Το ενδεχόμενο ο ανταγωνισμός μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ να οδηγήσει σε κλείσιμο ορισμένων μικρών και περιφερειακών νοσοκομείων, με αφορμή το νέο σύστημα αμοιβών και χρηματοδότησης του ΕΣΥ που σηματοδοτείται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ΕΣΑΝ, άφησε ανοικτό, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση του ygeia360.gr, ο κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό το θέμα είναι ανοιχτό», ενώ πρόσθεσε τα εξής:
«από την στιγμή που θα έχουμε κοστολογικά στοιχεία για την λειτουργία όλων των νοσηλευτικών μονάδων της χώρας, επαφίεται πλέον στην κυβέρνηση να ενισχύει απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό μονάδες οι οποίες χωρίς απευθείας δημόσια χρηματοδότηση θα έκλειναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κάλλιστα να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να επιλέξει να διατηρήσει σε λειτουργία ένα νοσοκομείο το οποίο δεν αντέχει τον ανταγωνισμό», σημείωσε με νόημα.
Αναφερόμενος στην εταιρεία που συστήνεται, επεσήμανε ακόμη, ότι το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, με το Δημόσιο να διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο, δηλαδή 51%, 20% οι ιδιώτες πάροχοι, όχι όμως φυσικά πρόσωπα και 29% ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.
Αναφορικά με τα DRG’s τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δηλαδή, σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής ή τα ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με βάση ένα τιμολόγιο, ανάλογα την ασθένεια, την ηλικία, την προβλεπόμενη μέση διάρκεια νοσηλείας, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι θα κοστίσουν 600 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα τα αντέγραψε με βάση το γερμανικό μοντέλο και αφορούν 900 κατηγορίες, Ενδέχεται επίσης όπως είπε, να υπάρξει κατηγοριοποίηση των νοσηλείων.
Πάντως το περιβόητο νομοσχέδιο για την δημιουργία της ΕΣΑΝ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τους γιατρούς, οι οποίοι αντιδρούν στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της υγείας και του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «ληστεία του αιώνα» και προγραμματίζοντας για αύριο Τετάρτη κινητοποιήσεις καθώς και συλλαλητήριο έξω από την Βουλή.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/