13o Συνέδριο Healthworld: Εξασφαλίζοντας ένα Μοντέρνο, Βιώσιμο και Προβλέψιμο Σύστημα Υγεία

hwΤο Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει το 13o Ετήσιο Συνέδριο Healthworld στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, με τίτλο:«Eξασφαλίζοντας ένα Μοντέρνο, Βιώσιμο και Προβλέψιμο Σύστημα Υγείας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Athens Ledra Hotel.

Το συνέδριο, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του ΣΦΕΕ, έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο forum κατάθεσης προτάσεων και αναζήτησης λύσεων στα καυτά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο υγείας και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους εκπροσώπους του χώρου της υγείας στη χώρα μας.

Το 13o Eτήσιο Συνέδριο Healthworld επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τομέα υγείας και στις παραμέτρους εκείνες, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν ένα εκσυχρονισμένο, προνοητικό, σταθερό σύστημα υγείας, το οποίο θα είναι ικανό να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών σε φαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας.

Θέματα Συνεδρίου:
-Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization): Το Ευρωπαϊκό Όραμα για τα Βιώσιμα και Ανθρωποκεντρικά Συστήματα Υγείας του 21ου Αιώνα
-Επενδύοντας στην Υγεία και τη φαρμακοβιομηχανία: Προχωρώντας Μπροστά
-Βιομηχανία Προϊόντων Προστασίας της Υγείας: Ισχυρός Πυλώνας Τόνωσης της Ελληνικής Οικονομίας
-Φαρμακευτική Βιομηχανία στην Ελλάδα – Αναδυόμενη ή Προοδευτική Αγορά;
-Πώς καθορίζεται η Καινοτομία και πως Επιβεβαιώνεται η Πρόσβαση των Ελλήνων Ασθενών σε αυτή
-Προστασία της Υγείας των Πολιτών και Διαχείριση των Οικονομικών Πόρων
-Η Κλινική Έρευνα ως Μοχλός Ανάπτυξη Βιομηχανία Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών – Βασικό Στοιχείο Επιστημονικής Προόδου, Οικονομικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Υγεία

 

EΡΕΥΝΑ:
Η Υγεία και οι Υπηρεσίες Υγείας στη Χώρα: Η Οπτική των Πολιτών

 

ΜΕΛΕΤΗ:
Οι Επιπτώσεις της Μείωσης της Φαρμακευτικής Δαπάνης στα Δημόσια Έσοδα

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:
Πολιτικές Υγείας στην Ελλάδα: Η Εμπλοκή των Εταίρων στη Λήψη Αποφάσεων

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
Ο Ρόλος της Στενής Συνεργασίας Κράτους και Επιχειρήσεων: Συνεργάτες σε Δράση

 

Το Συνέδριο θα παρακολουθήσουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής, ιατρικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.

 

O Προέδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος τόνισε: “Παρά τις σημαντικές δημοσιονομικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, ο χώρος της υγείας και του φαρμάκου εξακολουθεί να ταλανίζεται από αβεβαιότητα. Παρά το ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους τομείς που θα στηρίξουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αντί να εφαρμόζονται αναπτυξιακές πολιτικές συνεχίζονται οι μνημονιακές οριζόντιες μειώσεις τιμών που έχουν οδηγήσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε επίπεδα μη βιώσιμα για τις επιχειρήσεις και επικίνδυνα για την υγεία του πολίτη.Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο επιχειρεί σήμερα να επαναφέρει τη συζήτηση στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, θα διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον προσέλκυσης των επενδύσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα.”

 

O Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής υπογράμμισε: «Έχουμε φτάσει πλέον σε μόλις 3 μήνες από την εκπνοή ενός ιδιαίτερα δύσκολου έτους, όπως εξελίχθηκε το 2014 και ακόμη διαπιστώνουμε πως είμαστε στο σημείο μηδέν του διαλόγου και της ανάγκης συνειδητοποίησης ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο βωμό της μείωσης του προϋπολογισμού για την υγεία και το φάρμακο δεν διαμορφώνουν ένα βιώσιμο περιβάλλον.Το μόνο που βλέπουμε είναι η συρρίκνωση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού για τους ασθενείς και τις επιχειρήσεις στα 2 δις. ευρώ, τόσο για το 2014 όσο και για το 2015. Είναι πραγματικά παράλογη ακόμη και η ίδια η λογιστική του κράτους, η οποία σε μια περίοδο όπου η Υγεία χρειάζεται τη δέουσα προσοχή, η Κυβέρνηση εμμένει σε οριζόντιες μειώσεις επειδή ίσως της το προτείνει η Τρόικα.Προτείνουμε τον άμεσο επαναπροσδιορισμό ενός ελάχιστου στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3δις. ευρώ, ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης και για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Και ζητάμε επισταμένα τον έλεγχο όλων των κέντρων κόστους στην υγεία και δη στα νοσοκομεία από όπου μπορούν να εξασφαλιστούν ακόμη σημαντικές εξοικονομήσεις.Είναι πραγματικά απαράδεκτο τις ολιγωρίες της κυβερνητικής πολιτικής να πρέπει να τις φορτώνεται ο στενάζων ιδιωτικός τομέας, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας».

 

Ο Προέδρος της Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Πασχάλης Αποστολίδης, με αφορμή το επικείμενο συνέδριο Health World 2014 δήλωσε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στα δρακόντεια, οριζόντια και αιφνιδιαστικά μέτρα που λαμβάνονται διαρκώς από την Πολιτεία και τα οποία όχι μόνο πλήττουν τον φαρμακευτικό κλάδο αλλά κυρίως αποκλείουν την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρά, σπάνια και χρόνια νοσήματα σε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις. Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Χρειαζόμαστε άμεσα μια στρατηγική που δεν θα θέτει μόνο λογιστικούς στόχους. Ως πρώτο βήμα, απαιτείται η άμεση εφαρμογή των ψηφισθέντων διαρθρωτικών μέτρων που αποσκοπούν στον εξορθολογισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και -η χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις- επαναξιολόγηση και αναθεώρηση των μέτρων που δεν έχουν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι και μόνο έτσι, οι Έλληνες ασθενείς θα μπορούν να απολαμβάνουν μια υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τόσο έχουν ανάγκη στην παρούσα χρονική συγκυρία».

 

Ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Συντονιστής των Εργασιών του Συνεδρίου κ. Ιωάννης Κυριόπουλος τόνισε: «Η δαπάνη υγείας παρουσιάζει μείωση εκτιμώμενη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα, κατά 25% χαμηλότερη σε σχέση με την περίοδο 2009-12. Η σημαντική περιστολή της δαπάνης σε όλους τους τομείς ήδη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και, κατά τις προσωρινές εκτιμήσεις για τα έτη 2012-2013, η συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης θα συνεχιστεί, τίθεται δε ζήτημα βιωσιμότητας των δημοσίων δομών ιατρικής περίθαλψης.Φαίνεται ότι η υψηλότερη χρήση νοσοκομειακής περίθαλψης και βιοϊατρικής τεχνολογίας συνδέεται με τη χαμηλή χρήση πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτό το φαινόμενο της αντίστροφης υποκατάστασης έχει δυσμενείς υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις και σχετίζεται με το υψηλό κόστος χρόνου και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες πρόσβασης. Είναι, επομένως, αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές για την αναστροφή του φαινομένου και την ανάδειξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της δημόσιας υγείας ως προτεραιότητας.Συνεπώς, η μεταρρύθμιση στη χρηματοδότηση οφείλει να συνυπολογίσει την ιδιαιτερότητα αυτή και τη βιωσιμότητα, δεδομένου ότι η πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό (εξαιτίας του δημοσίου χρέους) προβλέπεται μακρόχρονη και τα πρόσθετα φορολογικά βάρη στους πολίτες έχουν υπερβεί τα ανεκτά επίπεδα. Κατά συνέπεια, μια πλουραλιστική προσέγγιση με «έξυπνες» αλλαγές στο υφιστάμενο υπόδειγμα χρηματοδότησης με «ενοποίηση» και «νομιμοποίηση» των διαφόρων χρηματοδοτικών πόρων και ενδεχόμενη διεύρυνσή του με φόρους «αμαρτίας» (καπνός, οινόπνευμα, άλας, σάκχαρα, λιπαρά) μπορεί να διασφαλίσει τη διατήρηση και την ανάπτυξη (ενιαίας και μεγάλης κλίμακας) του υγειονομικού τομέα».

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος στο πλαίσιο της διοργάνωσης του συνεδρίου είπε: «Η σωστή χρήση της τεχνολογίας στην ιατρική επιστήμη, συμβάλλει όχι μόνο στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη αγαθών υγείας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων μας, αλλά και στην μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση δαπανών εξασφαλίζοντας ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα υγείας.Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η επίλυση θεμάτων όπως η υλοποίηση ενός σύγχρονου μοντέλου Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων(DRGs) στην ιατρική πράξη, σε συνδυασμό με ένα αναβαθμισμένο και επικαιροποιημένο Παρατηρητήριο Τιμών που δεν θα αποκλείει την εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και θεραπειών στο σύστημα υγείας.Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει η αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση της υγειονομικής δαπάνης στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές περιφέρειες ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο σύστημα υγείας».

http://www.ygeia360.gr/el/health-politics/

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *