Ο ”κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι” για τους νοσκομειακούς γιατρούς οι οποίοι είδαν όχι μόνο στα χρόνια του μνημονίου να χάνεται το εισόδημα τους κατά 40% αλλά και να αυξάνεται ο όγκος δουλειάς τους λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.
Έτσι οι γιατροί επιδιώκουν αύξηση στις αμοιβές τους αλλά το θέμα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση
Βαρύ αναμένεται να είναι το κλίμα από το Σεμπτέμβριο στον ευασίστητο χώρο της υγείας αφού οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση όχι μόνο να ενταχθούν και οι γιατροί στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά να τους δοθεί η ευκαιρία να έχουν κι άλλα εισοδήματα εντός του νοσοκομείου με την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί έχουν εκφράσει την άποψη να δοθεί η δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να εισπράττει χρήματα απ ευθείας από τις τσέπες των ασφαλισμένων για την παροχή διαφόρων υπηρεσίων.
Ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι ο Μάκης Βορίδης αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυρίως για να μην ξεσηκωθούν τόσο ασθενείς όσο και γιατροί.
Επιμένει πως η μόνο ειδικότητα που θα έχει τέτοια δυνατότητα είναι η χειρουργική μετά και την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ με αμοιβή.
Από την άλλη πλευρά τρόπους ώστε να μη μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών αναζητά η κυβέρνηση δεδομένου ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί φοβούνται νέο κύμα αντιδράσεων από τον κλάδο στην περίπτωση που ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.
Η ένταξή τους άλλωστε στο συγκεκριμένο μισθολόγιο, θα σήμαινε περαιτέρω κούρεμα των αμοιβών τους την ώρα που οι μισθοί τους βρίσκονται στο κατώτατο σημείο.
Ωστόσο η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου και θα αποτελέσει γραμμή της κυβέρνησης υπό τις …οδηγίες βέβαια της τρόικας.
έχει ξεφύγει η κατάσταση
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο:
“Τμήματα και ολόκληροι τομείς καταρρέουν από έλλειψη γιατρών. Τα κονδύλια που απομένουν στα ταμεία των νοσοκομείων μετά βίας επαρκούν για αγορά γάζας.
Τα φάρμακα έχουν καταστεί είδος υπό εξαφάνιση”…
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, αντί να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα, οι διοικήσεις έχουν αποδυθεί σε ανηλεές κυνήγι των ασθενών για είσπραξη των πεντάευρων.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρει πως η Ομοσπονδία ζητεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση και θεσμική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ασθενών, οι οποίοι εξευτελίζονται σε νοσοκομεία, που ούτε τα στοιχειώδη για τη νοσηλεία τους δε μπορούν να παρέχουν.
http://www.iatropedia.gr/articles/read/7012