Προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τροπολογία που θα αφορά τους συντονιστές των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μην είναι ακέφαλα τα νοσοκομεία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας χθες στην Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού του ΚΚΕ κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου.
Με την εν λόγω τροπολογία, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, στόχος είναι να μην υπάρχει αυτό το χάσμα γενεών στα νοσοκομεία, γεγονός για το οποίο έχουμε όλοι τις ευθύνες μας.
«Θέλουμε, λοιπόν, να συντομεύσουμε το χρόνο της διαδικασίας πρόσληψης των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το κάνουμε τώρα φέρνοντας τροπολογία την επόμενη εβδομάδα για τους συντονιστές των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να είναι ακέφαλα τα νοσοκομεία, να υπάρχει αυτό το χάσμα γενεών στα νοσοκομεία και γι’ αυτό έχουμε όλοι τις ευθύνες μας» πρόσθεσε με νόημα.
Αναφορικά με τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, μέχρι τέλος του χρόνου, αναμένεται να διοριστούν 1.700 άτομα, εκ των οποίων 700 γιατροί οι οποίοι εκκρεμούσαν πριν από τις κρίσεις του 2011.
«Έχουμε δώσει εντολή να κριθούν όλες οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στα νοσοκομεία πριν το 2011 και ο κ. Λοβέρδος τις είχε αναστείλει λόγω του μνημονίου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας, ότι «θα προσληφθούν πάρα πολλοί γιατροί».
Αναλυτικά, όπως υπογράμμισε, «αυτή τη στιγμή, έχουμε 370 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδων του ΕΣΥ οι οποίες υλοποιούνται, υπογράφονται και πηγαίνουν στα νοσοκομεία και 297 ειδικευμένων γιατρών κλάδων του ΕΣΥ οι οποίοι είναι σε μια δεύτερη φάση για τώρα, για το 2014. Υπάρχουν 498 θέσεις επικουρικών και ζητήσαμε να μας εγκριθούν και 302 ακόμη τώρα, για φέτος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Μάλιστα δεν δίστασε να πει ενώπιον της Βουλής, ότι ο ίδιος πήγε στο Υπουργείο Υγείας, για να απαλύνει την όλη κατάσταση, σαν άνθρωπος, σαν στάση ζωής,«για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τις σχέσεις του Υπουργείου Υγείας με τους συναδέλφους μου γιατρούς, τους υγειονομικούς, με τους συνταξιούχους και με την πολιτεία, γιατί είχαν διαταραχθεί τον τελευταίο χρόνο».
Όμως ο κ. Γρηγοράκος έκανε και την αυτοκριτική του μιλώντας στην Βουλή σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Ξέρω ότι δεν φτάνουν οι προσλήψεις αυτές. Αφήσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να γεράσει. Μπήκα από τους πρώτους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν γύρισα από την Αμερική. Με τους συναδέλφους που εκπαίδευσα μετά από το πανεπιστήμιο, είχαμε διαφορά δύο γενεών. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Όσον αφορά την τύχη της Μαιευτικής Κλινικής του Τζάνειου νοσοκομείου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έδωσε την διαβεβαίωση ότι «δεν πρόκειται να κλείσει, αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί»
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας στην ερώτηση της Βουλευτή του ΚΚΕ κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου, είχε την ευκαιρία να βγάλει την είδηση ότι ο Πειραιάς, θα τύχει θα τύχει μεγαλύτερης προσοχής, καθώς έχει μεγάλο πληθυσμό να εξυπηρετήσει, τα νοσοκομεία σε σχέση με την Αθήνα είναι πολύ λιγότερα αλλά οι ανάγκες πολύ μεγαλύτερες. Το θέμα και ο προβληματισμός για ενδεχόμενο κλείσιμο της Μαιευτικής Κλινικής του Τζανείου προέκυψε μετά από επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας κυρίας Κατερίνας Παπακώστα, στα πλαίσια των τακτικών της επισκέψεων σε πολλά νοσοκομεία, ενόψει της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015.
Και μπορεί ο κ. Γρηγοράκος να διαβεβαίωσε ότι η μαιευτική Κλινική δεν πρόκειται να κλείσει, δεν έδωσε ωστόσο τις ίδιες διαβεβαιώσεις για την εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου. Ειδικότερα όπως τόνισε, «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάνει μία καινούργια κατανομή των μαγνητικών τομογράφων. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τους περισσότερους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους σε όλη την Ευρώπη και θα πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί».
Ωστόσο ο αξονικός τομογράφος θα εγκατασταθεί και για τον λόγο αυτό, έχουν εγκριθεί ήδη οι 600.000 ευρώ και πλέον το θέμα είναι στην τελική διαδικασία επιλογής ενός καινούργιου μηχανήματος.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/