Δυσκολεύονται να φτιάξουν προϋπολογισμό ΙΚΑ για το 2012

Μιλώντας στο 1ο συνέδριο για την Επαγγελματική Ασφάλιση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε την ανάγκη «επικαιροποίησης του νόμου του 3029/2002» και με στόχο την «ενεργοποίηση της επαγγελματικής ασφάλισης».

Εθεσε μάλιστα ως χρονοδιάγραμμα αυτών των αλλαγών το 2012. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα προκειμένου να επενδύσει κάποιος και στην επαγγελματική ασφάλιση».

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα χθες στο υπουργείο Εργασίας έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή, εκτός του κ. Κουτρουμάνη, της γενικής γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνάς Δρέττα και του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου αναφορικά με τα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Καίτοι διαπιστώθηκε μικρή ανάκαμψη των εσόδων τον Αύγουστο (συν 6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010), ωστόσο υπάρχει απόκλιση κοντά στο 16% σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο (Ιανουαρίου-Αυγούστου) στα έσοδα του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν φόβοι ότι «υπό αυτά τα δεδομένα δεν κλείνει ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ του 2012» και δόθηκε εντολή για τη συγκρότηση call center όπου υπάλληλοι του ΙΚΑ θα καλούν τηλεφωνικά τους εργοδότες που έχουν οφειλές στο Ιδρυμα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών.

Προηγουμένως, τη συμμετοχή και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης είχε προτείνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γ. Κώτσαλος διαπίστωσε ότι το 2002 (με το νόμο 3029/02) είχαμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, χαρακτηρίζοντας παταγώδη αποτυχία τη διάταξη για τον αποκλεισμό των ιδιωτικών εταιρειών από τη συγκρότηση επαγγελματικών ταμείων (έχουν την ευχέρεια διαχείρισης και συμμετοχής).

Παρουσιάζοντας την έρευνα μεταξύ των μελών του Επιμελητηρίου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Κρεμαλης διαπίστωσε ελλιπή ενημέρωση των εταιρειών για την επαγγελματική ασφάλιση, ενώ ο Μ. Πηλείδης (Deloitte) έδειξε ότι είναι πολύ υψηλό το επίπεδο μη ικανοποίησης των ερωτηθέντων (77%) εν σχέσει με τις εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Παρά τις υψηλές εισφορές οι εταιρείες δεν επιθυμούν την ανάπτυξη ενός άλλου πυλώνα ασφάλισης πέραν των επαγγελματικών ταμείων κατά τον Γ. Βλασσόπουλο (Metlife Alico).

Ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλος ζήτησε εκλογές ώστε «να επανεκκινήσει η οικονομία» και έτσι να ενισχυθεί και η επαγγελματική – συμπληρωματική ασφάλιση. Η οποία «δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με την κοινωνική».

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=313122

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *