Νέα εφιαλτικά σενάρια υφαίνει η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, αναφορικά με αυξήσεις στο φάρμακο καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο μελετά αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ. Η πίεση του ΔΝΤ για ένα ενιαίο σύστημα ΦΠΑ στην χώρα μας είναι πολύ πιθανό να φέρει αυτόματες ανατιμήσεις στα φάρμακα κατά 15,5%.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Σύμφωνα με δημοσίευμα από την Ναυτεμπορική, πολλά θα κριθούν από την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση αυτή, θα περιλαμβάνει «πακέτο» ελαφρύνσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα μηνύματα από την συνάντηση στο Παρίσι θα είναι θετικά.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει ήδη ζητήσει και αναμένει εντός των προσεχών ημερών ειδική μελέτη από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων με τις προτάσεις του επί των αλλαγών στον ΦΠΑ, αλλά κυρίως πως θα μπορούσε να γίνει σταδιακά η μετάπτωση σε νέο καθεστώς χωρίς τη δημιουργία αναταράξεων στην αγορά και πρωτίστως χωρίς την απώλεια εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό, θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται πλέον ο εξορθολογισμός των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, με απώτερο στόχο την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή στα επίπεδα του 19% ή του 21%.
Άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, ενώ με βάση και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει «εντός του καλοκαιριού ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ, να το νομοθετήσει έως τον Οκτώβριο και να το θέσει σε ισχύ από την 1-1-2015». Έτσι στα πλαίσια αυτά, είναι πολύ πιθανόν, ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα που σήμερα είναι 6,5%, να αυξηθεί στο 19%, με αποτέλεσμα να αυξηθούν όλα τα φάρμακα κατά 15,5%.
Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η εξέλιξη αυτή, θα είναι εξαιρετικά δυσοίωνη για τους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει πολύ βαριά το Μνημόνιο και την τρόικα, αφού η συμμετοχή τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια δραματικά, με αποτέλεσμα να φθάσει στο 30% ενώ δεν είναι κρυφό, όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί πως υπάρχουν περιπτώσεις σκευασμάτων στα οποία η συμμετοχή των ασθενών, αγγίζει ακόμη και το 65%.
Το ΔΝΤ λοιπόν πιέζει για ενιαίο σύστημα ΦΠΑ, τονίζοντας, ότι οι πολλοί συντελεστές και τα ειδικά καθεστώτα που ισχύουν σε διάφορες περιοχές της χώρας αποτελούν σημαντική αδυναμία του φορολογικού μας συστήματος που οδηγεί σε χαμηλή απόδοση φόρων και υψηλή φοροδιαφυγή.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι την περίοδο 2008-2012 η Ελλάδα στον τομέα του ΦΠΑ είχε απώλειες οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται στα 39,8 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το 2011 οι απώλειες στα έσοδα του ΦΠΑ ανήλθαν σε 9,7 δισ. ευρώ ή 4,7% του ΑΕΠ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η ενοποίηση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή 21% συνεπάγεται αύξηση της επιβάρυνσης σε ό,τι φορολογείται σήμερα με ΦΠΑ 13%, δηλαδή στα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στην ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη κ.α.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μία βαθιά ανάσα στην αγορά, καθώς θα μειωθεί ίσως και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται σήμερα στα περισσότερα προϊόντα τα οποία διακινούνται στην αγορά, αλλά και σε όλο το φάσμα της παροχής υπηρεσιών.
Όλα είναι ανοιχτά λοιπόν για το μείζον αυτό θέμα και σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας καυτός μήνας για το φάρμακο, τους ασφαλισμένους και τα φαρμακεία, αφού εκτός από την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος και με το ενδεχόμενο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, δηλαδή οι μειώσεις των τιμών προς τα κάτω.
Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/