Λιγότεροι γιατροί και λιγότεροι ασθενείς διασχίζουν τους διαδρόμους αρκετών μονάδων του ΠΕΔΥ τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζουν οι Ιατροί των Μονάδων, οι οποίοι ατενίζουν με ανασφάλεια το εργασιακό τους μέλλον.
Μόλις το ¼ των γιατρών που στελέχωναν τις Μονάδες Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ (γνωστές τότε και ως Πολυιατρεία του ΙΚΑ) στελεχώνουν τις δομές αυτές τώρα. Το πρώτο «κύμα φυγής» γιατρών ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013, με συνταξιοδοτήσεις, που έριξε τον αριθμό των γιατρών στις 5.500 από περίπου 8 χιλιάδες, πριν από 5 χρόνια, όπως ανέφερε στο Virus o πρόεδρος του ΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ Αττικής, Π. Ψυχάρης. Το δεύτερο «κύμα» σημειώθηκε με τη μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ, όπου περίπου 3 χιλιάδες γιατροί επέλεξαν το ιδιωτικό τους ιατρείο, από την παραμονή τους στις δημόσιες δομές.
Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, έρημες μοιάζουν πλέον Μονάδες, για τις οποίες καταβάλλονται και σημαντικά ποσά για ενοίκια. Χαρακτηριστική περίπτωση η Μονάδα Υγείας της Ν. Ελβετίας, η οποία στεγάζεται σε ένα κτήριο 4 ορόφων, που κοστίζει 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα και στο οποίο έχουν παραμείνει 5 κλινικοί γιατροί και 2 μικροβιολόγοι, χωρίς να υπάρχει ούτε ένας παθολόγος ή καρδιολόγος.
«Ο βίαιος τρόπος αλλαγής του εργασιακού μας καθεστώτος και η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον μας έχει δημιουργήσει έντονη ανασφάλεια σε όλους τους γιατρούς, που παραμένουν στις Μονάδες του ΠΕΔΥ», σημειώνει ο κ. Ψυχάρης και ζητάει από το Υπουργείο Υγείας να δώσει μια πολιτική λύση, ένα μεταβατικό στάδιο που επιτρέψει στους γιατρούς να λάβουν αποφάσεις και να ρυθμίσουν ζητήματα, ενώ θα προστατευθούν και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Άλλωστε, εκατοντάδες είναι οι γιατροί (ο αριθμός τους πλησιάζει τους 1000), οι οποίοι παρέμειναν στο ΠΕΔΥ και, με δικαστικές αποφάσεις, έχουν διατηρήσει το ιδιωτικό τους ιατρείο, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της δικαιοσύνης.
Βέβαια, η περίπτωση της Μονάδας Υγείας της Ν. Ελβετίας δεν είναι η μοναδική, αφού άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως, το ΠΕΔΥ Νέου Κόσμου από τους 52 γιατρούς παραμένουν 30 και από τα 100 άτομα προσωπικό συνολικά, πλέον δεν αριθμεί πάνω από 50.
Ίδια είναι η εικόνα και στη Μονάδα Περιστερίου από τους 138 γιατρούς έχουν μείνει μόλις 74.