Οι διακοπές για τους περισσότερους τελειώνουν. Όλοι μας σιγά σιγά επιστρέφουμε στην σκληρή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση πάντως «εργαζόταν» κανονικά τόσον καιρό. Ως είθισται, διάλεξε τα μπάνια του λαού για να περάσει πάλι άδικα μέτρα σε βάρος των ασθενών – πολιτών.
Σας είχα προϊδεάσει από τις 18 Ιουνίου για όσα απεργάζονταν οι φωστήρες του ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε πλήρως. Προ ημερών και ενώ όλοι προσπαθούσαμε να ξεκουραστούμε, η κυβέρνηση «πέρασε» ένα μέτρο, που αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες…
Το μέτρο αυτό αποκαλείται μηνιαίο πλαφόν ανά πάροχο για διαγνωστικές εξετάσεις. Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ θα ορίσει με κάποια κριτήρια (που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τώρα) ένα μηνιαίο πλαφόν ανά πάροχο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό θα καθοριστεί και το κυριότερο τι θα γίνει όταν αυτό θα συμπληρώνεται…
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν το εξής ανήκουστο: Όταν το πλαφόν συμπληρώνεται π.χ. στις 20 του μηνός, τότε ο πάροχος θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες μέχρι και 8 ημέρες πριν τελειώσει ο μήνας! Δηλαδή, την τελευταία εβδομάδα, οι πολίτες είτε θα πληρώνουν από την τσέπη τους είτε θα ψάχνουν να βρουν πάροχο που δεν έχει κλείσει το πλαφόν…
Ενώ λοιπόν έχουμε διανύσει τον 8ο μήνα του έτους, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μέτρο, που δεν ισχύουν σε καμία άλλη χώρα – υποτίθεται για να ελέγξει τις δαπάνες… Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δείχνει τελείως ανίκανη να λάβει έστω και ένα στοιχειωδώς τεκμηριωμένο μέτρο στο χώρο της υγείας (θυμίζω τις παλινωδίες με το πλαφόν στα φάρμακα).
Βέβαια, ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι άλλος: Να δείξει μεν στην τρόικα ότι εφαρμόζει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς ταυτοχρόνως να θίξει τα συμφέροντα των εκατοντάδων γιατρών – παρόχων και διαγνωστικών κέντρων.
Το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στη διαφθορά. Εξηγούμαι: Είναι κοινό μυστικό ότι στον τομέα των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων έχουμε προκλητή ζήτηση. Δηλαδή, κάποιοι «γράφουν» και εκτελούνται αχρείαστες εξετάσεις.
Μερικοί μάλιστα την εκτιμούν σε 30-40%. Το θέμα λοιπόν είναι ότι με το πλαφόν ανά πάροχο, το οποίο μάλιστα για να υπολογιστεί θα ληφθεί υπόψη η κατανάλωση κάθε παρόχου το 2013, σημαίνει πρακτικά ότι όποιος πάροχος «έκλεψε» πέρσι τον ΕΟΠΥΥ, φέτος θα επιβραβευτεί!
Υπάρχουν διεθνείς πρακτικές, με τις οποίες η κυβέρνηση θα μπορούσε να ελέγξει με δίκαια και αποτελεσματικά μέτρα τις διαγνωστικές εξετάσεις. Μήνες τώρα ακούμε για πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες, αλλά στην πράξη έχουμε μία τρύπα στο νερό. Ακόμη, θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές σε υπερτιμολογημένες εξετάσεις.
Αντί λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ και η κυβέρνηση να λάβει μέτρα εξυγίανσης και καταπολέμησης της διαφθοράς, «χαϊδεύει» τα αυτιά όσων καταληστεύουν το Δημόσιο. Οι διακοπές τελειώνουν. Δυστυχώς, το κακό έργο στο οποίο είμαστε όλοι θεατές με τα άδικα και ισοπεδωτικά μέτρα συνεχίζεται…