Τη διαβεβαίωση ότι το τεστ Παπανικολάου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας και άλλων παθολογικών γυναικολογικών καταστάσεων, θα γίνεται κανονικά στις ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ μία φορά το χρόνο, έδωσε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.
«Καμιά φορά δίνουμε πολλή σημασία στην επικοινωνία και όχι στην ουσία και εμείς δεν είμαστε τόσο καλοί στην επικοινωνία, πρέπει να ομολογήσω», είπε η κα. Κ. Παπακώστα μιλώντας στο “Βήμα FM”.
Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε:
«Ένα σύγχρονο υπουργείο Υγείας που θέλει να εξασφαλίσει την υγεία των πολιτών και την πρόληψη πρέπει να έχει κατευθυντήριες οδηγίες από την παγκόσμια κοινότητα και αυτό κάναμε, για πρώτη φορά. Ειδικά για το τεστ Παπ η κατευθυντήρια οδηγία ήταν κάθε τρία χρόνια. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το υπουργείο ήταν υποχρεωμένο να ακολουθήσει αυτήν την οδηγία. Όπως και για τον ΕΝΦΙΑ, το λάθος το πλήρωσε η κυβέρνηση στην εικόνα της. Ο πολίτης δεν έχει κληθεί ακόμη να το πληρώσει ως συνδρομή από την τσέπη του στο λάθος και ευτυχώς που έγινε έτσι, έστω και αν το πλήρωσε η κυβέρνηση στην εικόνα της».
«Το Τεστ Παπ λοιπόν – συνέχισε η κα. Κ. Παπακώστα – θα γίνεται όπως γινόταν και δεν θα αλλάξει τίποτα. Επιπλέον θα κάνουμε σε όλη την Ελλάδα ένα screening με προγραμματισμό για τον καρκίνο του μαστού, δωρεάν, ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε και ένα σχέδιο για τους πολίτες-ΑμΕΑ που είναι στα σπίτια τους, γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε την πρωτοβάθμια φροντίδα γι’ αυτούς τους ανθρώπους».
Στην ίδια συνέντευξη, η υφυπουργός, αναφερόμενη στους ανασφάλιστους είπε:
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπορεί να μπει κάποιος κάτω από την ομπρέλα της φροντίδας του Υπουργείου Υγείας. Όλοι οι πολίτες πλέον, έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Τέλος, υπερασπίστηκε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των πολιτικών του Υπουργείου Υγείας, λέγοντας:
«Προσωπικά θεωρώ ότι η πολιτική αν δεν έχει αμιγώς ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα είναι αποτυχημένη. Είναι υπερφίαλο να λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δουλεύει για τον άνθρωπο και την ανθρωπιστική κρίση. Όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Πχ το μέτρο για τους ανασφάλιστους πολίτες στο Υπουργείο Υγείας δεν είναι ανθρωπιστικό μέτρο; Η’ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας δεν είναι ανθρωπιστικό μέτρο;».
Read more: http://www.onmed.gr/