Φιλόδοξα σχέδια ώστε το ΠΕΔΥ να διαδραματίσει έναν πραγματικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να μην εξαντλήσει τον ρόλο του μόνο στην συνταγογράφηση, έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με απώτερο στόχο βέβαια, τον καλύτερο εξορθολογισμό των δαπανών.
Επιπλέον, οι γιατροί του ΠΕΔΥ, σε λίγο καιρό μετά την περίφημη αξιολόγηση, θα είναι πλέον γιατροί του ΕΣΥ.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στην «Ελευθερία της Λάρισας» σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης όχι μόνο για την υγεία, αλλά για την οικονομία και την αντιπολίτευση.
«Το ΠΕΔΥ είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Όλα τα χρόνια μιλούσαμε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο δίκτυο. Το ΠΕΔΥ είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συγκροτήσουμε πραγματικά ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Δεν θέλουμε τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ μόνο για συνταγογράφηση. Θέλουμε οι μονάδες αυτές να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προκειμένου ο νοσοκομειακός τομέας να διαδραματίσει τον πραγματικό του ρόλο που είναι η παροχή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Με τον τρόπο αυτό, θα βελτιώσουμε το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας και θα εξοικονομήσουμε πολύτιμους πόρους». Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη δρομολογήσει, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, και θα λειτουργήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 4 τέτοιου είδους Πολυιατρεία με 24ωρη εφημέρευση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε όλη τη χώρα (πρόκειται για τα πρώην ΙΚΑ που έχουν τεθεί κάτω από την ομπρέλα του ΠΕΔΥ).
Οι μονάδες υγείας, όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, θα διασυνδέονται με νοσοκομεία και οι γιατροί του ΠΕΔΥ θα είναι μετά την ολοκλήρωση των κρίσεων (η οποία ήδη έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός δύο μηνών), γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις γιατρών, ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι ήδη έχουν διοριστεί στο ΕΣΥ 416 νέοι γιατροί ενώ στον προγραμματισμό μας είναι η πρόσληψη επιπλέον 370 ιατρών (αφορά γιατρούς των οποίων η κρίση τους έχει ολοκληρωθεί) και 300 ακόμα ιατρών από κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Αναφορικά με την αξιολόγηση των διοικήσεων και κατά πόσο είναι ικανοποιημένος, ο κ. Βορίδης τόνισε:
«Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αξιολογούνται διαρκώς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ετήσια αξιολόγηση είναι αυτή που κρίνει την επάρκεια και αποτελεσματικότητα μίας διοίκησης. Η ετήσια αυτή αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος του έτους».
Σε ό,τι αφορά στη Λάρισα και στα δύο νοσοκομεία, ανέφερε:
«Τα νοσοκομεία της Λάρισας αποτελούν ενιαίο νομικό πρόσωπο. Όμως αποτελούν δύο ξεχωριστές δομές, δύο ξεχωριστά νοσοκομεία, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως διοικητικής διάρθρωσης των υπηρεσιών τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Πιστεύω ότι με τον προγραμματισμό προσλήψεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού θα ενισχυθούν περαιτέρω οι υπάρχουσες κλινικές. Μάλιστα, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προστίθενται δομές χωρίς οικονομική επιβάρυνση».
Ερωτηθείς για την διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με την τρόικα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «Και μόνο το γεγονός ότι οι συναντήσεις θα γίνουν σε τρίτη χώρα, μαρτυρά την αποδραματοποίηση της διαδικασίας, την αποφόρτισή της και τη διεξαγωγή των συζητήσεων αυτών σε ένα πιο νηφάλιο κλίμα. Καθώς τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε μια τροχιά, καθώς η οικονομία βγαίνει σταδιακά από την όξυνση και η ανεργία αποκλιμακώνεται, το μείζον είναι να υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, γεγονός που θα αποτελεί «όπλο» για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη διαπραγμάτευσή του για το ζήτημα του δημόσιου χρέους».
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/