

Συν. Δ/ντης Ακτινολογικού

Φλέγγας Δημήτριος Ζούτης Σταύρος

Συν. Δ/ντης Οφθαλμολογικού Δ/ντης Ακτινολογικού

 

Ισμιρλή Ελένη Σιμογιάννη Καλλιόπη

Επιμ. Α’ Βιοπαθολογικού Επιμ. Β’ Οφθαλμολογικού

 

Σαμαράς Χρήστος Καρατάσιος Δημήτρης

Επιμ. Β’ Παιδιατρικού Επιμ. Β’ Παιδιατρικού

 

Μπαδέκας

Επιμ. Β’ Παιδιατρικού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *